Музикантите в БНР искат достойно заплащане © Юлия Лазарова Още

...
Музикантите в БНР искат достойно заплащане © Юлия Лазарова Още
Коментари Харесай

Протести на музикантите от БНР

Музикантите в БНР желаят почтено възнаграждение

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Европейският съюз за радио и телевизия поддържа митинга на българските медии

Политиците да се въздържат от интервенция в работата на публицистите, предизвести организацията
16 окт 2017
Съвет за електронни медии одобри доклада на Българска национална телевизия, само че върна този на БНР

По закон двете медии се регистрират пред регулатора на всеки шест месеца
13 юли 2017
Ще засилим интернет наличието на БНР

Обясни генералният шеф на БНР Александър Велев в изявление за " Капитал "
3 юни 2016 Музикантите от съставите на Българското национално радио - Симфоничния оркестър, Смесения хор, Биг бенда и Оркестъра за национална музика започнаха протестната акция, с цел да слагат остро въпросите за финансирането и с искане бюджетът на БНР да бъде повишен целево за музикалните сформира, с цел да може възнагражденията им да се покачат с 50 %.

Парламентарната комисия по културата и медиите ще организира изключително съвещание на 26 април, на което ще бъде разискван казусът с ниските заплати на музикантите от съставите на БНР. На съвещанието ще участва и ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Ръководството на БНР също ще бъде поканено.

Средната съществена заплата е към 650-660 лв. – към 50% най-малко по-ниска от останалите, споделиха протестиращите и споделиха, че при тези заплати те би трябвало да поддържат и музикалните си принадлежности, и дадоха за образец – цената на струни за контрабас е 400 лв..

Ръководството на Националното радио е солидарно с митинга на създателите. Генералният шеф Александър Велев слезе да ги поддържа. Той беше безапелационен, че бюджетът на Националното радиото би трябвало да се усили:

" Смятам, че е заслужено да получат по-високо възнаграждение на труда си. Абсолютно заслужено. В Комисията по просвета и медии ръководителят на комисията даде обещание, че ще направи нужното, с цел да получат нарастване на заплатите. Оттам нататък разговорът изчезна, парите не се появиха в бюджета ни, тъй че нямаме от кое място да вземем пари, с цел да дадем на музикантите, а е редно да бъде оценен техният труд и да бъдат непокътнати съставите ", акцентира Александър Велев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР