Москва. НАТО започна малки прехвърляния на войски на изток. В

...
Москва. НАТО започна малки прехвърляния на войски на изток. В
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. НАТО стартира дребни прехвърляния на войски на изток. В същото време Държавният департамент подреди на фамилиите на чиновници на американското посолство в Киев да изоставен Украйна, а също по този начин разреши на част от личния състав на дипломатическата задача да го направи. Лондон също стартира да изтегля чиновниците на посолството, макар обстоятелството, че няма опасност за живота им, както споделят самите английски чиновници. Европейски Съюз до момента отхвърля да предприеме сходни ограничения. Всички тези стъпки се оправдават със страха, че Русия ще нахлуе на украинска територия, написа съветската „ Независимая газета “ в материал, показан без редакторска интервенция от Агенция „ Фокус “.

В изказването на НАТО се показва, че Дания изпраща една фрегата и четири бойни самолета в Литва, до момента в който Испания изпраща кораби и вероятно бойни самолети към България. В тази страна се кани да изпрати бойни самолети и Нидерландия. Франция изрази подготвеност да изпрати своите войски в Румъния. А New York Times оповестява, че в бъдеще Съединени американски щати са подготвени да разположат до 10 000 бойци в Европа. „ НАТО ще продължи да подхваща всички нужни ограничения за отбрана на всички съдружници, в това число посредством подсилване на източната част на Алианса. Ние постоянно ще реагираме на всяко утежняване на нашата среда за сигурност, в това число посредством подсилване на нашата групова защита “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кремъл разяснява изказването на НАТО. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков упрекна Алианса, че нагнетява напрежението.

„ Искам да отбележа, че всичко това не се случва поради това, което ние, Русия, вършим. Всичко това се случва поради това, което вършат НАТО, Съединените щати и поради информацията, която популяризират ”, сподели той пред кореспонденти. В понеделник започнаха ученията на съветския Балтийски флот. В тях вземат участие 20 военни кораба.

Решението на Англия да стартира евакуация на чиновниците на посолството си в Киев пристигна съвсем незабавно след изказванията на Държавния департамент за евакуацията на фамилии на американски чиновници от Украйна. В същото време Би Би Си отбелязва, че не е имало закани против британците. Половината от личния състав на английското посолство ще остане в Киев, а Европейският съюз и страните членки въобще няма да изтеглят дипломатическия си личен състав. Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел означи, че Брюксел не знае съответните аргументи за решението на Съединени американски щати и Англия и към този момент няма да повтори дейностите им. В същото време той удостовери, че се образува пакет от нови евентуални наказания против Русия.

В Европейския съюз като цяло възгледите за това по какъв начин да се отговори на съветската опасност се разграничават. Полша и балтийските страни са радикални в това отношение. Но Германия се пробва да поеме оптимален неутралитет и отхвърли да доставя оръжие на Украйна. Кметът на Киев Виталий Кличко към този момент изрази разочарованието си от това.

„ Белият Дом самичък стартира мита за съветската опасност и евентуална инвазия и се пробва да убеди своите съдружници в непредсказуемостта, ненадеждността на Русия и нуждата от готовност. Но в последна сметка нищо не се случва и Вашингтон би трябвало да поддържа известно напрежение. Характерно е, че смяната в реториката и обвиняването на Москва към този момент не е в подготовка за офанзива против Украйна, а в „ непредвидимо държание “. В същото време в действителност това е опит да се измести вниманието от предложенията на Москва, които в началото се отнасяха не до Украйна, а до сигурността като цяло “, сподели шефът на Фонда за проучване на САЩФранклин Рузвелт към Московския държавен университет Ломоносов Юрий Рогулев.

Експертът акцентира, че Русия извършва Минските съглашения, до момента в който Западът непрестанно подтиква Украйна да подхваща дейни дейности и да нарушава споразуменията. В същото време военните доставки на американците и техните съдружници играят по-скоро осведомителна роля и символизират поддръжката за Киев, въпреки че в действителност не се приказва за доста повишение на боеспособността на украинските войски, счита специалистът.

„ Реалната поддръжка е доста незначителна, а самият Киев съвсем не има вяра в нейната успеваемост. В същото време Европа гледа по-класически на спор, който не визира самата нея и затова отхвърля да доставя оръжия “, сподели Рогулев.

Въпреки това Александър Тевдой-Бурмули, доцент в катедра „ Интеграционни процеси “ в МГИМО, има друг взор върху обстановката. Той преглежда предложенията на Москва по-скоро като неосъществим ултиматум, който не може да успее.

„ Структурата за сигурност в Европа стартира да се трансформира след събитията от 2014 година Следователно основател на напрежението е по-скоро Русия. Западът е заставен да работи твърдо, без значение дали Москва блъфира или не. А опълчването му против Русия към този момент е по-значително, в сравнение с преди 7-8 години. Трябва също да се разбере, че Съединени американски щати имат сходен проблем с Тайван и по тази причина не могат да се откажат. В същото време Вашингтон към момента беше подготвен да отиде на разискване на частни въпроси с присъединяване на военни специалисти “, декларира специалистът пред НГ.

В същото време не може да се приказва за преразглеждане на устава на НАТО и връщане на към този момент заети позиции. Експертът счита, че признаването на ДНР и ЛНР и последващата им интеграция в Руската федерация е различен вероятен сюжет. Москва обаче ще би трябвало да заплати доста висока цена за това.

„ Всъщност този вид би бил губещ за Москва. Първо, това би означавало цялостно политическо проваляне в Украйна с неспособност да наложи несъгласие на решения на Киев посредством ДНР и ЛНР. Тоест Украйна дефинитивно ще напусне зоната на въздействие на Кремъл и последният се бори за нея като цяло, а никога единствено за двете непризнати републики. Второ, това е отклоняване от Минските съглашения от съветска страна, която настояваше за тяхното осъществяване “, счита Тевдой-Бурмули.

Той прибавя, че при положение на сполучлива атака от страна на Украйна, Кремъл може даже да бъде изправен пред сложен избор: да превземе Донецк с огромни загуби или не. През последните години украинската войска, не без помощта на Запада, стана по-силна. Сега тя има всичко належащо, с цел да нападна Донецк.
***
Вашингтон. Финансовите наказания на Съединени американски щати при положение на навлизане на Русия в Украйна ще бъдат по-тежки от тези през 2014 година, когато рублата загуби 50% от цената си, съобщи в хода на брифинг представител на Белия Дом, представен от съветското издание „ Известия “ .

„ Готови сме да наложим наказания с огромни последици, каквито не сме разглеждали през 2014 година. Това значи, че повече няма да има поетапност “, означи представителят на президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Както напомнят във Вашингтон, тогава Централната банка на Русия изразходва 25% от запасите за поддръжка на националната валута.

Освен това Белият дом предизвести за подготовката против Русия на ограничавания за доставка на модерни технологии в допълнение към финансовите ограничавания.

По-рано във вторник английският министър председател Борис Джонсън сподели, че разисква със Съединените щати опцията за изключване на Русия от интернационалната междубанкова система SWIFT. Той акцентира, че Лондон би трябвало да употребява всички налични интернационалните платформи за разговор с Москва.

На 21 януари ръководителят на интернационалната комисия на Камарата на представителите на Съединени американски щати, демократът Грегъри Мийкс, показа личен план за наказания против Руската федерация. Документът планува ограничавания против „ Северен поток 2 “, добивната промишленост, най-малко три финансови институции, държавния дълг, съветския президент Владимир Путин и други представители на съветските управляващи.

На 20 януари републиканският представител Джим Банкс показа план за наказания против Русия. Според The Washington Post законопроектът включва наказания против редица съветски чиновници, чиновници по сигурността, публицисти и предприемачи.

В същия ден депутатът от Държавната дума на Русия Вячеслав Никонов акцентира, че новият план за антируски наказания са „ истории за заплашване, които в никакъв случай не са работили и няма да работят “.

На 18 януари представителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани хората да не се управляват от информацията, популяризирана в задгранични медии, че Европейският съюз и Съединени американски щати обмислят налагането на наказания против съветски банки. Както напомни Песков, по-рано също се обсъждаха проекти за изключване на Русия от SWIFT, само че те не бяха изпълнени.

На 15 януари заместник-държавният секретар на Съединените щати Виктория Нуланд разгласи, че Вашингтон е подготвил 18 разнообразни сюжета за ограничаващи ограничения при положение на съветска офанзива против Украйна, чиито детайлности тя отхвърли да разкрие.

Тогава Песков означи, че Русия не демонстрира военна ескалация против Украйна. Според него това са изказвания на Съединени американски щати, които не са дали доказателства за изказванията.
***
Москва. Русия ще образува спомагателна позиция въз основа на концептуалните насоки на президента Владимир Путин след отговора на Съединени американски щати на предложенията на Москва за гаранции за сигурност, съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков, представен от вестник „ Взгляд “ .

Той беше запитан по какъв начин прави оценка изказванията, които се вършат в Съединени американски щати за невъзможността да се преразгледа политиката за приемане на нови членове в НАТО.

„ Все още не желая да дефинирам нищо и няма смисъл, преди да получим отговор. Нека първо получим отговора. Той ще бъде оценен, след което ще бъде дефинирана позиция въз основа на концептуалните насоки на президента “, сподели той, представен ТАСС.

В същото време, съгласно Песков, Кремъл е угрижен за ескалацията на напрежението от страна на Съединени американски щати, само че прехвърлянето на 8,5 хиляди американски бойци в положение на нараснала подготвеност за разполагане в Европа няма да повлияе на хода на договарянията.

„ Това не се отразява на хода на договарянията, в действителност договарянията са завършили на сегашния стадий. Преди да има изясненост по какъв начин и по кое време ще продължим, би трябвало да получим този доста прославен текст. Надяваме се, че това ще се случи тази седмица “, предава думите му РИА Новости.

„ И фактът, че има както осведомителна, по този начин и фактическа ескалация на напрежението от страна на Съединените щати, говорихме доста за това през вчерашния ден, тук нищо не се трансформира. Ние следим тези дейности на Съединени американски щати с огромна угриженост “, сподели още представителят на Кремъл.

По-рано беше обявено, че НАТО привежда силите си в положение на подготвеност и ускорява наличието си на източния си фланг на фона на обстановката към Украйна.

На 16 януари Кремъл изрази угриженост по отношение на резултата от договарянията със Съединени американски щати и НАТО за гаранции за сигурност. Руският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов съобщи, че полемиките със Съединени американски щати и НАТО към момента не са дали основни резултати, като акцентира, че решението на Москва за целенасоченост от по-нататъшна взаимна работа зависи от писмените отговори на Вашингтон и Брюксел на съветските оферти. Външният министър Сергей Лавров, отговаряйки на въпрос за следствията от неуспеха на договарянията, акцентира, че съветското управление е в положение надеждно да подсигурява ползите на сигурността на страната и правата на жителите.

През декември 2021 година президентът Владимир Путин сподели, че Северноатлантическият алианс е „ измамил “ Русия, когато е заречен да не се уголемява на Изток през 90-те години на XX век. На 1 декември президентът Путин предложи да се стартират договаряния за даване на Москва на надеждни и дълготрайни гаранции за сигурност, за създаване на съответни съглашения, изключващи всяко по-нататъшно придвижване на НАТО на изток и разполагане на оръжейни системи, застрашаващи Русия, в непосредствена непосредственост до границите на Руската федерация.

През декември 2021 година съветското външно министерство популяризира два съветски проектодокумента за обезпечаване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и страните-членки на НАТО. Проектодоговорът със Съединени американски щати и съглашението с алианса бяха предадени на американската страна на 15 декември на среща в съветското външно министерство.

В проектоспоразумението с НАТО Русия предложи на Алианса да се ангажира с по-нататъшно неразширяване, изключвайки, наред с други неща, присъединението на Украйна. Москва прикани алианса да се откаже от всякаква военна активност отвън своите граници - в Украйна и други територии на Източна Европа, Закавказието и Централна Азия. Алиансът беше помолен да не разполага спомагателни оръжия и нови военни контингенти отвън страните, в които са били ситуирани от май 1997 година (преди включването на страните от Източна Европа в НАТО).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР