МВР публикува 116 сигнала, подадени през миналата година, по които ...

МВР публикува 116 сигнала, подадени през миналата година, по които

МВР публикува 116 случая, саботирани от прокуратурата

МВР разгласява 116 сигнала, подадени през предходната година, по които към момента прокуратурата не се е произнесла. Преписките са част от лист, изработен от Министерство на вътрешните работи.
Срещу основния прокурор Иван Гешев има няколко сигнала. Единият е за абсурда " Жоси ", който е подаден от притежателя на компанията Георги Цолов Георгиев. Той твърди, че е бил принуждаван да трансферира дял от бизнеса си на бащата на основния прокурор Стоимен Гешев. Документи за вписването на Гешев-старши са подадени пред Търговския указател 2014 година, само че то не е осъществено. Скандалът " Жоси " е едно от основанията на правосъдния министър Надежда Йорданова да изиска отстраняването на Гешев от поста му.
Срещу основния прокурор са подадени и четири сигнала от гражданското придвижване " БОЕЦ ". В тях се твърди, че той е взел участие в незаконна група, чиято цел била банкрутът на КТБ. В обвинителния си акт по делото Гешев не загатва нито един път името на Делян Пеевски. Преписката по сигналите на " БОЕЦ " е била изпратена в спецпрокуратура преди месец, само че досега реакция няма. Без резултат са и сигналите против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, подадени също от " БОЕЦ ". Те са за корупция и пране на пари.
Сигналът, по който бяха задържани някогашният министър председател Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и финансовият му министър Владислав Горанов, също е от " БОЕЦ ". Те бяха арестувани за изнудване на хазартния необут Васил Божков. Прокуратурата не им повдигна обвинявания, а по-късно разгласи, че всички следствени дейности са компрометирани.
От предишното лято в пернишката прокуратура отлежава кореспонденция против общинския консултант Божидар Живков, тъст на предприемача Христо Ковачки. Тя е за това, че той не е заявил две сметки с над 400 хиляди евро в чужбина.
" На трупчета " е сигнал против столичния кмет Йорданка Фандъкова. Подателят му твърди, че тя е внесла в общинския съвет документи с погрешно наличие, касаещи строителството на инсинератор в столичната " Топлофикация ".
През предходната есен на районната прокуратура в София са пратени материали по сигнал против кмета на регион " Студентски " Петко Горанов и против основния проектант на града Здравко Здравков. Сигналът е за длъжностно закононарушение и е обвързван с пропадането на сектор от пътното платно на улица " Осми декември ". Два сигнала има и против пазарджишкия кмет Тодор Попов, които са по отношение на контракти за стерилизация.
Казусът със строителството на детската болница също е изпратен в прокуратурата, само че чака изговаряне. Наскоро от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че някогашните здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов би трябвало да бъдат разследвани за длъжностно закононарушение за над 9 млн. лева по този план.
От държавното обвиняване реагираха стремително. Няма да позволим да бъдем въвлечени в неконструктивен " разговор ", който погазва конституционно заложения принцип за разделяне на управляващите, дадоха отговор прокурорите.

Източник: duma.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg