Музикаутор сигнализира Европейската комисия, че законодателството ни не съответства с

...
Музикаутор сигнализира Европейската комисия, че законодателството ни не съответства с
Коментари Харесай

Музикаутор, който харчи над 20% от парите на авторите, се жалва в ЕК от презаписите на флашки

Музикаутор алармира Европейската комисия, че законодателството ни не подхожда с правото на Европейски Съюз за частното прекопирване на творби върху празни носители, оповестиха през днешния ден от организацията. 
 Мюзикаутор похарчи рекордна сума за издръжката си - милион и половина за година  Комисия за защита на конкуренцията санкции с 56 хиляди лв. Музикаутор за корист с господстващо състояние
Проблемът визира презаписването на дискове, хард дискове, флашки и така нататък В цяла Европа от тази активност носителите на права получават над 581 млн. евро, в България обаче правната уредба де факто не работи, жалват се от Музикаутор. 

Инициативата на защитниците на авторски права щеше да е похвална, ако отчетът на сдружението не показваше, че то харчи една-пета от постъпленията за лични разноски, а също така не споделя какъв брой са разплатените с създателите суми. За това разказа публикация в OFFNews единствено преди три дни. Според доклада на " Музикаутор " 20,88% от събраните суми за авторски права са отишли за лична прехрана. Така организацията, която би трябвало да се грижи за приходите на текстописци и композитори и де юре не генерира облага, в действителност е прибрало над милион и половина от полагащите се на създателите хонорари. 

Българските институции неведнъж са алармирани за обстановката, в това число посредством резолюции от CISAC – Международната конфедерация на сдруженията на създатели и композитори, и целеви акции, проведени от Музикаутор. Въпреки това тези сигнали до момента постоянно са били неглижирани от страната, жалват се още от сдружението. 

И допълват, че " преди ден 10 интернационалните организации сезираха еврокомисаря по Цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел в поддръжка на причините на българското сдружение.

В писмото си те показват, че в продължение на доста години неналичието на работещ правилник в България нанася обилни вреди както на българските и европейски правоносители, по този начин и на правоносители от целия свят.

Международните организации алармират, че българската система също по този начин подценява наредбите на Бернската спогодба, Договора на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност за осъществяванията и звукозаписите (WPPT), както и Международния контракт за обвързваните с търговията аспекти на интелектуалната благосъстоятелност (TRIPS), които България и Европейският съюз са длъжни да съблюдават.

„ Това е по този начин, тъй като тя (българската система – бел. ред.) безпричинно накърнява законните ползи на правоносителите посредством ограничение на тяхното извънредно право на възпроизвеждане и в същото време не дава ефикасен механизъм за обективна отплата за загубата на доходи или за щета, породена от актове на частно прекопирване “, показват още интернационалните организации в своето писмо. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР