Москва ще използва ядрения си арсенал само при извънредни обстоятелства

...
Москва ще използва ядрения си арсенал само при извънредни обстоятелства
Коментари Харесай

Русия: Ще използваме ядрени оръжия само при извънредни обстоятелства

Москва ще употребява нуклеарния си боеприпас единствено при " изключителни условия " и няма интерес от директна борба с НАТО и Съединените щати. Това обявиха от съветското външно министерство, оповестява " Ройтерс ".

Преди дни съветският министър на защитата Сергей Шойгу означи, че Москва " няма потребност " да употребява нуклеарни оръжия по време на военната си акция в Украйна и назова медийните спекулации, че Русия може да прибегне до нуклеарни или химически оръжия в спора " безспорни неистини ".

На брифинг през днешния ден представителят на външното министерство Иван Нечаев акцентира, че нуклеарните оръжия могат да бъдат употребявани само като " ответна мярка ".

" Руската военна теория разрешава нуклеарен отговор единствено при опасност от всеобщо заличаване или когато самото битие на страната е застрашено ", уточни той и разясни: " Използването на нуклеарен боеприпас е допустимо само като ответна мярка на нахлуване при самоотбрана и единствено в изключителни обстановки ".

Миналата седмица Игор Вишневецки, заместник-директор на Департамента за неразпространение и надзор на въоръженията на съветското външно министерство, съобщи, че Съединени американски щати би трябвало да изтеглят нуклеарните си оръжия от трети страни.

Преди това президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Русия и Китай да стартират договаряния за надзор на нуклеарните оръжия, като сподели, че Москва по-специално има задължението да покаже отговорност след нахлуването си в Украйна.

В изказване американският водач повтори, че администрацията му е подготвена " експедитивно да договаря " за подмяна на контракта СТАРТ, ограничителен междуконтиненталните нуклеарни сили в Съединените щати и Русия, който би трябвало да изтече през 2026 година

Изявлението на американския президент бе посрещнато от Москва с неуважение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР