Мозъкът на съвременния човек е много по-млад, отколкото се смяташе

...
Мозъкът на съвременния човек е много по-млад, отколкото се смяташе
Коментари Харесай

Мозъкът на Homo sapiens се е развил късно

Мозъкът на актуалния човек е доста по-млад, в сравнение с се смяташе до момента и евентуално се е развил преди милион и половина години, т.е. далеч след като индивидът се е изправил на два крайници.
Homo sapiens, към която принадлежат актуалните хора, се появява преди 2,5 милиона години с примитивни маймуноподобни мозъци, почти на половина по-малки от тези на актуалните хора.
Кога и къде тъкмо мозъкът се е трансформирал в това, което ни прави хора през днешния ден? Учените се пробват да намерят отговор на този въпрос още с поямата на теорията за човешкия генезис.
„ Смяташе се, че актуалният мозък се е развил от самата поява на Homo sapiens, преди към 2,5 милиона години “, споделя палеоантропологът Кристоф Золикофер от университета в Цюрих, един от създателите на проучването, оповестено в списание Science.
Золикофер и неговата колежка Марсия Понсе де Леон изучавали вкаменени черепи от Африка, Грузия и остров Ява и открили, че тази еволюция на мозъка е настъпила доста по-късно, преди 1,7 до 1,5 милиона години.
Тъй като мозъкът не може да бъде втвърден, единственият метод да се откри развиването му е посредством проучване на белезите, останали в черепите. Учените вършат виртуален ендокаст или отпечатък на мозъка. При хората челната част на мозъка, която управлява речта, е доста по-голяма от тази на маймуните, само че изследвайки черепи от Африка, учените откриват, че мостри на възраст към 1,7 милиона години към момента са имали преден лоб, присъщ за човекоподобните маймуни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР