МС ще създаде Граждански съвет към Националния механизъм за мониторинг

...
МС ще създаде Граждански съвет към Националния механизъм за мониторинг
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 12 февруари

Министерски съвет ще сътвори Граждански съвет към Националния механизъм за мониторинг на върховенството на закона, правосъдна промяна, битка с корупцията и с проведената престъпност

С Постановление № 240 от 24 септември 2019 година Министерският съвет сътвори механизъм за реализиране на мониторинг на национално ниво по индикаторите господство на закона, правосъдна промяна, битка с корупцията по високите етажи на властта и с корупцията в по-общ проект и битка с проведената престъпност.

Националният механизъм за мониторинг се реализира посредством Съвета за съгласуваност и съдействие, в чийто състав се включват представители на изпълнителната и на правосъдната власт и на самостоятелни държавни органи. В съвещанията на Съвета ще могат да вземат участие представители на парламентарните групи и ръководителя на Комисията по правни въпроси към Народното събрание. Предвиди се и основаването на Гражданският съвет, който ще реализира гражданско наблюдаване за постигнатия прогрес и осъществяването на ограничения и действия по посочените индикатори. Той ще включва представители на магистратските професионални организации и на други неправителствени организации.

С изменението на постановлението ще може да се конституира Гражданският съвет след осъществяване на обществена процедура за установяване по един представител на неправителствени организации с опит в региона на предварителната защита и противопоставяне на корупцията, на правосъдната промяна и на работодателите, приети на национално ниво. Професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите също ще могат да посочат свои представители в Гражданския съвет.

Постановление на Министерски съвет № 240 ще влезе в действие в сходство с общото предписание, планувано в Конституцията, а точно три дни след обнародването. Дейността на Съвета по съгласуваност и съдействие ще стартира при влизане в действие на решението на Европейската комисия за анулация на Механизма за съдействие и инспекция.

В свое умозаключение от отчета от 22 октомври 2019 година Европейска комисия уточни, че осъщественият от България прогрес по линия на МСП е задоволителен за осъществяване на уговорките на страната и за отпадане на самия механизъм. Тези изводи бяха подкрепени в края на 2019 година от Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи към Европейския парламент (Комисията LIBE).

Управляващият орган на ОПНОИР 2014-2020 ще може да подписва контракти за безплатна финансова помощ с бенефициенти в размер до 7 на 100 над избрания бюджет по предпочитана ос 2

Правителството даде единодушие Управляващият орган на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 да подписва административни контракти за даване на безплатна финансова помощ с бенефициенти, в размер до 7 на 100 над избрания бюджет по предпочитана ос 2 „ Образование и учене през целия живот “ на оперативната стратегия.

По този метод ще се реализиране оптималната усвояемост на средствата по програмата към края на програмния интервал, както и реализиране на задачите, заложени в Споразумението за партньорство на Република България.

Със средствата ще се обезпечи опция за осъществяване на всички интервенции, нужни за реализиране на задачите и знаците по оперативната стратегия, както и осъществяване на един от главните цели в програмата на Правителството - издигане на образованието в стратегически народен приоритет и увеличение на вложенията в образованието като детайл на развиване на обществото и причина за реализиране на образован напредък. По този метод ще се обезпечат предпоставки за повишение на резултатите от образованието и от образованието в сходство с потребностите на пазара на труда и ще се спомогне процеса на рационализация в областта на общото, професионалното и висшето обучение.

Одобрен е отчет за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за 2019 година

Министерският съвет утвърди информация за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за 2019 година, направена в осъществяване на член 135, алинея 1 на Закона за обществените финанси, на база на месечните доклади за касовото осъществяване на първостепенните разпоредители с бюджет.

На база на данните от месечните доклади за касово осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет приходите, помощите и даренията по КФП за 2019 година са в размер на 44 048,5 млн. лева или 100,4 % по отношение на годишните планове. Съпоставени с миналата година те нарастват номинално с 4 397,7 млн. лева, в това число данъчните и неданъчните доходи - с 4 047,1 млн. лева (10,8 %) и постъпленията от помощи и дарения (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) - с 350,6 млн. лева (16,6 %).

Общата сума на данъчните приходи, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 35 279,8 млн. лева, което съставлява 102,1 % по отношение на плануваните за годината данъчни доходи.

Приходите от директни налози са в размер на 6 714,8 млн. лева или 102,4 % по отношение на плануваните в плановете за годината.

Приходите от косвени налози са в размер на 16 847,7 млн. лева, което е 102,5 % по отношение на плановете за годината. Постъпленията от Данък добавена стойност са в размер на 11 086,1 млн. лева или 102,4 % по отношение на плануваните. Приходите от акцизи възлизат на 5 486,0 млн. лева (102,9 % по отношение на разчетените за годината). Постъпленията от мита са 230,9 млн. лева или 97,5 % от годишните планове.

Постъпленията от други налози (вкл. имуществени и други налози по ЗКПО) са в размер на 1 170,9 млн. лева или 100,1 % осъществяване на годишните планове.

Приходите от обществени и здравноосигурителни вноски са 10 546,3 млн. лева, което съставлява 101,6 % по отношение на разчетените за годината.

Неданъчните доходи са в размер на 6 305,1 млн. лева, което съставлява 95,1 % от годишните планове.

Приходите от помощи и дарения са в размер на 2 463,6 млн. лв..

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) за 2019 година възлизат на 45 196,9 млн. лева, което е 97,6 % от годишните планове. Номиналното повишаване на разноските по отношение на същия интервал на миналата година се дължи на по-високия размер на финансовите разноски (поради по-високите разноски по националния бюджет, включително разноските, свързани с реализирането на капиталовия план за придобиване на нов вид военен аероплан за българските Военновъздушни сили. както и по сметките за средства от ЕС), разноските за личен състав (увеличение с 10 на 100 на средствата за заплати, хонорари и осигурителни вноски на заетите в бюджетния бранш и следващата стъпка на нарастване на възнагражденията в бранш „ Образование “), по- високи обществени и здравноосигурителни заплащания (базов резултат от нарастването на пенсиите от юли 2018 година, индексирането на пенсиите от юли 2019 година и нарастване на здравноосигурителните заплащания, заложено в ЗБНЗОК за 2019 г.), нарастване на разноските за дотации и други.

Нелихвените разноски са в размер на 43 354,7 млн. лева, което съставлява 98,2 % от годишните планове. Текущите нелихвени разноски за 2019 година са в размер на 35 743,7 млн. лева, финансовите разноски (вкл. чистия приръст на държавния резерв) възлизат на 7 567,2 млн. лв.. Предоставените настоящи и финансови прехвърляния за чужбина са в размер на 43,7 млн. лв.. Лихвените заплащания са в размер на 649,1 млн. лева или 97,0 % от плануваните за 2019 година.

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена през 2019 година от централния бюджет, възлиза на 1 193,1 млн. лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз - Решение на Съвета 2014/335/ЕС, Евратом по отношение на системата на личните запаси на Европейския съюз, Регламент (ЕС, Евратом) № 608/2014 на Съвета от 26 май 2014 година за установяване на ограничения за използване на системата на личните запаси на Европейски Съюз и Регламент (ЕС, Евратом) № 609/2014 на Съвета от 26 май 2014 година по отношение на методите и процедурата за даване на обичайните лични запаси, личните запаси на база Данък добавена стойност и на база Разузнавателна служба на ФРГ и по отношение на ограниченията за угаждане на потребностите от парични средства, променен с Регламент (ЕС, Евратом) 2016/804 на Съвета от 17 май 2016 година.

Бюджетното салдо по КФП на касова основа за 2019 година е негативно в размер на 1 148,3 млн. лева (0,97 % от прогнозния БВП) и се образува от недостиг по националния бюджет в размер на 1 040,8 млн. лева и недостиг по европейските средства в размер на 107,5 млн. лв.. Съпоставено с плановете към Закона за изменение и допълнение на ЗДБРБ за 2019 година се регистрира номинално усъвършенстване на бюджетното салдо с към 1,3 милиарда лв.. Отчетеният за годината недостиг се дължи на осъществените еднократни разноски по отношение на реализирането на капиталовия план за придобиване на нов вид многофункционален военен аероплан за българските военновъздушни сили.

Размерът на фискалния запас към 31.12.2019 година е 8,8 милиарда лева, в това число 8,6 милиарда лева депозити на фискалния запас в Българска народна банка и банки и 0,2 милиарда лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разноски, задатъци и други.

Правителството се разпореди с парцели

Министерският съвет одобри решение за безплатно даване на парцел - обществена държавна благосъстоятелност, за ръководство на Министерството на правораздаването за потребностите на Областна работа „ Изпълнение на наказванията “ - Велико Търново при Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “. Обектът на безвъзмездното даване се намира в област Велико Търново, община Велико Търново, гр. Велико Търново, ул. „ Беляковско шосе” № 8 и съставлява аграрен парцел с повърхност от 5 718 кв. м застроена и незастроена повърхност, застроен с 4 здания с обща застроена повърхност 1974 кв. м. С даването на парцела за ръководство на Министерство на правораздаването, ще се обезпечат подобаващи пространства, отговарящи на европейските стандарти за пенитенциарно заведение, в което обитават лица с мярка „ задържане под стража “.

На Изпълнителна организация „ Морска администрация “ се дава безплатно ръководството на неподвижен парцел - обществена държавна благосъстоятелност. Поземленият парцел, с построената в него постройка, представляваща „ Рейдова кула “, е ситуиран на пристанищен терминал Варна-изток. По този метод ще се подсигурява реализацията на план „ Разработване и внедряване на интегрирана осведомителна система за съгласуване и ръководство в действително време на интервенции при бедствия и повреди в Българския морски виновен регион за търсене и спасяване”. Също по този начин ще се обезпечи безпроблемното действие на Съвместния координационен център за морско и авиационно търсене и избавяне.

Съгласно друго държавно решение ще бъде продаден неподвижен парцел, благосъстоятелност на „ Геозащита “ ЕООД, гр. Варна на Агенция по геодезия, картография и кадастър за потребностите на Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - гр. Перник. Имотът съставлява 3 броя пространства, ситуирани на 4-я етаж от пететажна солидна постройка, с адрес: гр. Перник, ул. „ Търговска “ № 46. С придобиването на спомагателни пространства се основават по-добри условия и благоприятни условия за усъвършенстване на активността на СГКК - гр. Перник и за възстановяване обслужването на жителите и бизнеса, по отношение на предоставяните от Агенцията административни услуги.

От обществена държавна благосъстоятелност на частна държавна благосъстоятелност се трансформира статутът на парцел, намиращ се в гр. Харманли. Имотът, с повърхност 361 кв. м, съставлява промишлена постройка - работилница, предоставена за ръководство на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “. С смяната на статута компанията ще може да се разпорежда със зданието и да осъществя доходи за възстановяване на финансовото си положение.

Правителството разгласи елементи от парцели - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност. Имотите включват седем пространства, които се намират в град Стара Загора, ул. „ Хаджи Димитър Асенов “ № 22. Помещенията не са нужни за работата на Областната администрация на област Стара Загора и поддръжката им усилва разноските на администрацията. С оповестяването им за частна държавна благосъстоятелност ще се даде опция за по - ефикасното им ръководство в бъдеще.

Кабинетът позволи на „ Холдинг БДЖ “ ЕАД да продаде неоперативни активи, благосъстоятелност на сдружението, на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Решението планува посредством директно договаряне и на цена не по-ниска от тяхната пазарна стойност, избрана от самостоятелен оценител, да бъдат продадени четири парцела - два в Пловдив, един в Русе и един в Бургас. С продажбата им холдингът ще може отчасти да погаси насъбраните финансови отговорности към НКЖИ по схемата „ дълг против благосъстоятелност “. Решението е част от ограниченията за финансово стабилизиране на националния железопътен транспортьор, като се цели ускорена продажба на всички неоперативни активи на сдружението.

По решение на държавното управление се отчуждават елементи от парцели - частна благосъстоятелност, за държавна потребност за създаване на обслужваща техническа инфраструктура - пътна връзка към софтуерната площадка на компресорна станция “КС Расово” на националния обект „ Разширение на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз” ЕАД редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница”. Имотите са в землището на с. Расово, община Медковец, област Монтана. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на „ Булгартрансгаз” ЕАД. Решението може да се апелира пред административния съд по местонахождението на парцелите в 14-дневен период от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Съгласно друго държавно решение, Политическа партия „ ГЕРБ “ получава правото да употребява безплатно парцели - частна държавна благосъстоятелност в гр. София. Имотите съставляват пространства, на 16-ти и 17-ти етаж, в постройка, намираща се на бул. „ Витоша “ № 89. Помещенията ще се употребяват за административните потребности на управлението на партията за период от 10 години.

България завърши съглашението с Тайланд за визови облекчения

Министерският съвет утвърди Споразумението сред Република България и Кралство Тайланд за взаимно освобождение от условията за визи за краткосрочно престояване на притежателите на дипломатически и служебни паспорти.

Споразумението беше подписано през декември 2019 година от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време 14-та среща на министрите на външните работи на Форума „ Азия-Европа”, който се организира в Мадрид.

Правителството утвърди план на Рамково съглашение за командироването на чиновници в Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Министерският съвет утвърди план на Рамково съглашение за командироването на чиновници сред Министерството на финансите (МФ) и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Правителството упълномощи министъра на финансите да организира договаряния и да подпише документа при изискване за следваща ратификация.

Във връзка с дейностите по присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз и според националния План за деяние в предприсъединителния интервал, сега се правят редица прегледи и начинания от страна на Организацията, в които Министерството на финансите има водеща роля.

Възможността за изпращане на експерти от страните, искащи да се причислят към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, е общоприета процедура при осъществяването на разнообразни прегледи на съответната страна. По този метод се обезпечава шерване на познания и опит в характерните посоки на съдействие с интернационалната организация.

Актуализира се съдействието с Агенцията на НАТО за връзки и информация в региона на C4ISR

Правителството утвърди план на изменение №1 към Меморандум за съгласие (МОА) сред Министерството на защитата на Република България и Организацията на НАТО за връзки и информация (NCIO), представлявана от Агенцията на НАТО за връзки и информация (NCIA), по отношение на Сътрудничество в региона на C4ISR (командване, ръководство, връзки, компютри, разузнаване, наблюдаване и войсково разузнаване).

Република България поддържа и директно взе участие в редица многонационални начинания на НАТО, в чието реализиране Агенцията на НАТО за връзки и информация (NCIA) играе основна роля. С присъединяване на Агенцията са добити и се поддържат детайли от системата за командване и ръководство на Военновъздушните сили на Република България. Предвид бъдещо софтуерно обновяване на системите за командване и ръководство (С2) на типовете въоръжени сили, радарните системи за наблюдаване на въздушното и морско пространство, както и даване на оперативни и тактически програмен продукт и линкове за данни, стартирането на планове по кибер отбрана и рационализация на целия информационно-технологичен бранш, е належащо и отсега нататък да се регламентира опцията за присъединяване и последващото съдействие с NCIA.

Актуализираният Меморандум за съгласие продължава положителните обичаи на съдействие сред Република България и NCTA в региона на C4ISR (командване, ръководство, връзки, компютри, разузнаване, наблюдаване и войсково разузнаване).

Одобрена е българската позиция за идни съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди българската позиция за идното изключително съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (EPSCO) в част „ Здравеопазване “, което ще се организира на 13 февруари 2020 година, в гр. Брюксел, Белгия. Министрите ще обсъдят готовността на държавите- членки за по-сериозни дейности при пораждане на пандемия от ковид (2019- nCoV) в Европейския съюз. Акцент ще бъде подложен върху въпросите, свързани с координацията в границите на Съюза за ефикасен отговор на опасността от допустима зараза. Министрите ще бъдат приканени да одобряват изводи на Съвета, които предизвикват координираните дейности сред институциите на Съюза и държавите- членки. За Република България координацията на равнище Европейски съюз работи чудесно все още. Комитетът за здравна сигурност към Европейската комисия обезпечава непрекъсната осведоменост на всички държави-членки. Основните провокации, които регистрира страната ни все още, касаят осигуреността с запаси и преди всичко тематиката за защитното облекло.

Одобрена е също позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 18 февруари в Брюксел, Белгия. В подтекста на Европейския учебен срок за 2020 година по време на съвещанието Съветът ще утвърди Заключения по отношение на промени Списък на Европейски Съюз на юрисдикциите, неоказващи подпомагане за данъчни цели; Заключения по отношение на Доклада за механизма за предизвестие за 2020 г.; Заключения по отношение на Годишна тактика за резистентен напредък за 2020 г.; Препоръка за икономическата политика на страните от еврозоната за 2020 година В рамките на дневния ред Европейската комисия ще показа известието си по отношение на прегледа на икономическото ръководство на Европейски Съюз. Съгласно дневния ред се чака ЕКОФИН да даде мандат на Европейски Съюз за срещата на министрите на финансите и на шефовете на централните банки на страните от Г-20 на 20-23 февруари в Рияд, Кралство Саудитска Арабия. Министрите ще одобрят на рекомендация на Съвета за освобождението от отговорност на Европейска комисия по осъществяването на бюджета на Европейски Съюз за финансовата 2018 година и изводи по бюджетните насоки за 2021 година.

ЕКОФИН организира съвещание на 21 януари в Брюксел. Представени бяха целите на Хърватското председателство в региона икономическата и финансовата политика. Министрите разискаха финансовите аспекти на Европейския зелен пакт и Плана за вложения за устойчива Европа. Европейският учебен срок 2020 година започва с представянето от Европейската комисия на Годишната тактика за резистентен напредък през 2020 година, Доклада по механизма за предизвестие за 2020 година и Препоръката по отношение на икономическата политика на еврозоната. Участниците в съвещанието на ЕКОФИН обмениха отзиви по отношение на провокациите по отношение на данъчното облагане, произлизащи от цифровизацията.

Правителството утвърди и резултатите от българското присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, извършено на 27 януари в Брюксел. Хърватско председателство показа своята работна стратегия за първата половина на 2020г. в региона на земеделието и рибарството. Министрите имаха опция да обменят отзиви по Съобщение на Европейска комисия за Европейския зелен пакт от позиция на земеделските аспекти. Проведе се продан на отзиви и по предлагането за Регламент за преходните правила за ОСП. Германия показа общ документ по отношение на етикетирането по отношение на хуманното отношение към животните за месото и месните артикули. В последната точка от дневния ред делегациите на Словения и Португалия показаха на Съвета Съвместна декларация на България, Чехия, Кипър, Естония, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Словения и Португалия по отношение на етикетирането на произхода на разбъркан пчелен мед. В декларацията е посочено, че настоящите правила за етикетиране на смеси не дават на потребителите изчерпателна и надеждна информация за произхода на меда. Мнозинството министри поддържаха декларацията и приканиха Европейската комисия за по-ясно етикетиране на произхода на смесите от пчелен мед.

Съвет „ Общи въпроси “ ще организира съвещание на 17 февруари в Брюксел, на което ще продължи работата по подготовка за изключителното съвещание на Европейския съвет на 20 февруари, свикано от ръководителя Шарл Мишел за да бъде реализирано съглашение по Многогодишната финансова рамка за интервала 2021-2027 година

Изменя се Наредбата за запазване на околната среда в морските води

Правителството одобри изменение и допълнение на Наредбата за запазване на околната среда в морските води. Промяната е обвързвана с въвеждане в българското законодателство на условията на Директива (ЕС) 2017/845 и на Решение (ЕС) 2017/848, свързани с използване на по-опростен и по-съпоставим метод за оценка на положението на морската околна среда.

В резултат от използването на изменението и допълнението на Наредбата се чака по-добро обмисляне и остойностяване на мониторинга и ограниченията за реализиране на положителното положение на морската околна среда, стабилно развиване и работливост на морските екосистеми, застраховане на устойчиви равнища и възпроизводимост на морските запаси.

Регламентира се правото на работещите в клинични лаборатории на спомагателен заплатен годишен отпуск

Правителството утвърди промени в Наредбата за установяване на типовете работи, за които се открива спомагателен заплатен годишен отпуск. С изменението се обезпечава правна изясненост по отношение на използването на спомагателен заплатен годишен отпуск на работещите в клиничните лаборатории, лабораториите по микробиология, по вирусология и по паразитология. Промяната се постанова с оглед установяване на типовете лаборатории, в сходство с настоящите медицински стандарти според Закона за лечебните заведения.

Наредбата открива правото на спомагателен отпуск в размер на не по-малко от 5 работни дни за работа при характерни условия и опасности за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, лимитирани или понижени, без значение от подхванатите ограничения за предварителна защита на здравните опасности за служащите и чиновниците.

Чрез изменение на разпоредба се уеднаквява методът към бенефициентите по стратегиите, финансирани от Европейски Съюз

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за изтъкване на нередности, представляващи учредения за осъществяване на финансови корекции и процентните индикатори за установяване размера на финансовите корекции по реда на Закона за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. Целта на измененията е уеднаквяване на метода по отношение на бенефициентите по стратегиите, финансирани от Европейския Съюз.

С промените в Наредбата ще се обезпечи нужната спомагателна правна наредба, позволяваща използване на предходните насоки на Европейската комисия във връзка с подписаните контракти за публични поръчки.

Правителството обезпечи ресурсно предоставените нови функционалности на Министерството на правораздаването

Със Закона за признание, осъществяване и изпращане на правосъдни актове за налагане на наказване отнемане от независимост или на ограничения, включващи отнемане от независимост на Главна дирекция „ Охрана “ са предоставените нови функционалности по трансфер на наказано лице сред страните членки на Европейски Съюз, заради което личният състав на Главна дирекция „ Охрана “ (ГДО) ще бъде повишен с 45 души. С цел застраховане осъществяването на ограниченията, заложени в Пътната карта за осъществяването на рекомендациите по отношение на рамката за неплатежоспособност и стабилизация в България, администрацията на Министерство на правораздаването се усилва с шест души. За измененията бяха планувани средства в бюджета на Министерството на правораздаването за 2020 година

Постановлението влиза в действие от деня на обнародването му в „ Държавен вестник “, като в едномесечен период министърът на правораздаването и ръководителят на второстепенния разпоредник по бюджета на Министерството на правораздаването би трябвало да приведат щата на ГДО в сходство с постановлението.

Приета е Наредба за условията за качеството на твърдите горива, употребявани за битово отопление, изискванията, реда и метода за техния надзор

Министерският съвет одобри Наредба за условията за качеството на твърдите горива, употребявани за битово отопление, изискванията, реда и метода за техния надзор. Прилагането на условията на наредбата ще способства за възстановяване качеството на атмосферния въздух и отбрана здравето на популацията от нездравословното влияние на наднорменото замърсяване на въздуха посредством потреблението на по- качествени твърди горива за битово отопление.

С наредбата се вкарват правила за възможно наличие на сяра, пепел и влага във въглищата и брикетите за битово отопление. Въвеждат се условия за пакетиране и етикетиране на твърдите горива. Определя се редът за оценяване на сходството с условията за качество от лицата, които пускат на пазара твърди горива. Определят се изискванията, редът и методът за надзор на качеството на тези горива, както и изискванията и редът за заличаване или безплатно даване на арбитражни проби от твърди горива или отнети в интерес на страната твърди горива.

Контролните функционалности по използването на условията на наредбата ще се реализират от Държавната организация за метрологичен и механически контрол.

Приемането на наредбата е част от поредната държавна политика за възстановяване качеството на въздуха и адресиране на казуса с високите равнища на излъчвания на фини прахови частици от битовото отопление на твърди горива. Мярката е и в осъществяване на Решение на Съда на Европейския съюз С-488/15 от 5 април 2017г., с което България бе наказана за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух. Заложена е и в неотдавна признатата от Министерския съвет Национална стратегия за възстановяване качеството на въздуха 2018 - 2024г.

Одобрен е съставът на българската делегация в конференция за приемане на Конвенция за Международната организация на фаровите служби

Министерският съвет утвърди състава на българската делегация за присъединяване в Дипломатическа конференция за приемане на Конвенция за Международната организация на фаровите служби и помощните средства за навигация - IALA. Учредителният форумът ще се организира от 25-28 февруари в Малайзия.

Целта на конференцията е досегашната асоциация да се обособи в независима интернационална държавна организация. Промяната е значима за крайбрежните страни, с оглед постигането на по-добра съгласуваност и по-голяма интеграция на стандартите и даването на образование и узаконяване на личния състав, работещ по навигационното обезпечаване на корабоплаването. Сред главните цели на новата конструкция са безвредното, несъмнено и дейно придвижване на плавателните съдове и опазването на околната среда.

В състава на българската делегация в конференцията са включени представители на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “.

Българските институции имат подготвеност за осъществяване на Споразумението за отдръпване на Англия от Европейски Съюз

Министерският съвет одобри отчет за осъществяването на Плана за деяние на Република България за използване на Споразумението за отдръпване на Англия от Европейски Съюз. В отчета се регистрира осъществяването на 41 ограничения, свързани с използването на съглашението.

В рамките на тези ограничения Министерството на вътрешните работи е внесло в Народното събрание законопроект за допълнение на Закона за влизането и пребиваването на територията на Република България на жителите на Европейски Съюз и членовете на техните фамилии, с който да бъдат изпълнени отговорностите в частта „ Права на жителите " на съглашението. В същия законопроект са включени и промени в Закона за българските персонални документи.

Промените в тези закони ще разрешат на английските жители, които обитават в България, да употребяват персонални документи, издадени от българските управляващи, в период до 1 година след края на преходния интервал. След това тези хора ще би трябвало да разполагат с нови персонални документи. Законопроектът следва да бъде прегледан в Народно събрание на второ четене през февруари 2020 година, а съгласно проекта, крайният период за осъществяване на тази мярка е 15 март.

Към Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) е образувана работна група за основаване на механизъм, който да усъвършенства координацията при случаи на нарушение правата на български деца във Англия. В работната група са включени и представители на Министерство на външните работи, Министерството на правораздаването (МП), Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Агенцията за обществено подкрепяне.

Във връзка с последствията за българското законодателство от отдръпването на Англия от Европейски Съюз, на 28 и 30 октомври 2019 година се организира семинар за чиновниците на браншове и групи „ Миграция” в регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи. До средата на 2020 година са планувани и образования за използване на съглашението за отдръпване за чиновниците на МТСП и Министерството на културата.

За интервала 27 ноември 2018 година - 31 декември 2019 година посолството на България в Лондон организира 41 осведомителни събития в разнообразни градове на Англия за запознаване на българската общественост с английската скица за придобиване на статут на уседналост. В резултат на тази акция, по данни на английското Министерство на вътрешните работи към този момент 139 000 българи в Обединеното кралство са кандидатствали за статут на уседналост.

Правителството разпореди на вицепремиера Томислав Дончев координацията с ЦИК на процеса по придобиването на нужните механически устройства за машинно гласоподаване

Министерският съвет одобри решение, с което разпореди координацията с Централната изборна комисия по осъществяването на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно заседание, включително и на процеса по придобиването на нужните механически устройства за машинно гласоподаване, на заместител министър-председателя по член 5, алинея 1, т. 2 от Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация.

Христо Христов е назначен за ръководител на Националния ръб за следствие на произшествията във въздушния, водния и железопътния превоз

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов са назначени членовете на Управителния съвет на Националния ръб за следствие на произшествията във въздушния, водния и железопътния превоз. Съгласно държавното Постановление № 6 от 22 януари 2020 година, с което се основава бордът, Управителният съвет се състои от трима членове - ръководител и двама заместник-председатели.

За ръководител на Националния ръб е назначен Христо Христов. От 1975 до 2003 година Христов е заемал разнообразни управителни длъжности в Главния щаб на Военновъздушни сили. Бил е също по този начин шеф на дирекция „ Звено за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз “ в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. За заместник-председатели са назначени Бойчо Скробански и Георги Денев, които също са работили с МТИТС. В интервала 1998-2006 година Бойчо Скробански е бил Завеждащ работа „ Безопасност “ в Наказателен кодекс БДЖ и Директива за птиците НКЖИ, а Георги Денев в интервала 2001-2009 година е заемал длъжността шеф направление „ Военноморски сили “ в отдел „ Въздушен и морски суверенитет “ в Генералния щаб на Българската войска.

Националният ръб за следствие на произшествията във въздушния, водния и железопътния превоз е самостоятелен профилиран държавен орган към Министерския съвет. Председателят на борда е вторичен разпоредник с бюджет към министъра на превоза, осведомителните технологии и известията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР