Музиката на академик Петко Радев огласяше Чирпан в продължение на

...
Музиката на академик Петко Радев огласяше Чирпан в продължение на
Коментари Харесай

Музиката на Петко Радев огласи Чирпан

Музиката на учен Петко Радев огласяше Чирпан в продължение на часове през вчерашния ден на съдбовния петък, 13 април. Ако беше жив, тази седмица известният кларнетист щеше да навърши юбилейните 85 години. 

Три от най-известните тракийски оркестри - „ Канарите “ на Атанас Стоев, Конушенската група на Никола Илиев и „ Славяни “ с началник Николай Трифонов, свириха до късно вечерта за всички фенове на националната музика, пристигнали от разнообразни кътчета на страната. Идеята е тръгнала от приетия колекционер и ценител на националната музика Тодор Тодоров от София, призната е драговолно от Атанас Стоев, началник на „ Канарите “, който е разговарял с кмета на Чирпан Кичка Петкова, и тя е поела организацията.

Обсъдили са предложение идната година да бъде повдигнат монумент на Петко Радев в централната част на Чирпан, където бе разгласен за почетен жител преди десетина година. В същия час, нощес и духовият оркестър на Димитровград изнесе концерт, отдаден на Петко Радев под наслов „ Магията на кларинета “ с диригент Доцо Вътков. В него участваха известните инструменталисти Теодосий Спасов и Илиян Илиев. 

Известният национален и типичен музикант Петко Радев е роден в село Свобода, Чирпанско,  на 9 април 1933 година и ни напусна преди шест месеца. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР