МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства изпълниха всички действия

...
МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства изпълниха всички действия
Коментари Харесай

Вотът в чужбина - 755 секции в 62 държави

МВнР, както и дипломатическите и консулските представителства извършиха всички дейности за подготовката за вота. Това разгласи служебният външен министър Николай Милков на брифинг в Министерството на външните работи (МВнР) през днешния ден.

Той акцентира, че провеждането на изборите е главната задача на ведомството, която е законово избрана, както и че това са четвърти избори, които министерството провежда за малко повече от година.

Ресурсите надвишават потенциала на консулските представителства, това е повода, поради която разчитаме на българските общности зад граница, съобщи министър Милков.

Той напомни, че зад граница ще се гласоподава в 755 секции в 62 страни. По отношение на машинното гласоподаване, то е планувано в 300 секции - в 238 ще има по 2 машини, в 62 секции 1 машина.

Общо сме транспортирали 538 машини, 22 повече от предходната години, добави министър Милков.

Той изясни, че зад граница са изпратени 755 комплекта изборни бумаги с над 600 хиляди бюлетини, с общо тегло 5 тона и половина. По думите му те се доставят с куриери и DHL за далечините секции.

Нямаме повече логистични проблеми за решение. В събота следва да бъдат предадени от ръководителите на представителите на СИК, добави той.

Министър Милков сподели, че през миналата седмица са били извършени образования за членове на СИК на командированите лица на министъра на външните работи. По думите му във всяка секция би трябвало да има по 1 представител на страната, който да е осведомен с изборния развой и кодекс, както и да следи за спазването на регламентите.

Той напомни, че на страницата на министерството са оповестени и адресите на секциите в чужбина.

" В момента в Министерство на външните работи действа щаб, разпределени са наряди – до приключването на изборния развой ", съобщи министър Милков.

По думите му ведомството би трябвало да следи и да направи оценка за другите опасности, които могат да зародят в хода на изборите. Министър Милков съобщи, че подобен риск е изключителното състояние във Флорида поради тропическа стихия. Там са евакуирани над 2 млн. души, от областите. Това слага под риск работа на 5 секции. До последно няма да знаем каква ще е организацията там. Ако няма форс- мажор, може да се организира изборният ден, изясни той.

Милков благодари на всички чиновници, ангажирани с подготовката на вота зад граница, на ЦИК,, както и на българските общности.
Нови наказания против Русия
По време на брифинга министър Милков подчертава и върху 8 санкционен пакет против Русия, плануван от Европейски Съюз, след  оповестяването на частична готовност от президента Владимир Путин в Руската Федерация, както и плануваните референдуми за присъединение на отцепените и окупирани региони към Русия.

Той изясни, че те са в стадий на подготовка. Те са обект на договаряния и не можем да влезем в елементи. Мога да приказвам за правилата – те би трябвало да ускоряват натиска върху Русия, би трябвало да бъдат избегнати негативните резултати върху европейските стопански системи, да не са по-големи от изгодите, съобщи той и добави: Получили сме предложение нощес, какво би трябвало да съдържа пакетът наказания, следва оценка, с цел да може да се образува мнение.

По думите му от Министерство на външните работи би трябвало да дадат отговор към обяд, през днешния ден, само че това е комплициран развой, който зависи и от редица ведомства, които са заинтригувани от това.
Отношенията България – Република Северна Македония
" През тази седмица събитията бяха 2 – футболният мач сред националните тимове на България и РСМ. Не желая да разравяме жаравата, получихме и реакция от македонското Министерство на външните работи. Въпросът би трябвало да е привършен ", съобщи той.

Министър Милков означи като второ основно събитие във взаимоотношенията ни условната присъда на артиста Ламбе Алабаковски, който е и подпалвачът на българския културен център в Битоля. По думите му това е най-леката присъда. Според глава 26, член 238, алинея 1 се поставят сред 6 месеца и 5 години затвор. Следва да се има поради, че той може да бъде измамен под отговорност и по други членове, съобщи той.

" Въпросът е, че едното и другото действие съставляват закононарушение от ненавист и изпращат обръщение към нас. Това обръщение не бих споделил, че е положително ", сподели още министър Милков.

Според него това са опити за ерозиране на постигнатите договорености, за опцията за отваряне  на пътя за договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз.

Той напомни и за Френското предложение. При един прочит могат да се открият уговорките, които се чака РСМ да извърши. В точка 5 в преговорната рамка ясно се прави връзка с двустранния контракт от 2017 година Опитите за интерпретация, и основаната атмосфера, не благоприятстват процеса, означи той.
77-амата среща на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк
Външният министър подчертава и в присъединяване на българската делегация, ръководена от него, в 77-ата среща на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Той изброи срещите, в които страната ни е взела присъединяване. Сред тях са среща по трансформиране на образованието, с видеообръщение от президента, среща за Целите на стабилно развиване, неофициална среща на външните министри за последици от войната в Украйна, незабавна среща на външните министри след изказванията на съветския президент и оповестените референдуми, " Букурещката деветка ", както и редица двустранни срещи. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР