МВФ и Световната здравна организация призоваха лидерите да дадат приоритет

...
МВФ и Световната здравна организация призоваха лидерите да дадат приоритет
Коментари Харесай

МВФ и СЗО: Лидерите да се съсредоточат върху здравните разходи

МВФ и Световната здравна организация приканиха водачите да дадат приоритет на медицинския личен състав, закупуването на защитни средства и други здравни разноски в отговор на пандемията COVID-19.

" Всички сме наясно с дълбоките обществени и стопански последствия от пандемията ", съобщи Тедрос Гебрейсус по време на брифинг в централата на организацията в Женева. " В последна сметка най-хубавият метод страните да прекратят рестриктивните мерки и да облекчат икономическите си резултати е да нападат вируса . "

Ръководителите на двете институции имат вяра, че слагането на новия ковид под надзор е причина за възобновление на международната стопанска система и е извънредно значимо да се реализира верен баланс при харченето на незабавна помощ.

" Нашият взаимен зов към политиците е да признаем, че отбраната на публичното здраве и връщането на хората на работа вървят ръка за ръка ", разясниха по-рано пред " Телеграф " ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева и Тедрос Гебрейсус.

" Тъй като финансирането за подкрепяне на мощно лимитираните обществени бюджети доближава до нуждаещите се страни, нашето взаимно правно съображение е да сложим здравните разноски преди всичко в листата с цели ".

Лидерите на МВФ и СЗО също подчертаха взаимния си апел със Световната банка за облекчение на дълга за най-бедните страни - стъпка, която към момента не е подкрепена от групата на 20-те огромни стопански системи Г-20.

Георгиева и Тедрос обявиха, че разноските за опазване на здравето са от решаващо значение за отбрана на хората против пандемията и би трябвало да бъдат съчетани с начинания за понижаване на безработицата , свеждане до най-малко на банкрути и увеличение на стопанските системи, опустошени от бързите прекъсвания.

Паричните прехвърляния, дотациите за заплати, компенсации за безработица и други сходни ограничения би трябвало да дойдат в допълнение към (не като сурогат на) разноските за опазване на здравето и даже акциите за повишение на публичната информираност по отношение на миенето на ръцете.

Това е сериозно, като се има поради неподготвеното положение на здравните системи в доста страни и обстоятелството, че общественото разграничаване е невероятно в мощно натоварените градски сиромашки квартали , обясниха те.

МВФ получи претенции за към 20 милиарда $ незабавно финансиране от 85 страни и стартира да изплаща първите суми за страни като Киргизстан, Хондурас и Руанда. Фондът възнамерява да удвои своите незабавни средства на 100 милиарда $ от 50 милиарда $, а членовете му са подхванали дейности за увеличение на общата му дарба за заем от 1 трилион $, обясниха Тедрос и Герогиева.

Кристалина Георгиева прикани света да се сплоти в " тези мрачни времена ", в тази Юкриза като никоя друга "

" Станахме очевидци на международната стопанска система в застой, надалеч по-лош от международната финансова рецесия. МВФ се концентрира върху обезпечаването на мощен отговор на рецесията в опазването на здравето , както и укрепването на стопанската система. Най-големият риск, който виждаме, е вълна от банкрути и съкращения, които биха затруднили икономическото възобновяване ", изясни тя.

Държавите, които бързат да отстранен карантинните ограничавания , предопределени да лимитират коронавирусната пандемия , рискуват " още по-тежък и нескончаем " стопански спад и възобновление в случаите на COVID-19 , предизвести Гебрейесус.

Днес прикани страните да оказват помощ на своите жители посредством разширение на стратегиите за обществено подкрепяне , пренасяне на финансовите бариери и гарантиране, че ограниченията за публично здраве са " изцяло финансирани ".

" Ако хората забавят грижите или ги заобикалят, тъй като не могат да си го разрешат, те освен вредят на себе си, те вършат пандемията по-трудна за надзор и излагат обществото на риск . Това е невиждана рецесия, която изисква невиждан отговор ", добави ръководителят на СЗО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР