Музикално поздравление от г-н Ахмед Доган за НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДИЗБОРЕН ЕКИП

...
Музикално поздравление от г-н Ахмед Доган за НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДИЗБОРЕН ЕКИП
Коментари Харесай

За рождения си ден: Доган поздрави предизборния екип на ДПС с Калашников на Горан Брегович

Музикално приветствие от господин Ахмед Доган за НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДИЗБОРЕН ЕКИП НА Движение за права и свободи с " кодирано " обръщение...

Това написа във " Facebook " ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, а музикалният привет е фамозната ария " Калашников " на Горан Брегович.

Днес почетният ръководител на Движението за права и свободи навършва 67 години.

Изпълнението на „ Калашников “ е от концерта на известния композитор и музикант от Босна и Херцеговина и неговия „ Оркестър за сватби и погребения “ в полския град Познан през 1997 година.

Движение за права и свободи води дейна предизборна акция. Често в речите си пред гласоподавателите Мустафа Карадайъ акцентира за Бойко Борисов: Този държеше калашник по време на Възродителния развой против мирни протестиращи!

В Тервел пред симпатизанти, припомняйки остарели и нови думи на Борисов, Карадайъ споделя: " През 1989 година излязохме на едни мирни митинги, нямахме и камък, и сопа в ръцете си. От другата страна страната какво направи? Изкара танковете и калашниците. Кой беше там? Този, който беше от другата страна, в ръцете си имаше калашник. Беше от другата страна на барикадата. А от нашата страна какво имаше - мирни протестиращи и жертви. И този (...) през днешния ден излиза и приказва за Възродителен развой, дава ум на кого - на хората от Добрич, Тервел. Нали го чухте?! Казва " задачите на Възродителния развой бяха верни, методите трябваше да бъдат други ". И приказва какви способи той ще ползва. И като идват изборите, споделя " аз съм гарантът за мира ". По някое време Карадайъ прибавя: " Преди 1989 година ние свалихме режима на Тодор Живков. След свалянето на тоя режим, това момче Бойко излезе от милицията, с цел да си резервира партийната брошура на Българска комунистическа партия. И стана надзирател на Тодор Живков ". Карадайъ споделя, че откогато Борисов ръководи, България е натрупала 20 милиарда лева дълг.



Същото Карадайъ сподели и в село Партизани, община Дългопол.

Карадайъ приказва, че от 10 години царува еднолична, властническа власт. И прави паралел с 80-те години на предишния век, когато " принудително някой се опитваше да ни отнеме идентичността, името, да ни не разрешава езика, религиите ". Хората излезли на митинг, а отсреща - танкове и калашници. " Кой ги държеше тези калашници? ", пита Карадайъ, а от множеството се чува глас: " Бойко ". " Всичко знаете ", отвръща ръководителят на Движение за права и свободи. В замяна на реплики със симпатизантите се чуват пояснения на Карадайъ от трибуната по какъв начин при Тодор Живков санкцията за говорене на майчин език била 20 лева, а в този момент при Борисов - 2000 лева

" Калашников " - историята

Песента " Калашников " от кино лентата " Ъндърграунд " на режисьора Емир Кустурица е несъмнено един от най-големите шлагери на Горан Брегович.

Роденият в Сараево, Босна и Херцеговина, от майка сръбкиня и татко хърватин музикант се прочу с " Оркестъра за сватби и погребения ", с който в края на предишния век триумфално изнасяше концерти из цяла Европа, на които изпълняваше онлайн своите най-хубави композиции - от славната „ Еделези “ (Edelezi) (от кино лентата „ Циганско време), до „ Във вагона на гибелта “ (In the death car – U kolima smrti) (от кино лентата „ Аризонска фантазия “), както и песента, цялостна с сила, „ Калашников “ (Kalašnjikov) (от кино лентата „ Ъндърграунд “), довеждайки аудиторията до делириум.

Песента “Калашников” е една от най-популярните му песни с изключително мощно въздействие върху почитателите му по целия свят.

В изявление отпреди години Брегович приказва за любовта към оръжието, която е въодушевила основаването на станалото именито парче:

" Това е ария, написана от мен на цигански, нещо от вида " балканско есперанто ", и мога да се закълна, че преди мен тази ария не е съществувала, въпреки да я слушам от бабите в сръбските села. Тя е за хората, които обичат оръжието - " Бих продал личната си тъща за нов " Калашников ", бих направил всичко за нов “Калашников ".
Хората от време на време изпитват странна пристрастеност към оръжията - не желаят да вървят на война, не желаят да стрелят. Просто им е нужно да имат оръжие, да го усещат. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР