МВР няма да допусне порочни практики, които да опорочат предсрочните

...
МВР няма да допусне порочни практики, които да опорочат предсрочните
Коментари Харесай

МВР: Цената на един глас расте - между 50 и 100 лв.

Министерство на вътрешните работи няма да допусне порочни практики , които да опорочат предварителните избори на 2 октомври. В това увери служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг пред публицисти, отдаден на работата на контролните органи дни преди изборите, съобщи News.bg.

Цената на един глас пораства и варира сред 50 и 100 лв. . Лавинообразно нарастват сигналите към Министерство на вътрешните работи за изборните нарушавания.

Той уточни, че е засилен интензитетът на работа по оперативна линия и специфични разследващи средства . Тази работа била замерена в някои регионални дирекции и работата с престъпния контингент се засилила доста, регистрира Демерджиев.

Сигналите за изборните закононарушения на този стадий са по-малко спрямо преди години, като Министерство на вътрешните работи реагира на всеки сигнал , увери министърът. Проверяват се всички сигнали интензивно и деликатно. Има , като операцията за вота е най-вече в небогати региони и със болни хора, нямащи огромни финансови благоприятни условия, изясни служебният вътрешен министър.

Демерджиев не чака работата на Министерство на вътрешните работи да завърши на 2 октомври - тя ще продължи и в идващите дни. Доверието в Министерство на вътрешните работи е повишено. Има подаден сигнал от ГЕРБ за пазаруване на гласове от страна Движение за права и свободи, потвърдиха на брифинга. За първи път в последните 4 избора има подобен сигнал в Министерство на вътрешните работи, посочи Демерджиев.

Министерство на вътрешните работи работи в полза на народна власт и хората. Полицията ще вземе незабавни ограничения там, където има данни за осъществено закононарушение на изборните права, сподели още Демерджиев.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров уточни, че от 19 август от 28 септември са извършени над 97 полицейски спецоперации на територията на цялата страна. В полицейските интервенции са взели участие още и държавни горски стопанства, Национална агенция за приходите, митниците и БАБХ.

В хода на интервенциите са открити над 550 закононарушения , над 420 са досъдебните и бързите производства. 446 души са арестувани в хода на полицейските интервенции , 114 са оповестени за общо държавно търсене. Съставени са към 1250 предупредителни протока.

Министерство на вътрешните работи има получени 250 сигнала, свързани с нарушение на изборните права . Образувани са 50 досъдебни производства .

На територията на страната текат полицейски интервенции за пазаруване на гласове. Има осъществени закононарушения и арестувани души, като полицейските интервенции за пазаруване на гласове ще продължат до 3 октомври.

По време на брифинга на Министерство на вътрешните работи от Върховна касационна прокуратура (ВКП) оповестиха систематизираната информация за формираните преписки и досъдебни производства за закононарушения срещу политическите права на жителите. От началото на предизборната акция (02.09.2022 г.) до 10,00 часа на 30.09.2022 година са формирани 44 досъдебни производства, 333 преписки, по 181 от които е предписан отвод от формиране на досъдебно произвеждане, заради неналичието на задоволително данни за осъществено закононарушение.

По апелативни региони досъдебните производства, свързани с изборите за 48-ото Народно заседание, са разпределени както следва : АП-София - 19, АП-Пловдив - 5, АП-Варна - 9, АП-Велико Търново - 6, АП-Бургас - 5.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР