Мракобесен закон написа финансовият министър Асен Василев. Текстовете развързват ръцете

...
Мракобесен закон написа финансовият министър Асен Василев. Текстовете развързват ръцете
Коментари Харесай

Мракобесен закон написа Василев! Правителството съставя черни списъци с „врагове на народа“

Мракобесен закон написа финансовият министър Асен Василев. Текстовете развързват ръцете на изпълнителната власт за гнет и милиционерщина. Намеренията са да бъде признат от Министерски съвет на автограф и импортиран в Народното събрание, предава ПИК.

Министърът на финансите Кокорчо ще е отпред на специфичния Междуведомствен съвет, който ще изготвя черните описи. Няма да важи правилото от административното право, че обжалването стопира осъществяването.

Просто Киро и Кокорчо ще вършат наказателни описи без съд и присъда, ще замразява пари и имущества по донос.

Законът има за цел да се отбрани националната сигурност от дейностите на лица, групи или формирания, за които има открити обстоятелства и събрани данни, че реализират активност, която съставлява риск за икономическата и финансовата система на страната, написа в член 2 на законопроекта.

Законът е ориентиран към тези, които употребяват с незаконни цели високотехнологични продукти; правят злоупотреби и измами в киберпространството; за които има данни за нерегламентирана активност на капиталови посредници; се пробват да трансферират посредством български банки средства с непостоянен произход; правят злоупотреби със средства на Европейски Съюз.

Физическите и юридически лица, за които има данни, че правят една от тези действия, след инспекция, ще се включват от държавното управление в специфичен Национален лист.

Освен това се планува да има Национален лист на обвързваните лица, където попадат тези, които са съдействали или са обезпечили материална помощ на лицата от Националния лист.

За всички тях се планува заледяване на всевъзможни активи, активност и прекъсване на осъществяването на договорите. Изключение може да се направи по филантропични аргументи.

На процедура обаче в създаваните Национални наказателни описи, по донос може да попадне всеки, освен това без съд и присъда.

Проектът показва, че „ Включването на разположение в Националния лист на лицата или в Националния лист на обвързваните лица по смисъла на този закон е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.“

Изрично е посочено, че,,На политическа партия или коалиция, на която учредител/председател е лице, включено в Националния лист на лицата или в Националния лист на обвързваните лица, не се дава държавна дотация по член 25 от Закона за политическите партии (регламентиращ кои партии имат право на държавна субсидия). “

Законът ще се извършва от Междуведомствен съвет и концепцията е той да бъде съвещателен орган към Министерския съвет и да се назначава от него.

Негов ръководител съгласно замисъла би трябвало да бъде министърът на финансите, а членове зам. министрите на правораздаването, на вътрешните и на външните работи, на стопанската система и зам-шефовете на ДАНС и на Национална агенция за приходите.

За случаите в обсега на този закон няма да важи правилото от административното право, че обжалването стопира осъществяването.

Първите мнения на водещи адвокати бяха, че „управляващите нямат различен метод да задържат властта, с изключение на посредством гнет, облечен в закон“. Някои от тях дефинираха текстовете като сталинистки план, в който се усеща стилистиката на Лаврентий Берия, добавя изданието и разгласява цялостния текст на проектодокумента:

ЗАКОН ЗА МЕРКИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ЗАЩИТА НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ОТ РИСКОВЕ ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА И ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА НА ДЪРЖАВАТА

Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Раздел I

ПРЕДМЕТ, ЦЕЛИ И ОБХВАТ

Чл. 1. С този закон се уреждат ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната, както и редът и контролът за тяхното използване.

Чл. 2. Този закон има за цел да се отбрани националната сигурност от дейностите на лица, групи или формирания, за които има открити обстоятелства и събрани данни, че реализират активност, която съставлява риск за икономическата и финансовата система на страната.

Чл. 3. По смисъла на този закон риск за икономическата и финансовата система на страната е налице, когато:

1. са налице данни, че се реализира активност, ориентирана против ползите на Република България или против ползи, които Република България се е задължила да пази по силата на интернационалните договори;

2. са налице данни за прилагане с незаконни цели на високотехнологични финансови артикули, като разплащания посредством интернет (в това число посредством криптовалути), което основава спомагателни опасности от опити за прехвърляния на финансов запас, генериран от незаконна активност или отвън обсега на финансовия и фискален контрол;

3. са налице данни за злоупотреби и измами в киберпространството, нанасянци финансови вреди на физически и юридически лица и уронващи доверието в сдруженията и контролните органи;

4. са налице данни за нерегламентирана активност на капиталови медиатори, в това число посредством интернет уеб сайтове, без съответно позволение от народен или различен европейски орган;

5. са налице данни за опити за трансфер през българската банкова система на финансов запас с неустановен/престъпен генезис или за вложение в стопанската система на страната на такива капитали;

6. са налице данни за нередности и злоупотреби при усвояването на средства от EC;

7. са наложени наказания по отношение на лица от способените органи на друга страна.

Чл. 4. Този закон се ползва във връзка с всяко лице жител на Република България, – без значение къде се намира, и във връзка с всяко юридическо лице, група или образувание, които са регистрирани или учредени според законодателството на Република България.

Раздел II

НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК НА ЛИЦАТА И НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК НА СВЪРЗАНИТЕ ЛИЦА

Чл. 5. (1) Физически или юридически лица, групи и формирания, за които има открити обстоятелства и събрани данни, че реализират активност по член 3, се включват, след осъществяване на инспекция и разбор, от способния орган в Национален лист, признат с решение на Министерския съвет. (2) Свързаните с тях лица се включват в Национален лист на обвързваните лица.

Раздел III

ЗАДЪЛЖЕНИ СУБЕКТИ

Чл. 6. Задължени да ползват ограниченията по този закон ca:

1. органите на изпълнителната власт, посочени в член 19, алинея 2, 3 и 4 от Закона за администрацията;

2. другите органите на държавна власт, планувани в Конституцията, отвън посочените по т. 1;

3. държавните и общинските предприятия;

4. обществените предприятия по член 2, алинея 1, т. 1 и 2 от Закона за обществените предприятия;

5. ръководителите на стратегическите обекти, надлежно възлагащите стратегически действия, посочени в листата по член 1 от Постановление No 181 на Министерския съвет от 2009 година за установяване на стратегическите обекти и действия, които са от голяма важност за националната сигурност (ДВ, бр. 59 от 2009 r.);

6. Българската национална банка, когато прави интервенции и покупко-продажби с безграничен кръг лица, и кредитните институции, които правят активност на територията на Република България по смисъла на Закона за кредитните институции.

Раздел IV МЕРКИ

Чл. 7. (1) Задължените субекти по член б неотложно подхващат дейности за замразяването на средства и други финансови запаси на лицата, включени в Националния лист на лицата по член 5 и с лицата, включени в Националния лист на обвързваните лица, прекъсване на осъществяването на подписани с тези лица контракти и недопускане на бъдещи договорни връзки с тях.

(2) На политическа партия или коалиция, на която учредител/председател е лице, включено в Националния лист на лицата или в Националния лист на обвързваните лица, не се дава държавна дотация по член 25 от Закона за Политическите партии.

(3) Включването на разположение в Националния лист на лицата или в Националния лист на обвързваните лица по смисъла на този закон е съображение за започване на инспекция по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Чл. 8. Мерките по този закон не засягат правата на лицата, при практикуване на: 1. правото на труд;

2. правото на публично обезпечаване и обществено подпомагане;

3. правото на здравно обезпечаване, гарантиращо им налична здравна помоц, и на гратис прилагане на здравно обслужване;

4. право на образование;

5. правото на отбрана.

Чл. 9. (1) Всички средства и стопански запаси, принадлежащи или във притежание, или държани от физическо или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния лист на лицата по член 5 и Националния лист на обвързваните лица, се замразяват.

(2) Никакви средства не се дават, директно или непряко, на или в интерес на физическо или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния лист на лицата по член 5 и Националния лист на обвързваните лица,

(3) Никакви стопански запаси не се дават разполагаем, директно или непряко, на или в интерес на физическо или юридическо лице, група или образувание, включени в Националния лист на лицата по член 5 и Националния лист на обвързваните лица, по подобен метод, че да разрешат на това физическо или юридическо лице, група или образувание да придобие средства, артикули или услуги.

Глава втора

ПРИЛАГАНЕ НА МЕРКИТЕ

Раздел I

ОРГАНИ Пожарна охрана ПРИЛАГАНЕТО НА ЗАКОНА

Чл. 10. (1) Създава се Междуведомствен съвет (Съвета) като съвещателен орган към Министерския съвет, който се състои от ръководител – министъра на финансите.-и членове заместник-министър на правораздаването, заместител министър на външните работи, заместник-министър на вътрешните работи, заместник-министър на стопанската система и промишлеността, заместител изпълнителен шеф на Националната организация за приходите и заместник-председател на Държавна организация „ Национална сигурност“. (2) Министерският съвет дефинира поименния състав на Съвета по предложение на ръководителите на съответните ведомства по алинея 1 и издава устав за активността му.

Чл. 11. Междуведомственият съвет извършва своята активност въз основа на следните правила: 1. съблюдаване на Конституцията, законите и интернационалните контракти, по които Република България е страна; 2. ценене и гарантиране на правата на индивида и главните свободи;

3. отбрана на информацията и на източниците за придобиването и;

4. обективност и безпристрастност; 5. съдействие с гражданите;

6. политическа индиферентност.

Чл. 12. Съветът води и поддържа Национален лист на лицата по член 5, алинея 1 и Национален лист на обвързваните лица по член 5, алинея 2.

Чл. 13. Съветът по документално искане на задължените субекти по член 6 дава инструкции по използването на ограниченията по този закон.

Раздел II

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА МЕРКИТЕ

Чл. 14. (1) Служебно или след сезиране от представител на някоя от институциите, включени в Междуведомствения съвет, и при съществуване на открити обстоятелства и събрани данни по отношение на активността на физически и юридически лица, която съставлява риск за икономическата и финансовата система на страната, Съветът прави предложение пред Министерския съвет за включване в Националния лист на лицата по член 5, алинея 1 и алинея 2 след писмени мнения на Министерството на вътрешните работи, на Министерството на външните работи и на Държавна организация „ Национална сигурност“.

(2) Съветът взима решение с нормално болшинство след осъществяването на инспекция и разбор на наличната информация.

Чл. 15. (1) За задачите на упражняваните от Съвета функционалности по документално искане от ръководителя на Съвета държавните органи и лицата, осъществяващи обществени функционалности, са длъжни да дават информация за лицата по член 5, алинея 1 и обвързваните с тях лица по член 5, алинея 2.

(2) Предоставянето на информация не може да бъде отказано или лимитирано 110 съображения за банкова, комерсиална, държавна загадка или служебна загадка.

Чл. 16. Съветът може да изиска от лицата по член 5,

алинея 1 и обвързваните с тях лица по член 5, алинея 2 да показват спомагателни документи или да разпореди на представителя на съответната институция по член 10 да извърши спомагателна инспекция.

Чл. 17. Въз основа на предлагането на Съвета, Министерският съвет с стимулирано решение приема, добавя и променя Националния лист на лицата по член 5, алинея 1, както и Националния лист на обвързваните лица по член 5, алинея 2.

Чл. 18. Решението на Министерския съвет се обнародва в „ Държавен вестник“ неотложно измежду приемането му и се разгласява на интернет страниците на Министерския съвет и на Министерството на финансите. Решението на Министерския съвет предстои на авансово ИЗПЪЛНЕНие.

Раздел III

ОСОБЕНИ ПРАВИЛА И ИЗКЛЮЧЕНИЯ ПРИ ПРИЛАГАНЕТО НА МЕРКИТЕ. ОТМЯНА НА МЕРКИТЕ.

Чл. 19 (1) След обявяване на решението на Министерския съвет в „ Държавен вестник “ въз основа на стимулирана молба от заинтригуваното лице или по искане на Съвета по член 10 Министерският съвет може да позволи освобождение на замразяването на съображение филантропични потребности, при потвърден надделяващ публичен интерес, както и в случаите на неотложна нужда.

(2) По искане на заинтересуваните лица, Министерският съвет по предложение на Съвета по член 10, може да позволи освобождение на замразяването във връзка с средствата, нужни за покриване на съществени разноски, по особено за закупуване на хранителни артикули, както и за заплащане на наем, лекуване, налози и такси за комунални услуги, както и за обезпечаване на правна отбрана.

Раздел IV

ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК НА ЛИЦАТА И НАЦИОНАЛЕН СПИСЪК НА СВЪРЗАНИТЕ ЛИЦА

Чл. 20 (1) На всеки шест месеца Съветът по член 10 прави обзор на Националния лист на лицата по член 5, алинея 1 и Националния лист на обвързваните лица по член 5, алинея 2.

(2) Съветът по член 10 прави обзор по миналата алинея и по молба от засегнатото лице. Съветът взема решение в едномесечен период като на лицето се дава правото да бъде изслушано. При отменяне на молбата, лицето може да подаде нова молба най-рано след шест месеца.

Чл. 21 (1) На всеки шест месеца Съветът по член 10 преразглежда общия режим на ограниченията по този закон и при открита нужда от смяна, прави предложение до Министерския съвет. (2) Във всички случаи, когато откри, че правните и в действителност условия постановат това, Съветът по член 10 прави предложение до Министерския съвет за изменение и допълнение на Националния лист на лицата по член 5, алинея 1 и Националния лист на обвързваните лица по член 5, алинея 2

Глава трета

ОБЖАЛВАНЕ НА РЕШЕНИЯТА

Чл. 22 (1) Лицата, включени в Националния лист на лицата по член 5, алинея 1, както и лицата, включени в Националния лист на обвързваните лица по член 5, алинея 2, могат да апелират Решението на Министерския съвет, с което са включени в листата, пред Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс. (2) Делото се преглежда в период до един месец от датата на постъпване на документа за осторването в съда.

Чл. 23 обжалването не стопира осъществяването на

Решенията на Министерския съвет то този закон. При обжалване член 166 от Административнопроцесуалния кодекс не се ползва.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§1. По смисъла на този закон:

1. „ Свързани лица“ по смисъла на този закон са лица, за които са открити обстоятелства и са събрани данни, че са дали материална помощ на лицата, включени в Националния лист на лицата по член 5, алинея 1, както и лицата, включени в Националния лист на обвързваните лица по член 5, алинея 2 или са им съдействали посредством деяние или са улеснили посредством безучастие за реализирането на активност, която съставлява опасност за икономическата и финансовата система на страната, да вземем за пример като са взели участие във финансирането, планирането, подпомагането, подготовката или осъществяването на същата.

2. „ Средства“ са финансови активи и стопански

изгоди от всевъзможен тип, в това число, само че освен пари в брой, чекове, парични вземания, полици, платежни нареждания и други платежни инструменти; депозити във финансови институции или други формирания, салда по сметки, задължения и дългови облигации; обществено и частно търгувани скъпи бумаги и дългови принадлежности, в това число дялове и акции, документи, представящи скъпи бумаги, облигации, записи на заповед, варанти, облигации с обезпечена наложителна рента, контракти за деривати; лихви, дивиденти или други приходи или изгоди, насъбрани от или произлизащи от активи; заеми, право на прихващане, гаранции, гаранции за положително осъществяване или други финансови ангажименти; акредитиви, товарителници, контракти за продажба; документи, доказващи дялове във фондове или финансови запаси, и други принадлежности на финансиране на износа.

3. „ Икономически ресурси“ са активи от всевъзможен тип, материални и нематериални, движими и недвижими, които не са средства, само че могат да бъдат употребявани за придобиването на средства, артикули или услуги;

4.,,Замразяване на средства значи

попречване на всякакво придвижване, прекачване, смяна, потребление или търгуване със средства по какъвто и да е метод, който може да докара до смяна в техния размер, размер, местонахождение, благосъстоятелност, владеене, темперамент, предопределение или друга смяна, която би разрешила потреблението на средствата, в това число ръководство на портфейла;

5. Замразяване на стопански ресурси“ значи попречване на тяхното потребление за придобиването на средства, артикули или услуги по всевъзможен метод, в това число, само че освен посредством тяхната продажба, наем или ипотекиране.

§2. Анализ по отношение на свързаността на разположение с лице, включено в Националния лист на лицата по член 5, алинея 1 се прави във всички случаи при определяне на сходство с най-малко един от изброените критерии:

1. Физическото лице е шеф, пълномощник или ликвидатор на сдружение, включено в списъка;

2. Физическото лице има над 1/3 от капитала на сдружение, включено в списъка;

3. Лицето е брачна половинка, родственик по права линия – без ограничавания, по съребрена линия – до четвърта

степен в това число, или родственик по сватовство-до трета степен в това число с лице, включено в листата.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР