Музей в италианския град Пиза предлага богата изложба на творби

...
Музей в италианския град Пиза предлага богата изложба на творби
Коментари Харесай

Изложба в Пиза представя творби на световно известни сюрреалисти

Музей в италианския град Пиза предлага богата галерия на произведения на международно известни сюрреалисти. Събрани са творби на Салвадор Дали, Рене Магрит, Алберто Джакомети, Хуан Миро. Творбите са заети от френския културен център " Жорж Помпиду ", някои от тях са за първи път в Италия.

" Червеният модел " на Рене Магрит, " Мъж и жена на " на Джакомети, " Химера " на Макс Ернст са измежду изложените в Пиза творби. Изложбата се назовава " От Магрит до Дюшан. 1929 Големият сюрреализъм от Центъра Помпиду ". Експозицията е първа по рода си в музея Палацо Блу, и на нея се приказва не за самостоятелен актьор, а за авангардисткото течение като цяло, изясняват уредниците.
Дидие Отинже, куратор на изложбата и заместник-директор на центъра " Жорж Помпиду ": Сред придвижванията на модерното изкуство през 20 век, сюрреализмът има доста характерен темперамент и изключителна жизнеспособност.Кубизмът, футуризмът и другите придвижвания траят няколко години,докато сюрреализмът продължава 40 години.
Освен фамозната Обувка на Гала,тук се демонстрират и фрагменти от най-известния филм,посрещнат с екстаз от сюрреалистите.

Дидие Отинже, куратор на изложбата и заместител шеф на центъра " Жорж Помпиду ": Човекът, който съгласно Андре Бретон въплъщава духа на сюрреализма, се появява на сцената в Париж през 1929 та - това е Салвадор Дали от Каталуния. Той идва с Луис Бунюел, с който основават филм - " Андалуското куче ",прожектиран в Париж същата година.Но в Париж също е и Рене Магрит, който стартира интензивно да взе участие в придвижването.
" Двойният секрет " на Магрит е определен за тази галерия паралелно с " Жена в кресло " на Пабло Пикасо. В експозицията може да се види и текстът на Манифеста на сюрреализма на Андре Бретон.Както и снимка на неговите най-значими представители - Тристан Цара,Пол Елюар,Салвадор Дали,Ив Танги,Макс Ернст, Рене Кревел и Ман Рей.
Дидие Отинже, куратор на изложбата и заместител шеф на центъра Жорж Помпиду: Сюрреализмът е бил съвременник на разпространяването на концепциите на Зигмунд Фройд във Франция. Основните му представители са били младежи, осведомени с тези хрумвания.
Посетителите в Пиза могат да видят и една от версиите на " Джокондата с мустаци " на Марсел Дюшан.

Общо от френския център Помпиду са заети 90 творби- от интервала 1924 та, когато е оповестен манифестът до 1929 та, година на рецесия вътре в придвижването. Изложбата продължава до 17 февруари следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР