Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя пътуващата изложба

...
Музеят на хумора и сатирата в Габрово представя пътуващата изложба
Коментари Харесай

Дунавска карикатура гостува в Дома на хумора в Габрово

Музеят на хумора и сатирата в Габрово показва пътуващата галерия "DONAUcartoons " ( "Дунавска подигравка "). Откриването e през днешния ден, 26 юли, от 18 ч. в зала 7 на музея. Изложбата е основана по самодейност на работната общественост "Дунавски страни " и показва 10 създатели от Дунавския район, които с карикатурите си интерпретират културния, екологичния, икономическия и обществения живот по поречието на р. Дунав. Голяма част от тях са постоянни участници в Международното биенале за комизъм и ирония в изкуствата в столицата на хумора. Куратор на изложбата е Готфрид Гузенбауер, шеф на Карикатурния музей в Кремз, Австрия.
Гостуването на изложбата в Музея на хумора и сатирата е алегорично предаване на "щафетата " на председателството на Европейския съюз от България на Австрия. За първи път тя бе показана на 28 юни във фоайето на Правителствената работа на провинция Долна Австрия в Санкт Пьолтен. След Габрово следва гостуването й в Русе, Нови Сад (Сърбия) и Тимишоара (Румъния).
Река Дунав е всесилен знак на единна Европа. По крайбрежията й са живели над 40 разнообразни народа. От извора до устието мощното течение с дължина 2857 км свързва 10 страни. От Шварцвалд до Черно море Дунав предлага татковина, сплотява многообразие на култури и по едно и също време е място за работа и отдих. Отличавайки се със самобитен растителен и скотски свят, ареалът към р. Дунав осмисля общите старания да го пазим и съхраним.
На откриването специфични посетители от Австрия ще бъдат Готфрид Гузенбауер, шеф на Карикатурния музей в Кремз и куратор на изложбата, Петер Обрихт - началник на отдел "Околна среда и енергетика " в провинция Долна Австрия, и Катка Крежкова - представител на отдел "Изкуство, просвета и интернационалните връзки в културата " в провинция Долна Австрия. Ще участва и Ивайло Цветков, секретар на секция "Карикатура " към Съюза на българските художници и участник в изложбата. Други създатели са Катарина Греве - Германия, Манфред Дайкс - Австрия, Йозеф Видрнак - Словакия, Гейза Халас - Унгария, Петар Писместрович - Хърватия, Тошо Боркович - Сърбия, Сорина Вазелина - Румъния, Валериу Курту - Молдова, и Константин Казанчев - Украйна. Изложбата остава в Музея на хумора и сатирата в Габрово до 9 септември.

 Ивайло Цветков

 Константин Казанчев

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР