Москва. Намерено е потвърждение на изявленията на Русия за нарушаване

...
Москва. Намерено е потвърждение на изявленията на Русия за нарушаване
Коментари Харесай

„Российская газета”: Der Spiegel разкри документ с обещанието на Запада НАТО да не се разширява на Изток

Москва. Намерено е удостоверение на изказванията на Русия за нарушение от страна на Запада на обещанията НАТО да не се уголемява на Изток. Според немското издание Der Spiegel в Националния списък на Англия е открит документ от 1991 година, в който представители на западни страни заявяват, че сходна стъпка е неприемлива, написа ”Российская газета ” .

Документът е открит от професора от Бостънския университет Джошуа Шифринсън. Според изданието, преди този момент той е бил защитаван под гриф „ Секретно “. Той е формиран след среща на представители на външните министерства на Съединени американски щати, Англия, Франция и Федерална република Германия в Бон на 6 март 1991 година Те са разискали въпроса за сигурността на страните от Източна Европа и са признали, че участието на тези страни в НАТО е " недопустимо ".

В документа се отбелязва също, че по време на договарянията сред Федерална Република Германия, Германска демократична република, Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Англия и Франция западните представители са дали да се разбере, че НАТО няма да се уголемява и Алиансът не може да предложи участие на Полша и други страни от Източна Европа.

„ Ние дадохме да се разбере на Съветския съюз в договарянията 2 плюс 4, както и в други договаряния, че нямаме желание да се възползваме от изтеглянето на руските войски от Източна Европа. НАТО не би трябвало да се уголемява на Изток нито официално, нито импровизирано ", цитира Der Spiegel думите на представителя на Съединени американски щати Реймънд Зайц от същия документ.

Така съгласно съветския вестник се опровергават думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че Северноатлантическият алианс " в никакъв случай не е обещавал да не се уголемява ". Прави усещане, че той е сподели тези думи в изявление за същото издание Der Spiegel, разяснява съветският официоз.

Уверенията за неразширяване на НАТО са били дадени в подмяна на единодушието на Съюз на съветските социалистически републики за обединяването на Германия. И точно Федерална Република Германия няколко години по-късно стана „ кръстник “ на първото разширение на Алианса на изток, с приемането на Полша, Унгария и Чехия.

По-рано съветският президент Владимир Путин нееднократно е казвал, че на Съветския съюз е било дадено, че НАТО няма да напредва на изток. По време на огромната конференция през декември 2021 година той сподели:

" Ние казахме ясно и ясно, че по-нататъшното придвижване на НАТО на изток е недопустимо. Но какво е неясно тук? Стигнахме ли до границите на Съединените щати или границите на Англия? ", означи Путин. Те пристигнаха до нас, те са на прага на дома ни. Напразно ли е условието да не се разполагат ударни системи пред нашия дом? "

За Русия, заключи той, не е значим ходът на договарянията, а резултатът. По думите на президента страната е била " излъгана, просто безочливо излъгана ", когато през 90-те години на предишния век е била уверярвана, че НАТО няма да се уголемява на Изток. Резултатът от измамата е „ пет талази на разширение на НАТО и в този момент се появяват въпросните (ударни) системи в Румъния и Полша “.

„ Искате някакви гаранции от мен – обръща се той по-скоро не към журналиста, а към западните управляващи. – Не, Вие сте тези, които би трябвало да ни дадете гаранции, Вие – и то незабавно, в този момент, а не да бърборите за това десетилетия. ”

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР