Мултиплексирани антени излъчват кохерентна светлина с орбитални ъглови моменти (OAM)(илюстрация:

...
Мултиплексирани антени излъчват кохерентна светлина с орбитални ъглови моменти (OAM)(илюстрация:
Коментари Харесай

Прехвърлят повече данни чрез светлина по нов начин


Мултиплексирани антени излъчват кохерентна светлина с орбитални ъглови моменти (OAM)
(илюстрация: Kanté Group, UC Berkeley)

Усъвършенствани а нтени, формирани от тънки концентрични пръстени, могат да генерират дискретни усукващи се лазерни лъчи. С тяхна помощ учените усилват неведнъж размера на данните , излъчени благодарение на оптични генератори.

Съвременните способи за предаване на сигнали благодарение на електромагнитни талази доближават своите граници. Така да вземем за пример, през днешния ден е доста мъчно да се откри свободна радиочестота – всички те са заети от радиостанции или информационни канали на разнообразни услуги. Ако в информационните технологии се употребява още една характерност на вълните – поляризацията, тогава размерът на излъчената информация може доста да се усили.

Киноиндустрията се възползва от това преимущество, когато основава 3D филми – носейки специфични 3D очила, феновете получат два комплекта сигнали – по един за всяко око, което основава стереоскопичен резултат и заблуда за триизмерност на обектите на екрана. Но с изключение на честотата и поляризацията, електромагнитното лъчение има и орбитален ъглов миг. Физиците вземат решение да употребяват този параметър, с цел да основат предаватели от ново потомство.

За да управляват това свойство на радиацията, учените от Калифорнийския университет, Бъркли, са специфични топологични антени. Физиците употребяват литография с електронен лъч, с цел да основат мрежеста повърхнина върху пластина от полупроводников индий галиев арсенид фосфид. След това учените фиксират мрежестата конструкция и нанесят от горната страна тъничък пласт от итриево-железен гранат.
още по тематиката
Структурата на мрежата е нужна за формиране на квантови ями за хващане на фотони. Попадайки в такива „ клопки ”, леките частици губят сила и към този момент не могат да излязат от тях. Също по този начин атомната конструкция на устройството прави вероятен фотонния квантов резултат на Хол, който разрешава на фотоните да се движат, когато са изложени на магнитно поле, и може да накара светлината да се движи в кръг единствено в една посока.

Прилагайки магнитно поле, перпендикулярно на синтезираната пластина, откривателите сполучливо генерират три лазерни лъча, които се движат по кръгови орбити над повърхността. Използвайки орбиталния ъглов миг на тези лъчи, учените могат да кодират големи количества информация посредством електромагнитно излъчване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР