Мозъкът е може би най-важният орган в нашето тяло. Той

...
Мозъкът е може би най-важният орган в нашето тяло. Той
Коментари Харесай

7 храни, които водят до деменция

Мозъкът е може би най-важният орган в нашето тяло. Той управлява работата на всички останали органи в тялото. Той освен кара сърцето да бие, само че и белите дробове да дишат. Той е хранилището на нашите усеща, страсти и мемоари. Ето за какво е значимо този орган да бъде здрав, написа zdrave.to.

Здравословната диета е един от методите да се избегне риска от развиване на деменция. Въпреки това, има храни, които могат да увредят мозъчната функционалност. Честото им изразходване може да повлияе негативно на интелектуалната активност, да забави реакцията и даже да провокира комплициране и меланхолия. Ако човек страда от неприятно въодушевление, той постоянно взема неправилни решения.

Имате ли неприятни привички? Време е да ги изоставите. Важно е обаче да го извършите последователно. Не променяйте диетата си ненадейно.

Транс-мазнини

Добрата вест е, че не всички мазнини са нездравословни за тялото. Някои даже са потребни. Например омега-3, която се съдържа в рибата. Транс-мазнините обаче не са потребни. Те са резултат от синтеза на натурални масла. Първият нездравословен артикул, който започнахме интензивно да използваме, е маргарин. Днес транс-мазнините се доминират в така наречен " джънк фууд " и предизвикват обилни увреждания на клетките на тялото, спирайки метаболизма. В резултат на това пораждат сърдечни и съдови болести, затлъстяване и онкологични болести.

Проучванията демонстрират, че високата консумация на транс-мазнини също понижава когнитивната функционалност и размера на мозъка, както и поврежда паметта. Те се съдържат в огромни количества в хлебните произведения, бисквитите, чипса и консервите.

Захар

Сладките питиета като сода, спортни и енергийни питиета и даже плодови сокове, нямат съвсем никаква хранителна стойност. Редовната им консумация може да докара до редица нарушавания в организма, в това число диабет вид 2, високо кръвно налягане, нараснал холестерол и Алцхаймер (или деменция). Доказано е, че високият банкет на фруктоза (подсладител, който се намира в доста сладки напитки), понижава когнитивната дарба, поврежда паметта и мозъчната функционалност и стопира образуването на нови неврони. Това може да докара до инфектиране на мозъка.

Рафинирани въглехидрати

Това са артикули, създадени от рециклирани зърна. Те не са безусловно сладки на усет, само че доста бързо се разграждат при усвояване. Това е по този начин, тъй като процесът на филтриране отстранява всички нишки и хранителни субстанции от първичното зърно. Храни, богати на тези въглехидрати, покачват кръвната захар.

Ефектът е същият като при използването на чиста захар. Проучванията демонстрират, че децата, които ядат храни с високо наличие на рафинирани въглехидрати, получават по-ниски оценки в учебно заведение. А по-възрастните хора имат два пъти повече риск от развиване на психологично разстройство и деменция, в сравнение с тези, които ядат повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Силно модифицирани артикули

По време на преработката, здравословните съставки на тези ястия се заменят с мазнини, сол и захар. Разбира се, доста по-лесно е да си купите бърза храна, в сравнение с да си приготвите нещо по-полезно, изключително при натоварено всекидневие. Въпреки това е значимо да се яде подобен вид храна колкото се може по-рядко. Мазнините, на които са богати на тези ястия, се натрупват към виталните органи - мозъка, сърцето, черния дроб. В резултат на това размерът на мозъка понижава и мозъчната тъкан се поврежда. Изследователите означават, че паметта се утежнява.

Алкохол

Няма нищо изненадващо в това, че алкохолът може да навреди на мозъка, като се има поради какъв брой доста нелепости нормално вършат хората под негово въздействие. Пиенето на алкохол понякога няма да аргументи непоправими вреди. Но алкохолизъм и пиене безусловно убиват мозъчната активност. Хроничната консумация на алкохол понижава размера на мозъка и унищожава невротрансмитерите. Алкохолиците постоянно страдат от липса на витамин В1, което може да докара до развиване на синдром на Корсаков. Този синдром носи съществени мозъчни увреждания, които предизвикват загуба на паметта, комплициране и от време на време даже загуба на зрение.

Някои типове риба

Всички знаем, че месото от риба е доста потребно. Въпреки това, някои хищни типове натрупват доста живак в телата си. Концентрацията на веществото в месото им е доста по-висока. Затова е по-добре да се заобикаля или лимитира потреблението на царската скумрия, риба меч и месо от акули.

Любимото суши също е доста нездравословно за организма. И освен поради наличието на тежки метали в месото. Рибите постоянно се третират с токсични субстанции, с цел да имат по-дълъг период на валидност. Много от добавките към тях съдържат високи равнища на натрий и мазнини.

Аспартам

Захарта е доста нездравословна за нашето тяло, само че не се предлагат и подсладителите. Факт е, че химичните заместители на захарта са доста рискови. Особено аспартамът. Въпреки че производителите се кълнат, че е безвредно, няколко изследвания са открили, че той предизвиква поведенчески и когнитивни нарушавания и може да има гибелен резултат върху способността да се учи и да контролират страстите.

В едно изследване от единствено 8 дни, диетите с високо наличие на аспартам накараха участниците да получат по-ниски оценки на умствените си проби и да се усещат раздразнителни и депресирани. Друго изследване откри, че хората, които пият доста диетични безалкохолни питиета, имат нараснал риск от деменция или инсулт. Други подсладители са не по-малко рискови.

Разбира се, не можем изцяло да се откажем от използването на нездравословни артикули, тъй като в магазините те са съвсем на всички места. Дори плодовете и зеленчуците се скапват от химикали. Тази информация ще ни помогне да вършим по-правилно и рационално режима си за деня.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР