Мозамбик днес обяви наличието на зараза с полиомиелит, след като

...
Мозамбик днес обяви наличието на зараза с полиомиелит, след като
Коментари Харесай

За първи път след 30 години: дете се разболя от полиомиелит в Мозамбик -

Мозамбик през днешния ден разгласи съществуването на болест с полиомиелит, откакто вирусът беше открит у дете в района Тете в североизточната част на страната, съобщи Ройтерс, базирайки се на информация от Световната здравна организация (СЗО).

СЗО отбелязва, че това е първи случай в страната от съвсем три десетилетия и втори случай в южната част на Африка за тази година, откакто през февруари беше намерено огнище в Малави.

В Мозамбик инфектираното дете е почнало да изпитва начални признаци на парализа към края на март, заяви СЗО.

" Засичането на още един случай в Африка е мотив за мощно терзание... Това демонстрира какъв брой рисков е този вирус и какъв брой бързо той може да се популяризира ", съобщи Матшидисо Моети, районният шеф на СЗО за Африка.

Полиомиелитът навлиза в нервната система и може да аргументи необратима парализа в границите на часове. Болестта не предстои на лекуване, само че инфекцията може да бъде предотвратена посредством имунизация. Драматичният спад на случаите в целия свят през последните десетилетия се дължи на интензивни национални и районни имунизационни акции за бебета и деца.

По данни от геномно секвениране на вируса новият случай е обвързван с вариант, почнал да циркулира в Пакистан през 2019 година, сходно на случая в Малави, за който беше обявено тази година, добави СЗО.

Полиовирусите могат бързо да се появяват и популяризират в неимунизирани популации. На места с ниски равнища на имунизация и неприятни санитарни условия може да възникне и полиомиелит, породен от имунизацията, защото имунизираните хора могат да отделят вируса, излагайки неимунизираните на риск.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР