Москва не възнамерява да си сътрудничи със специалния докладчик на

...
Москва не възнамерява да си сътрудничи със специалния докладчик на
Коментари Харесай

Москва: Мариана Кацарова е русофоб и няма да сътрудничим с нея

Москва не има намерение да си сътрудничи със специфичния докладчик на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в Русия, която встъпи в служба на 1 май, защото тя ще работи в сходство с инструкциите на Запада, с цел да оказва политически напън върху Москва. Това съобщи Генадий Гатилов, съветският непрекъснат представител в централата на Организация на обединените нации в Женева, в понеделник, представен от ТАСС.

По държавната телевизия " Россия-24 " кой уточни, че Кацарова " е и постоянно е била деен русофоб, заемала и други длъжности в правозащитната сфера ". " Не можем да чакаме нищо положително към нас от нейна страна, никаква обективност, никаква вярна оценка на обстановката с правата на индивида в Русия. Така че за нас обстановката тук е напълно ясна ", добавя организацията.

Решението на Съвета по правата на индивида за назначение на нов самостоятелен специалист по хипотетичните нарушавания на човешките права в Русия бе признато на 7 октомври 2022 година С него бе отправено обвиняване против Москва, че основава " климат на боязън " посредством репресии и принуждение. Руското държавно управление незабавно даде да се разбере, че няма да сътрудничи на специалиста, напомня " Ройтерс ". Мариана Кацарова бе определена да заеме поста на 4 април.

Това е първият път, в който 16-годишният Съвет по правата на индивида (HRC) назначава специфичен докладчик, който да изследва обстановката с човешките права в един непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

" Искаме да стане ясно през днешния ден, че не забравихме тези, които се борят за независимост в родината си, до момента в който (руският президент Владимир) Путин репресира съветския народ и прави експанзия оттатък границите ", сподели английският дипломат в Организация на обединените нации в Женева Саймън Манли незабавно след вота, представен от " Ройтерс ".

Близо 50 страни внесоха предлагането, в това число Англия, всички страни от Европейския съюз като се изключи Унгария, както и Съединените щати, Украйна, Япония и Колумбия. Китай беше измежду тези, които се опълчиха.

Този ход следва вълната - след нахлуването на 24 февруари 2022 година - от доста по-строги преследвания и санкции съгласно съветски закони против хора, които съгласно Москва дискредитират въоръжените сили или популяризират подправена информация. Част от тази вълна е насилственото закриване на правозащитни групи, в това число " Мемориал ", която завоюва Нобелова премия за мир.

Сега дипломат Гатилов споделя, че постът на Кацарова бил " основан и въз основа на антируска резолюция на Съвета, която е изцяло откъсната от всякаква действителна угриженост за правата на индивида ". " Тяхната [на Запада] задача е да употребяват Кацарова и ръководената от нея работа на докладчика за оказване на политически напън върху Русия. Така че ние към този момент сме решили за себе си какви са нашите позиции и те са, че няма да си сътрудничим с нея или нейния екип. "

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида разгласи на 12 май назначението на българката Мариана Кацарова за специфичен докладчик за правата на индивида в Русия, считано от 1 май.

Миналия октомври Татяна Глушкова, юрист в Центъра за правата на индивида " Мемориал " (вече премахнат от съветските власти), сподели пред " Ройтерс ", че е удовлетворена от резултата, само че и че чака усложнения при достъпа на специфичния докладчик. " Ние даже не мечтаем да бъдат поканени в Русия ", сподели тя.

Защо Кремъл има проблем с българката
47-членният съвет от структурите на Организация на обединените нации е надълбоко разграничен, с възходящ по брой хор от страни, водени от Русия и Китай, които се опълчват на всевъзможни дейности против съответни страни, което съгласно тях е еднакво на политическа интервенция във вътрешните им работи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР