Мотото тази година на Международния ден за борба с наркоманиите

...
Мотото тази година на Международния ден за борба с наркоманиите
Коментари Харесай

Световен ден за борба с наркоманиите

Мотото тази година на Международния ден за битка с наркоманиите и незаконния трафик на дрога е „ Първо слушай! “. Целта е да се напомни на младежите ужасните последствия от използването на наркотични субстанции.

Българите на възраст 15 – 24 години са най-честите консуматори на опиати у нас, демонстрират данни от отчет на Европейския център за наблюдаване на опиатите и пристрастяването. Хората сред 30 и 35 години, които умират поради приложимост на дрога, са два пъти повече спрямо останалите в Европейски Съюз. За предходната година са регистрирани 17 нови случая на взета свръхдоза. В отчета е записано още, че непрекъснато пораства броят на инфектираните с заболявания, поради венозната приложимост на опиати.

България не прави изключение от общата наклонност на повишаване на разпространяването и използването на опиати. Възрастовата група 15-24 години е най-уязвима и стават елементарно подвластни. Факт е обаче, че у нас е релативно доста дребна частта от популацията над 40 години, която има опит в използването на опиати. През последните години няма нарастване на броя на подвластните, само че остава той релативно непрекъснат, сподели в „ Преди всички “ доктор Пламен Попов – шеф на Националния център по наркомании: "За предходната година смъртните случаи са 17 поради взета свръхдоза, което е към 3.6 на 1 милион поданици, и е доста под междинното равнище за Европейски Съюз ".

Момчетата и мъжете употребяват повече опиати. Най-често използвани са марихуаната и модифицираното екстази MDMA, което е много мощно и с повече странични резултати, сподели доктор Попов и предизвести за заплахата, която носи и синтетичната дрога.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР