Москва ще вземе необходимите ответни мерки, ако не получи конструктивен

...
Москва ще вземе необходимите ответни мерки, ако не получи конструктивен
Коментари Харесай

Няма да дадем да ни размотават. Русия се готви за ответни мерки, ако САЩ не й гарантират сигурност

Москва ще вземе нужните ответни ограничения, в случай че не получи градивен отговор на желаните от нея гаранции за сигурността си. Това сподели съветският външен министър Сергей Лавров в послание към долната камара на съветския парламент - Държавната Дума.

Думите му иидват на фона на скупчването на към 100 000 и бойна техника покрай границата на Русия с Украйна, което стартира в края на предходната година и докара до опасения за допустима съветска инвазия в страната. Москва твърди, че не има намерение да подхваща военни дейности и твърди, че е застрашена самата тя - от интензивност на НАТО покрай съветската граница.

В средата на декември Русия сложи условия пред НАТО за деескалиране на напрежението. Сред тях беше и настояването на Москва да не се изпращат спомагателни бойци и оръжие в страните, които през май 1997 година не са били част от НАТО. Сред тези страни е и. Русия изиска също и, че Алиансът няма да се уголемява повече на Изток.

Москва насочи тези претенции през декември, като тази седмица чака Вашингтон да отговори документално на предложенията й.

В изказването си пред Народното събрание в сряда Лавров се разгласи срещу включването на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) или Европейския съюз (ЕС) в диалога за такива "гаранции за Русия ".

Той разяснява метода, по който съгласно него Съединени американски щати и НАТО се отнасят към съветските претенции: „ Отчетливо се следи опит да ни размотават плановете в безкрайни полемики, с прекачване на тематиката към ОССЕ или посредством настойчиви апели на Европейски Съюз и на него да му се откри място в тези полемики. Няма да го позволим. Няма да дадем да ни размотават самодейността. Ако не получим градивен отговор и Западът продължи нападателния си курс, то Москва, както нееднократно съобщи президентът, ще предприеме нужните ответни ограничения “.

Лавров уточни, че на Запад Русия среща най-вече закани и че външната политика на страната му не е „ закрепена “ единствено върху връзките със западния свят, който по негови думи е „ американоцентричен “. В съпоставяне с това той дефинира Евразия като новия "център на международната политика ".

„ Русия е най-голямата евразийска и евро-тихоокеанска страна, и тя като никой различен е заинтригувана в качествено устройство на обширните евразийски пространства “, сподели Лавров. Той даде за образец партньорството на Русия с Китай, като уточни, че Русия се стреми към създаване на евразийска система за сигурност.

Лавров добави, че Русия се отваря към нови партньорства, измежду които са и тези с африкански и латиноамерикански страни.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР