Музикантът преборва тумор в мозъка преди 2 години Работи със

...
Музикантът преборва тумор в мозъка преди 2 години Работи със
Коментари Харесай

Свет Радославов – Батман на децата, болни от рак

Музикантът преборва израстък в мозъка преди 2 години

Работи със звезди като Кание Уест и Джей Зи


Електрик хип-хоп цигуларят е сензация в “Америка търси гений ”


Български цигулар, дете-чудо и виртуоз е една от сензациите на “Америка търси гений ”. Неговото име е Светлин Радославов, с креативен псевдоним Свет. В Щатите Svet е определян като музикална сензация със своите модернистични и авангардни електро хип-хоп осъществявания на цигулка. В края на август актьорът прекара две вълнуващи седмици в родината си. “Имах отлично прекарване – сподели Свет особено за “Труд ”. – За 20 години в Америка това ми е четвъртият път, при който пристигам в родината си за повече от седмица. Моята задача и най-голямо предпочитание е да се върна още веднъж в родината си, с цел да провеждам по-голям концерт. ”
 24-4  24-3  24-1  24-5  24-6  24-7  24-2
Той желае този концерт да е с богата хореография и с детайли от всевъзможни стилове, в това число и претекстове от българския фолклор. Свет не е цигулар като другите, а актьор с идея. Концертът му ще бъде благотворителен – събраните средства ще отидат за деца, заболели от рак.

Той самият е минал през същото тестване през 2016 година – недоброкачествен израстък на мозъка. “Това, което претърпях аз, е детска болест и обгръща 17% от детските мозъчни тумори ”, споделя музикантът. Когато се лекува, той непрестанно е към такива деца, страдащи от рак.

“Беше ми доста тежко, тъй като виждах какъв брой доста хора се борят с това. Когато аз самият се борих, свирех непрестанно. След мозъчната интервенция излязох пред болничното заведение и изсвирих Let it Be на “Бийтълс ”. Това бе моята дребна признателност към всички, които са ми помогнали и са се молили за мен. През ноември 2016-а всяка заран когато излизах от лъчева терапия, отивах в някоя детска болница и свирех на дребните. Децата освен ме одобряваха, само че за тях се превръщах в воин, тъй като бях като тях. Защото минавах през същото, през което и те. И като виждаха по какъв начин аз съумявам да победя заболяването, се мотивираха да станат велики като мен, и те да преборят рака ”, споделя мотиваторът, който онкоболните деца на всички места посрещат като Батман.

Казва, че е свирил на всевъзможни събития – концерти пред 40 хиляди души, NBA баскетболни игри, фестивали, само че едно от най-незабравимите му участия е в Далас, Тексас, в болница за дечица с диагноза рак. Очите му постоянно се пълнят със сълзи когато си спомни за това.

Свет е почитател на спонтанността и обича да изненадва и доставя наслаждение на хората на най-неочаквани места. Той вади цигулката на улицата, в метрото, по площади и свири, само че без да поставя кутийка за пари. “Свирил съм и в домове за възрастни хора, одобрявам го като своя задача в живота – да оказвам помощ ”, споделя актьорът. Признава, че вдъхновението от музиката му е подействало положително. “Аз имам вяра, че ракът ми няма да се върне. Преди година бях смъкнал най-малко 15 кила, в този момент съм с обикновено тегло, усещам се добре и физически, и душевен. Душата ми се усеща добре и на колкото повече хора оказвам помощ с моята музика, толкоз по-здрав се усещам. ”

За преживения катарзис споделя: “Вярвам в Бог и му благодаря. Преживяното по време на заболяването ме промени. Разбрах, че не може да сме егоисти, единствено ние да се развиваме. Нашата задача е този гений, дарен ни от Бога, да го раздаваме на другите и да ги мотивираме за техните персонални дела. Сега си пребивавам живота доста същински, доста положително. Аз не съм купонджия. Обичам да си имам цел и да си я преследвам. Набелязал съм си какво би трябвало да реализира след 6 месеца, след година и не се разпръсквам с други неща. На 31 години към този момент се усещам по-мъдър. ”

Свет не е като класическите музиканти. Докато свири, танцува, включва бийт. “Искам да заредя хората с положителна сила. Във Варна в Морското казино свирих от съвременни части до класика и български песни като “Катерино моме ”. Човекът е човек, когато се раздава. Веднъж дружно с Исус Ангелов, който за мен е Паганини на акордеона, свирихме на “Витошка ”. Никога не съм виждал толкоз доста хора да се събират! Даваха по 10, 20 и даже 50 лв., а аз подарих всичко на Исус, тъй като не го направих поради парите, а поради любовта към музиката и към хората въобще. Много актьори не помнят, че публиката е тази, която им оказва помощ да се повдигнат на идващото, по-високо равнище. Окей, аз съм първият българин, съумял в “Америка търси гений ”, аз се разпределям на хората, само че и те ми дават сила да продължа по-нагоре и по-нагоре. ”

Като хип-хоп музикант един от идолите му е 2pac, умрял трагично преди 22 години. Хип-хоп е стилът, който чува още като 11-годишен, пристигайки в Америка. Днес миксира типичен претекстове с хип-хоп бийтове. Изпълнява единствено истински неща, композирани и аранжирани от него самия. В Съединени американски щати не пестят суперлативи за него, работи със звезди като Кание Уест, Джей Зи, Филип Филипс, победител в “Американ Айдъл ”.

Като напълно дребен баба му го води да пее пред фонтаните пред НДК, а хората се стопират да го гледат. Спомня си и по какъв начин на 3 години рецитира “Аз съм българче ” пред паметника на Иван Вазов в парка Заимов. Също на 3 годинки е, когато поставят в ръцете на детето-чудо мъничка цигулчица, осминка. Свири по 4 часа дневно. На 7 години взе участие в конкурс за надарени деца в Благоевград и се класира втори. Казва, че е положил доста труд и дисциплинираност, на която го приучват от дребен майка му и баба му. Учи и в музикалното учебно заведение “Любомир Пипков ”, само че когато е в V клас, отпътува с майка си и брат си за Америка. Там тримата минават през призрачен интервал. Настанени са в шелтър – подслон за майки с деца. Малката евтина цигулка, която къта от България, е бягството от действителността за 11-годишното момче в дребната стаичка с един креват, на който спят двамата с майка му, и бебешко легло за братчето му.

Там една от служителките чува по какъв начин Светлин свири и го показва на преподавател от едно от най-престижните музикални учебни заведения в Щатите – Eastman School of Music, където го одобряват да учи с цялостна стипендия. Днес евтината цигулка е прочувствен спомен, а Свет свири на извънредно безценен 120-годишен инструмент, на който има подпис от Шакил О’ Нийл. Запознава се с него на фестивал в Сейнт Луис. Оказва се, че неземният Шак като дребен свирел на пиано, само че пръстите му били дебелички и майка му предложила по-добре да играе баскетбол.

След сложните първи години на фамилията му в Америка Свет взема решение да си има и друга постоянна специалност и приключва стопанска система и маркетинг. Днес тези познания му оказват помощ да менажира личната си продуцентска компания, в която показва и други реализатори в жанр хип-хоп, джаз, хаус.

Звездата му като музикант изгрява когато взе участие в “Америка търси гений ”. Журито в звезден състав – скандалният водещ Хауърд Стърн, Шейн Озбърн, брачна половинка на Ози Озбърн и Хауи Мандалми е в шок след осъществяването му. Стърн, от който се чака да “забива ” гадно участниците, възкликва: “Ти си най-хубавият цигулар, който съм чувал! ”. “Ти си брилянтен музикант ”, му споделя и Хауи Мандалми. Тогава е единствено на 25 години, след 22 години свирене на цигулка. Трихилядната зала е на крайници и дълго скандира: “Свет, Свет, Свет! ”.

След присъединяване в обичания формат на американците следва турне в 120 града във всички щати. Прави и турне по колежите, а в Съединени американски щати има към 2500 висши учебни заведения. Издава албум String Theory – “Теорията на струните ” – име, въодушевено от Айнщайн.

Свет живее от 20 години с майка си и брат си в Рочестър, дребен град на 6 часа от Ню Йорк с кола. В къщата си е оборудвал студио и оттова може да лети на всички места по света за участия. В Америка му предстоят концерти, участия, нов сингъл и албум, взаимни планове с други актьори, доста пътувания… “Българите сме специфични хора. Сърцето ми си остава тук вечно – споделя Свет, който разплака доста сънародници с осъществяването си на химна по случай 3 март през 2016 година, а видеото му стана сензация в обществените мрежи. Както и това на “Моя страна ”. “Две години откакто се излекувах от рака, се усещам като прероден, заболяването ме направи по-силен мъж. Вече съм на 31 години, време ми е да си извърша задачата до дъно ”, сподели Свет на потегляне.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР