Mozilla пусна предварителна версия на Fenix с GeckoView енджинНовият мобилен

...
Mozilla пусна предварителна версия на Fenix с GeckoView енджинНовият мобилен
Коментари Харесай

Нов Firefox за Android наличен в Google Play Store

Mozilla пусна предварителна версия на Fenix с GeckoView енджин

Новият мобилен браузър на Mozilla за Android е наличен за тестване (екранна фотография: Firefox Preview / Гугъл Play Store)

Mozilla разгласи, че новият Firefox браузър за Android, прочут с кодовото име “Fenix”, към този момент е наличен в Гугъл Play Store като “Firefox Preview”. Първите усещания са, че това е едно положително начало за продукта.


Новият мобилен браузър стъпва на енджин Mozilla “GeckoView”, модифицирана версия на енджина, употребен в десктоп  версията на Firefox. Компанията дава обещание да пусне пълнофункционална “завършена” версия през есента.

Mozilla отбелязва, че множеството Android браузъри употребяват енджин Blink на Гугъл и че благодарение на собствен собствен  GeckoView, браузърът Firefox може да бъде самостоятелен от Гугъл. Това ще разреши на компанията да бъде по-гъвкава във връзка с неприкосновеността на персоналния живот и сигурността на потребителите.

По-важното е, че новият браузър е два пъти по-бърз от настоящия Firefox, наличен за Android. Нова функционалност, наречена “колекции”, ще разреши на потребителите да “записват, провеждат и споделят сбирки от сайтове”.
още по тематиката
Излизането на предварителна версия на този нов Firefox браузър за Android значи, че Mozilla желае мнения, с цел да направи нужните промени, преди публично да пусне приложението по-късно тази година.

Веднага можем да отговорим на първия ви въпрос. Да, браузърът има “тъмна тема”. Има също превключване за “настолни сайтове” и вграден QR код читател. Новият потребителски интерфейс слага най-използваните детайли (като да вземем за пример бутона за табулация и адресната лента) в долната част на екрана.

Първото усещане е, че този браузър на Mozilla е на положително равнище. Той е по-бърз от настоящия Firefox браузър за Android.  Говорейки за него, идващия месец ще излезе Firefox 68, като в бъдеще Mozilla ще пуска единствено корекции на сигурността и ремонти на неточности за тази версия.

Даунлоуд: Firefox Preview за Android
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР