Москва. Действията на американските военновъздушни сили представляват заплаха за гражданската

...
Москва. Действията на американските военновъздушни сили представляват заплаха за гражданската
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Действията на американските военновъздушни сили съставляват опасност за гражданската авиация, съобщи формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от московския вестник “Известия “ .

„ Действията на Военновъздушни сили на Съединени американски щати сътвориха опасност за гражданската авиация. И в случай че в този момент е предотвратена злополука във въздушното пространство над открити води на Черно море, това не значи, че Съединени американски щати и НАТО могат да продължат да рискуват безнаказано живота на хората “, написа тя в своя „ Телеграм “ канал.

Дипломатът акцентира, че нарасналата активност на полетите на самолетите на НАТО наоколо до границите на Руската федерация, в това число над Черно море, покачва рисковете от рискови произшествия във връзка с гражданските самолети.

На 3 октомври цивилен аероплан, летящ от Тел Авив за Москва, беше заставен да промени курса си над Черно море, с цел да избегне рисково доближаване с задграничен разследващ аероплан. Беше маркирано, че разследващият аероплан е пресекъл случайно откритите направления на гражданската авиация и се е доближил до пътническия „ Еърбъс “.

Вертикалното разстояние сред самолетите е било по-малко от 20 м. Ръководителите на въздушното придвижване са наредили на гражданския аероплан да се спусне на 500 м и да заеме по-безопасен ешелон. Самолетът на НАТО не е дал отговор на повикванията от земята.

Както отбелязва военният специалист Виктор Литовкин, американските Военновъздушни сили се „ държат безсрамно и непредвидимо и пресичат маршрутите, по които летят пътническите самолети, което може да докара до покруса. “ Според него борбата сред разследващи самолети и бомбардировачи може да провокира конфликт и въздушен пердах.

В същия ден на декември съветският надзор на въздушното пространство над неутралните води на Черно море засече въздушни цели, приближаващи съветската граница. Според Министерството на защитата на Руската федерация, изтребители Су-27 и Су-30 са били вдигнати във въздуха, с цел да ги разпознават и да предотвратят нарушавания на съветската граница.

Екипажите на съветски изтребители идентифицираха въздушните цели като стратегически разследващи самолети RC-135 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати и самолети за разузнаване и ориентиране на армията на Съединени американски щати CL-600 Artemis и ги ескортираха над Черно море.

По-рано, на 30 ноември, съветският президент Владимир Путин съобщи, че Русия е загрижена за военни учения, в това число непланирани, покрай нейните граници. Руският водач означи, че бомбардировачи са прелетели на 20 км от съветската граница, носейки високоточно оръжие и евентуално нуклеарно.
***

Москва/Вашингтон. В идващите дни са планувани договаряния сред водачите на Русия и Съединени американски щати. Във вторник се чака телефонен диалог сред президентите Владимир Путин и Джо Байдън на фона на възобновеното напрежение сред двете страни поради събитията към Украйна. Междувременно американски политици приказват за нови " нуклеарни наказания " против Москва, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ .

Говорителят на Белия дом Джен Псаки сподели, че редица въпроси ще бъдат разисквани по време на телефонните диалози сред ръководителите на двете сили и „ Президентът Байдън ще подчертае опасенията на Съединени американски щати по отношение на съветските военни дейности на границата с Украйна и ще удостовери поддръжката на Съединени американски щати за суверенитета и териториална й целокупност ".

По-рано Байдън направи редица остри изказвания, заявявайки по-специално, че не приема " ничии червени линии " и че приготвя някои всеобхватни начинания, които ще затруднят Русия да " нахлуе " в Украйна. Според известия в медиите по този метод стопанинът на Белия дом разяснява изказванията, направени на форума „ Русия зове ” от съветския президент Владимир Путин, считащ за„ алените линии “ за Москва не приближаването на инфраструктурата на НАТО до границите на Русия, само че и разполагането на ударни комплекси на украинска територия.

Байдън не посочи какви тъкмо ограничения е имал поради, когато съобщи, че приготвя „ най-големия и важен набор от начинания, които ще затруднят Путин да направи това, което хората се опасяват, че ще направи “.

Междувременно Associated Press (АР) споделя, че администрацията на Джо Байдън има " доста благоприятни условия " да извърши обещанието си за финансов удар върху Русия при положение на " инвазия " в Украйна, от наказания против сътрудниците на съветския президент до изключване на Русия от финансова система SWIFT, която трансферира пари по целия свят.

Както отбелязва AP, Съединени американски щати и техните европейски съдружници не са споменавали обществено каквито и да било проекти за ответни ограничения при положение на въоръжен спор сред Русия и Украйна. Въпреки това държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен тази седмица даде обещание на Москва финансови проблеми – „ стопански ограничения, от които сме се въздържали в предишното “.

През последното десетилетие Съединени американски щати към този момент постановиха редица наказания против съветски юридически и физически лица, доста от които са свързани с анексирането на Крим към Русия през 2014 година и въоръжения спор в Източна Украйна. Американските наказания, напомня АР, бяха свързани и с обвинявания на Русия в „ интервенция “ в изборите в Съединени американски щати, „ злонамерена киберактивност и нарушавания на правата на индивида “.

Санкциите, включват заледяване на активи, възбрана за правене на бизнес с американски компании и отвод за влизане в Съединените щати. Но в опит да накаже Русия, Западът през годините обмисля опцията за още по-сериозни финансови наказания, акцентира АР. Това включва така наречен „ нуклеарен вид “: блокиране на Русия от основаната в Белгия система за финансови разплащания SWIFT, която трансферира пари сред хиляди банки по света.

Когато Съединени американски щати сполучливо притиснаха SWIFT да изключи иранските банки поради нуклеарната стратегия на Техеран, Иран загуби съвсем половината от приходите си от експорт на нефт и една трета от външната си търговия, споделят специалисти, като настояват, че въздействието на Русия върху съветската стопанска система ще бъде „ също толкоз опустошително ", защото Руската федерация зависи от SWIFT, с цел да си обезпечи потока от петродолари.

Въпреки това, както признава АР, от 2014 година Русия работи за отбрана на вътрешните си финансови системи от сходно прекъсване, а прекъсването на SWIFT би предизвикало косвени вреди и на западните стопански системи.

Бившият дипломат на Съединени американски щати в Украйна и посланик от кариерата Джон Хърбст сподели в петък, че съгласно него „ макар че не би трябвало да забравяме за SWIFT, това ще бъде последна мярка “.

По-рано тази година администрацията на Байдън в допълнение ограничи способността на Русия да заема пари, като забрани на американските финансови институции да купуват съветски държавни облигации непосредствено от държавните организации. Но глобите не са ориентирани към вторичния пазар и това остава допустима последваща стъпка, показва АР.

Други вероятни принадлежности на ограничаващи ограничения, както означи Джон Хърбст, могат да бъдат финансови наказания против хора, близки до съветския президент и техните фамилии, и нови ограничавания против съветските банки и жизненоважния енергиен бранш на Русия.
***

Москва. Граждански аероплан, летящ от Тел Авив за Москва, беше заставен да промени курса си над Черно море поради разследващ аероплан на НАТО. Във връзка с случая съветските управляващи са изпратили митинг по дипломатически канали, оповестиха пред публицисти от Федералната организация за въздушен превоз „ Росавиация “, представени от “Российская газета “ .

„ Сутринта на 03 декември в 9:53 часа московско време (8:53 часа българско време) над открити води на Черно море, наоколо до зоната на отговорност на съветските служби за въздушно придвижване, разследващият аероплан на НАТО CL600 прелетя с интензивно втурване от височина от 11 000 до 9 200 метра, пресичайки маршрута, открит за цивилен самолети. Екипажът на разследващия аероплан не отговори на многократни повиквания от службите за въздушно придвижване “, се споделя в известието на Федералната организация за въздушен превоз

Същата зона беше пресечена от маршрутите на полетите на два цивилен самолета – Аерофлот Еърбъс 330, който летеше от Тел Авив за Москва, и полет от Сочи до Скопие (Северна Македония). заради което „ посоките и височните на полета на гражданските самолети бяха навреме изменени “.

„ Повишената активност на полетите на самолети на НАТО наоколо до границите на Руската федерация, в това число над Черно море, основава риск от рискови произшествия във връзка с цивилен самолети. Като се има поради, че посочените нагоре полети на военни самолети без радиовръзка крият опасности за сигурността на гражданските самолети в Черно море, съветските авиационни управляващи ще предизвикват изпращането на митинга по дипломатически канали “, споделиха от Федералната организация за въздушен превоз.

Инцидентът с пресичането на траектории на самолетите в небето е записан преди този момент от порталите Flightradar24 и Radarbox, които наблюдават полетите в действително време. Според тях американски разследващ аероплан е изхвърчал от база на остров Крит.

По-рано в събота стана известно, че съветски изтребители Су-27 и Су-30 е трябвало да ескортират над Черно море стратегически разследващ аероплан на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, както и аероплан за разузнаване и целеуказание на сухопътните войски на Съединени американски щати. Те са видяни над неутралните води на Черно море.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР