Музикалният театър включва за осми път в афиша си жанровата

...
Музикалният театър включва за осми път в афиша си жанровата
Коментари Харесай

Играят оперетата Българи от старо време за 8 път

Музикалният спектакъл включва за осми път в афиша си жанровата класика " Българи от остаряло време ". Оперетата е основана от Асен Карастоянов особено за трупата на театъра
Първата й премиера на сцената на Държавен музикален спектакъл " Ст. Македонски " е на 24 януари 1959 г . Режисьор е Хитьо Попов, диригент е Виктор Райчев, сценографията е на Евгени Ващенко. В първата режисура вземат участие звездите на оперетата Видин Даскалов (в ролята на ратая Иван) и Тинка Краева (като Циганката-гледачка). Поради огромния интерес на публиката и във връзка 20-години от основаването на Музикалния спектакъл през 1968 год. този театър е възобновен още веднъж.

На 12 януари 1973 год. е премиерата на идната режисура. Режисьор и хореограф е още едно именито име от историята на българската оперета, балетистът и заслужил актьор Богдан Ковачев. Музикален началник е Жул Леви - знакова фигура в българското музикално театрално изкуство. Цяло съзвездие от именити български актьори взе участие в тази режисура: Видин Даскалов, Лиляна Кисьова, Минко Босев, Людмила Чешмеджиева, Анелия Шуманова, Хари Харалампиев.
В идващите постановки – през 1983-та и 1988 година – също са осъществени с дейното присъединяване на Богдан Ковачев като режисьор и Жул Леви като диригент в съавторство с втори режисьор и диригент. Шестата режисура е на 25 ноември 1995г. Неин режисьор е Светлана Атанасова, диригент е Христо Христов. Като съветник на постановъчния екип в този театър е поканен огромният български артист Георги Калоянчев.
През годините в разнообразни постановки на Музикалния спектакъл са играли блестящите артисти Шаварш Манукян, Александър Балабанов и Стоян Димитров като Хаджи Генчо, и Любомир Герасимов, Минко Босев и Свилен Тонев като Дядо Либен.
През 2011 година е седмата режисура на оперетата на Асен Карастоянов под режисурата на Николай Априлов. В нея като двамата постоянно политиканстващи големци на тематика " московците или ингилизите " се въплъщават Руслан Мъйнов и Стефан Рядков.
В новата режисура на " Българи от остаряло време " с премиера на 27 и 28 април в музикалния спектакъл режисьорът Александър Мутафчийски е избрал колоритните облици на двамата копривщенски големци да се изиграят от одобрените солисти на театъра. Христо Сарафов и Иван Панев ще се въплътят в облика на Дядо Либен, а като Хаджи Генчо на сцената ще блеснат с артистичните и певчески умения Николай Борисов и Румен Григоров.
Режисьорът Александър Мутафчийски ще продължи да играе една от функциите, обичана от него и от публиката – на ратая Иван. Негови партньорки на сцената като Янка ще са Катерина Тупарова, Станимира Василева. В ролята на Иван публиката ще види още младия Александър Панайотов, както и одобрения солист Богомил Спиров.
В ролята на Павлин ще се изявят Пеньо Пирозов, Стефан Петков и един от най-младите солисти на Музикалния спектакъл – Денко Проданов. Лиляна ще изиграят Добрина Икономова, Валентина Корчакова и също една млада солистка – Илона Иванова. Още двама млади артиста, които са гостуващи, ще имат късмет да се изявят като Павлин – Димитър Райчев, и като Янка – Илияна Генева.
Колоритният облик на Циганката –гледачка ще се извършва от Калина Ангелова и Марияна Арсенова.
Вижте видео от подготовката на " Българи от остаряло време " вижте
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР