Мрежата в телекомуникационната индустрия е едно от основните предимства на

...
Мрежата в телекомуникационната индустрия е едно от основните предимства на
Коментари Харесай

Революцията CETIN

Мрежата в телекомуникационната промишленост е едно от главните преимущества на всеки оператор. Доскоро концепцията за отделянето ú в обособена конструкция бе одобрявана, меко казано, скептично. Защо някой оператор би желал да се лиши от основен източник на конкурентно преимущество, а точно мрежата? 

Да разделиш неделимото

През последните няколко години се следи нова наклонност, основана на убеждението, че цялото е по-малко от сумата на своите елементи. Точно това схващане стои в основата на структурното делене на модерния интегриран телекомуникационен оператор на две независими предприятия: 
първото ръководи мрежата (NetCo);второто е ориентирано към клиентите (ServCo). 
Идеята е, че получените единици ще реализиран по-добри резултати посредством изясняване фокуса на ръководството и  подобряване разпределението на капитала, като се има поради радикално особеното естество на тези два бизнеса. 

Концепцията за структурно делене в телекомуникационната промишленост съществува повече от две десетилетия. Тъй като обичайните телеком оператори са софтуерно комплицирани и многостранни предприятия обаче, множеството от тях в последна сметка са се отказвали от непринудено делене поради голямото предизвикателство, което съставлява процесът.

Въпреки това от ден на ден телекоми последователно стартират да одобряват или най-малко да обмислят доброволното делене като метод за справяне със задълбочаващия се финансов и пазарен напън. 

Стойността идва от фокуса

Изправена пред възходяща конкуренция от страна на нови участници на пазара, телекомуникационната промишленост в някои райони към този момент е минала прага си на напредък. Общият доход на европейските телекомуникационни оператори да вземем за пример нараства постепенно с непрекъснат ритъм от към 1% през последните 5 години. Според разбор на Deloittе, изработен през 2021 година, до момента в който обичайни телекомуникационни компании реализират коефициент на облага преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) 6 до 7 пъти годишно, сдруженията, които се концентрират върху притежаването на телекомуникационна инфраструктура (известни също като NetCos, InfraCos или TowerCos – бел.ред.), могат да реализират 15 до 20 пъти по-висока стойност на предприятието. 

Затова структурното делене на мрежова компания и бизнес с услуги, ориентирани към клиентите, предлага нова опция за основаване на стойност за телекомуникационната промишленост. Този модел също по този начин обезпечава нов клас активи за институционалните вложители. Такъв, който може да обезпечи непрекъсната възвръщаемост. Нещо повече, финансовите тържища възнаграждават точно фирмите, които се концентрират единствено върху част от телекомуникациите, вместо да се пробват да вършат всичко. От закупуване на земя и създаване на мобилни телефонни кули до основаване на потребителски приложения и ръководство на колцентрове.

Тези трендове ясно обрисуват NetCos като новите преобладаващи играчи. Те са нискорискови. Генерират постоянни парични потоци дълготрайно посредством отдаване чартърен на своята инфраструктура за обслужване на доставчиците на услуги. Обикновено NetCos имат или единствено инфраструктурата (кули, оптични кабели, центрове за данни или подводни кабели), или по едно и също време инфраструктура и ръководството на мрежата. С географското разширение и в прилежащи браншове вероятностите за напредък на мрежовите оператори стават все по-добри от тези на операторите, обслужващи клиенти на дребно. Притежаването на сложна за ръководство инфраструктура значи също и че те са доста по-малко уязвими на конкуренцията. Особено от страна на стартъпи, основани на облачни технологии. 

С повишаването на инвеститорския интерес към мрежовите оператори пазарната им капитализация и оценка също се усилват. Това окуражава от ден на ден телекомуникационни компании да отделят своите инфраструктурни активи в NetCos. Това е по този начин, защото цената на получените елементи има наклонност да бъде доста по-голяма от тази на компанията майка. След разделянето сумата от пазарните стойности на частите на NetCos може да се усили до 40% спрямо първичната интегрирана компания съгласно отчета на Deloitte. 

В резултат доста ServCos могат да се трансфорат в по-малки предприятия, фокусирани върху продажбите и маркетинга, а не върху ръководство на мрежата. В същото време в полза на мрежовите оператори е да се уверят, че ServCos ще станат по-печеливши и сполучливи в бъдеще. Така двете страни са в цялостна симбиоза. 



Разделяне и успеваемост

Ако се ръководи добре, NetCo може да бъде доста ефикасен и пестелив бизнес. Разделянето може да бъде под разнообразни форми – от счетоводно делене (най-простото и основно) до функционално делене (когато предприятията за търговия на едро и дребно се основават като самостоятелни единици) и юридическо делене (когато се основават нови юридически лица, само че общата благосъстоятелност остава същата). Най-мащабният вид е цялостното структурно делене, което води до основаването на две обособени юридически лица. 
Като бизнес на едро мрежовите оператори са релативно лесни за ръководство. Осигуряването на милиони консуматори и дребни предприятия с телекомуникационни услуги е доста по-трудно и комплицирано от влизането в търговски връзки на едро с други телекомуникационни оператори. 

Обикновено NetCos дават отговор за базовите станции и така наречен пасивна инфраструктура, в това число кула, антена, дирек, заграждения, електрозахранване и охранителни камери. Но има случаи, в които точно NetCos ръководят съставените елементи на дейната мрежа, които фактически придвижват трафика. 

Извършването на структурно делене е едно от най-сложните и сложни инициативи, които може да предприеме управническият екип на телекомуникационна компания. И въпреки всичко, в случай че се извърши добре, то може да донесе големи облаги. През 2014 година O2 в Чешката република сподели, че доброволното осъществяване на структурно делене може да генерира по-висока възвръщаемост за заинтригуваните страни, като в същото време доста усъвършенства инфраструктурата на страната.

Историята на CETIN  

Структурното делене, което допреди няколко години беше регулаторен прерогатив, позволен при избрани условия, стартира да притегля все по-голям интерес от страна на операторите, изправени пред финансов и пазарен напън. За управлението, управителните препоръки и акционерите, които обмислят вероятността за делене, остават главните въпроси: може ли разделянето на интегриран телекомуникационен оператор на две независими предприятия: едно, което ръководи мрежата (NetCo), и друго, което е ориентирано към клиентите (ServCo), да сътвори по-голяма стойност в дълготраен проект и коства ли си рискът от това. 

Началото

Случаят с O2 в Чешката република е добра илюстрация на евентуалните преимущества на разделянето. През 2014 година PPF Group, интернационална капиталова група, чийто създател и мажоритарен притежател бе чешкият милиардер Петр Келнер, купува O2 в Чехия от Telefónica Group. Новият притежател подхваща непринудено отделянето на мрежата от бизнеса с търговия на дребно. На 28 април 2015 година на Общо заседание на O2 е взето решението за фактическото делене на O2 Czech Republic на две сдружения и основаването на CETIN. Новото сдружение CETIN, основано дружно с O2, ръководи мрежата за закрепен достъп, за мобилен достъп и интернационалните телекомуникационни услуги, които преди този момент са ръководени от обединеното сдружение O2. Разделянето дава опция на членовете на групата да се отдадат напълно на развиването на услугите за своите крайни консуматори. През януари 2016 година PPF Group завършва придобиването на 100% от акционерния капитал на CETIN. 

Анализ на McKinsey демонстрира, че не след дълго този ход се отплаща на вложителите, от договорката печелят освен новите притежатели. Проведеното непринудено структурно делене потвърждава, че то може да генерира по-висока възвръщаемост, като в същото време доста усъвършенства съществуващата инфраструктура. Създаването на чисто мрежово-инфраструктурен състезател понижава разноските за заеми и усъвършенства достъпа до капитал, тъй че CETIN усилва финансовите си разноски и вложения в мрежа с 40% единствено година след разделянето. От този миг нататък финансовите разноски се усилват приблизително с 13% годишно. 



Защо отделянето на мрежата има смисъл 

Основните причини в поддръжка на структурното обособяване на CETIN и О2 са няколко: 

Засилен фокус върху ръководството. Инвестиционните хоризонти на разграничените сдружения се разграничават доста: NetCos нормално възнамеряват в десет- до петнадесетгодишни периоди (за инфраструктурни вложения, които могат да продължат 50–100 години), до момента в който ServCos работят с едногодишни до тригодишни капиталови цикли (за търговски действия като маркетингови акции и промоции). Чрез разделянето на NetCo и ServCo висшият мениджмънт може да насочва тактиката и бюджета въз основа на характерните потребности на всяка компания, което води до по-голяма стратегическа изясненост и динамичност на работа. В случая на O2 нарасналият фокус на управлението се показва в по-високи оценки на удовлетвореността на клиентите на CETIN и по-бързо създаване на O2 TV. 

По-евтин достъп до капитали. При самостоятелна активност опциите за финансиране на NetCo се усъвършенстват доста. Тъй като влага най-вече в инфраструктура, NetCo могат да привлекат дълготрайни вложители, които се интересуват от покупка на физически активи. По същия метод капиталовият профил на ServCo е по-подходящ за вложители, които търсят по-висока възвръщаемост, поправена по отношение на риска. В резултат на това коефициентите за двете сдружения се преизчисляват по метод, който покачва комбинираната им оценка. 
По-голям пазар. Успехът на инфраструктурния оператор се крие в потреблението на неговата мрежа. Неутрален оператор може да развие бизнеса си на едро с други оператори, защото обединяването на търсенето от голям брой клиенти на едро покачва % покритие на семействата с оптични мрежи и затова възвръщаемостта на вложенията в нови здания. В случая с O2 неутралната във връзка с оператора CETIN, необвързана с някогашната си компания майка, надвишава първичния си бизнес, като прибавя клиенти и трафик от потребителските бази на други оператори. 

По-подготвени за 5G света. Въпреки че анализаторите не са съгласни с точните числа и мащаби, има необятен консенсус, че 5G ще усили общите разноски за владение на мрежата, като се има поради всеобщо увеличената плътност на градските региони и произлизащите от това нараснали условия за разрастване на оптични нишки. Силен, самостоятелен NetCo е в по-добра позиция да поддържа потребността на промишлеността от разрастване на оптични мрежи. В качеството си на неутрална страна той е и натурален уредник в процеса на засилено шерване на мрежи с навлизането на 5G.



Резултатът от смяната

След делене се получават две обособени компании: 
първата е CETIN – притежателят на мрежата и снабдител на услуги на едро, основани на инфраструктура и дълготрайни активи; втората е телекомът – снабдител, насочен към даването на услуги и обслужването на клиенти.
Създаването на CETIN Group

Създадената в Чехия CETIN e освен най-големият чешки снабдител на едро на мобилни и закрепени електронни съобщителни услуги към март 2021 година, който обгръща 99,7% от популацията на страната. Моделът на сполучливото, непринудено подхванато делене на комерсиалните от инфраструктурните действия на процедура прави гражданска война в телекомуникационната промишленост.

След сполучливото обособяване на O2 в Чешката република и основаването на CETIN, посредством сходно обособяване на мрежовата инфраструктура от операторите под марката Telenor се основават и трите CETIN сдружения в България, Унгария и Сърбия, което прави CETIN Group един от най-големите снабдители на телекомуникационни услуги на едро в Централна и Източна Европа. Това е огромна стъпка както за телекомуникационните активи на чешкия фонд в района, по този начин и за развиването на пазарите в обособените страни, която трансформира всичко.

Към 31 март 2021 година във връзка с обектите, които ръководи, CETIN Group е най-големият снабдител на телекомуникационна инфраструктура в Чешката република и втори по величина в Унгария, Сърбия и България. С водеща позиция в условия на възходящото търсене на данни и движена от нововъведенията и същинското предприемачество, групата подтиква цифровата промяна, като дава най-съвременни решения за телекомуникационна инфраструктура.

CETIN Group, сплотяваща четирите сдружения, е измежду най-големите снабдители на услуги за телекомуникационна инфраструктура в района. Тя има над 3 хиляди чиновници. Портфолиото от активи на групата включва почти 11 200 обекта, в това число 3400 кули, 13 700 точки на достъп (POPS), както и 2,6 петабайта трафик на мобилни данни дневно. Капацитетът от 69 700 километра оптична опорна и агрегираща мрежа разрешава да предлага национално покритие посредством пакетно предложение на хостинг на уеб сайтове, дейна мрежа за радиодостъп и транспорт и транспортна съгласуваност. В портфолиото на групата влизат 36 центъра за данни (11 основни/main и 25 периферни/EDGE) с разгъната застроена повърхност от почти 11 411 м2.

CETIN Group влага обилни средства в непрестанно модернизиране на съществуващата си инфраструктура и в създаването и внедряването на нови технологии, услуги и артикули, с цел да остане водач на телекомуникационните пазари, на които оперира. Понастоящем групата извършва построяването на 5G мрежа. Фокусира се върху вложения във закрепените пазарни сегменти, в това число разширение на добре поддържаната и неотдавна осъвременена мрежа FTTC (Fiber to the Cabinet), както и амбициозно създаване на FTTH (Fiber to the Home). С прекосяването към 5G CETIN се стреми да употребява съществуващата си инфраструктура, организация и взаимоотношения за създаване на бъдещи мобилни обекти и точки на наличие. Те стават все по-ценни, защото мобилните оператори би трябвало да посрещнат възходящото търсене на данни и изискват мощно сгъстени мрежи за 5G.



Революцията „ CETIN България “

В нашата страна трансформацията на телеком активите на PPF Group се показва в основаването на настрана сдружение „ CETIN България “. През юли 2020 година телекомът „ Telenor България “ (от март т.г. под името Yettel) трансферира ръководството и развиването на цялата си мрежова инфраструктура на новата компания. Така получава достъп до предоставяните от „ CETIN България “ услуги и поема напълно развиването на услугите за крайните консуматори.

В структурата на българската компания влиза цялата телекомуникационна мрежа (2G, 3G, 4G, а от юни 2021 година и 5G) със съответните ú пасивни детайли и интензивно съоръжение като се изключи Core мрежата. „ CETIN България “ дава необятна гама от услуги, ориентирани главно към мобилни оператори и други организации, които оферират услуги на крайни консуматори. От даване на съгласуваност през всичко, обвързвано с IT инфраструктура, до сложни и интегрирани телекомуникационни и IT решения. Всички те с опция да бъдат приспособени към характерните потребности на клиентите.

От 2021 година „ CETIN България “ създава изцяло новата услуга за клиенти на Yettel – Fixed Wireless Access, – 5G безжичен интернет за дома, приближаващ не по оптичен кабел, а непосредствено през мобилната мрежа. Сигypнocттa и пoддpъжкaтa ce cлyчвaт пpи пocтoянeн 24-чacoв нaдзop, ocигypeн имeннo в оперативния мpeжoв цeнтъp на CETIN.

Отделянето е опция сдружението да се концентрира върху съвременни софтуерни планове. Да подтиква дълготрайни устойчиви вложения, както и да основава новаторски модели на партньорство за реализиране на най-хубаво качество и успеваемост на услугите. Дава му опция да създава новаторски решения и секюрити услуги.

Стъпка напред в тактиката за развиване на компанията е придобиването през 2021 година на фирмите „ Coфия Koмюникeйшънc “ EAД и „ Paккoм “ AД. С тях CETIN прибавя оптична инфраструктура в София с достъп до огромна част от бизнес постройките в града. А дружно с локалните снабдители в обособените градове към този момент е в положение да отговори на запитванията на разнообразни бизнес клиенти и други оператори. 

Като част от тактиката за напредък сингапурският държавен капиталов фонд GIC придобива през октомври 2021 година 30% от CETIN Group, което в допълнение затвърждава триумфа на модела. 

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР