МВФ: Държавите да намалят търговските бариери, за да забавят инфлацията

...
Международната общност трябва да намали търговските бариери, за да се
Коментари Харесай

Международната общност трябва да намали търговските бариери, за да се бори с инфлацията. Тази препоръка се съдържа в съвместна статия, публикувана днес от управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, нейния първи заместник Гита Гопинат и Джейла Пазарбасиоглу, директор на отдела за стратегии, политики и анализи на МВФ.

Авторите призоваха за "възстановяване на доверието в глобалната система, основана на правила". "Можем да започнем още сега с намаляване на търговските бариери, за да преодолеем недостига и да намалим цените на продуктите и другите стоки. Не само държавите, но и компаниите трябва да диверсифицират вноса, за да гарантират веригите за доставки и да запазят огромните ползи за бизнеса от глобалната интеграция".

В материала се отбелязва, че напрежението по отношение на търговията, технологичните стандарти и сигурността "нараства от години, подкопавайки растежа и доверието в настоящата глобална икономическа система". Според МВФ "само несигурността около търговската политика е довела до спад на световния БВП с почти 1% през 2019 г. Междувременно от началото на войната в Украйна около 30 държави са ограничили търговията с храни, енергия и други ключови стоки". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР