Музиката и качественият звук би трябвало да са приоритети на

...
Коментари Харесай

Ново място: Ж Jazz Room

Музиката и качественият тон би трябвало да са цели на доста заведения, само че като се замислим - това не е чак толкоз постоянно срещана композиция в София. Именно пълноценното меломанско чувство е акцентът на едно от новите пространства в София, които поемат риска да отворят порти посред несигурните условия сега.

Ж Jazz Room заема приземния етаж на постройка от 1930 година в остарелия център на София, на мястото на някогашен рибарски магазин. Зад основаването и концепцията на мястото е Йордан Жечев, креативен шеф на guts&brains DDB. Интериорните решения са на Савина Матакиева, информационна специалистка, която се впуска в трансформацията на помещението и за задачата намира старите архитектурни чертежи на постройката. Локацията не е инцидентна. Засилените културни събития и появяването на нови места в региона през последните години са изиграли роля в избора им и те да се причислят към новия-стар дух на квартала към бул. " Мария Луиза ".

" Бихме желали да развием мястото като общественост, защото хората, които го припознават, също по този начин го обживяват ", споделя Савина. " И не е наложително това да са хора, които имат нещо общо между тях или с нас ", прибавя Йордан и отбелязва по какъв начин даже на фона на скромната интензивност на бара досега проличава, че мястото има капацитета да притегля хора с разнообразни характери и специалности, които намират пресечна линия в диалозите си. Двамата възнамеряват " джаз стаята " да е колкото на ден, толкоз и нощно място.

Всичко в интериора си има история: колоните са от персоналната сбирка на Жечев, който самичък се разказва като вманиачен аудиофил, столовете са инцидентно открити пред съветското посолство и претапицирани, в интериора са употребявани обекти от серията " Ловни титли " на дуото Мисирков/Богданов. Интересна е и историята на логото.

Стилизираното " Ж ", което ви посреща в пространството, е дело на Стефан Кънчев (1915 - 2001), един от водещите създатели в историята на графичния дизайн в България, и е монограм на бащата на Йордан, писателя и критик Тончо Жечев (1929 - 2000). Така с отварянето на пространството път към общественото пространство си проправя първото " ново " лого на Кънчев от две десетилетия насам. Барът на Jazz Room залага най-много на напълно български виновност, подбрани уиски марки, последователно ще бъдат добавени и десерти.
Автор: Цветелина Белутова
Пространството има и полуетаж, в който се продават плочи от каталога на музикалния магазин " Дюкян Меломан ". Може да си ги пуснете в стаята за слушане или да се отдаде на нов брой на The New Yorker в креслото - за Жечев мощно липсва място, на което човек може да откри настоящ периодически щемпел в сходна атмосфера.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР