Мозъкът на съвременния човек е много по-млад, отколкото се смяташе

Мозъкът на съвременния човек е много по-млад, отколкото се смяташе ...

Мозъкът на Homo sapiens се е развил късно


Мозъкът на съвременния човек е много по-млад, отколкото се смяташе досега и вероятно се е развил преди милион и половина години, тоест далеч след като човекът се е изправил на два крака.
Homo sapiens, към която принадлежат съвременните хора, се появява преди 2,5 милиона години с примитивни маймуноподобни мозъци, приблизително наполовина по-малки от тези на съвременните хора.
Кога и къде точно мозъкът се е превърнал в това, което ни прави хора днес? Учените се опитват да намерят отговор на този въпрос още с поямата на теорията за човешкия произход.
„Смяташе се, че съвременният мозък се е развил от самата поява на Homo sapiens, преди около 2,5 милиона години“, казва палеоантропологът Кристоф Золикофер от университета в Цюрих, един от авторите на изследването, публикувано в списание Science.
Золикофер и неговата колежка Марсия Понсе де Леон изучавали вкаменени черепи от Африка, Грузия и остров Ява и установили, че тази еволюция на мозъка е настъпила много по-късно, преди 1,7 до 1,5 милиона години.
Тъй като мозъкът не може да бъде вкаменен, единственият начин да се установи развитието му е чрез изследване на белезите, останали в черепите. Учените правят виртуален ендокаст или отпечатък на мозъка. При хората челната част на мозъка, която контролира речта, е много по-голяма от тази на маймуните, но изследвайки черепи от Африка, учените установяват, че образци на възраст около 1,7 милиона години все още са имали челен лоб, характерен за човекоподобните маймуни.

Източник: segabg.com