Москва. Ако признаем, че през цялата история на отношенията между

...
Москва. Ако признаем, че през цялата история на отношенията между
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Ако признаем, че през цялата история на връзките сред народите дипломацията и войната са вървели ръка за ръка, тогава даже най-успешното продължение на договарянията, които започнаха сред Русия и Съединени американски щати, не значи повсеместен мир в Европа. Но това, което в действителност може да се реализира, е намаляването на опасността за Русия, където укрепването на Съединените щати в действителност е от фундаментално значение. В случай, че стратегическата подготовка на страните стане по-прозрачна за тях, ориста на Украйна може да се дефинира към този момент в работен ред - без да се основава напрежение на най-високо равнище в света, най-много в подтекста на вътрешната еволюция на това държавно образувание, написа съветският вестник “Взгляд “ .

Към момента на писане на този материал не можем да знаем какви съответни контрапредложения ще получи Русия от Съединените щати по време на срещата на външните министри на двете страни в Женева този петък. Много е евентуално те да бъдат подробни мнения по всяка точка от показаните от Русия планове на съглашения за европейската и освен европейска сигурност. Така Вашингтон към този момент ще направи крачка напред в своето схващане и ще предложения Русия да продължи диалога. В този миг, апропо, най-вероятни са провокации към Украйна - единствено с цел да не бъде „ скучно “ на Русия да приготви реакцията си на американския отговор. Това е напълно в духа на американската дипломация.

Досега, въз основа на значителната страна на съветските оферти, показани пред Съединените щати през декември, договарянията не доведоха до никакви промени. Първият, само че не и последният рунд беше употребен от Съединените щати за дипломатически цели – с цел да се изследва по-добре съветската позиция, да се опита в персонална връзка да разбере какви недостатъци може да има и къде се открива евентуална подготвеност за компромис. Това намерено се признава от американските представители. Публичният резултат от това " разузнаване със мощ " сега е, че Москва няма да договаря за смяна на условията си. Но най-вероятно има закрити заключения, които и двете страни вършат въз основа на оценка на държанието на другия.

Трябва да се направи незабавно една спогодба, че продължаващото дипломатическо другарство е точно диалог сред двете столици. Другото поле под формата на НАТО или ОССЕ е частен метод за проучване на съветската позиция от Съединените щати, които просто имат такава колосална инфраструктура за политическо въздействие в Европа. Неслучайно съветската страна съобщи, че като цяло счита разговора по линия на ОССЕ за по-нататъшно неправилен – към този момент е обърнато задоволително внимание на този изцяло деградирал реликт от ерата на цялостно владичество на Запада.

Сега най-значимият резултат от съветската дипломатическа атака, която има обществен темперамент, е началото на необятна политическа полемика по въпроси, които даже не са били на дневен ред през последните 30 години. Цялата политика на Съединените щати и техните най-важни съдружници в региона на европейската сигурност след Студената война се основаваше на тезата, че те не могат да бъдат предмет за разискване. Сега под съветски напън се оказва, че към момента има защо да се приказва. В самите Съединени щати публичното мнение, че НАТО е остаряло и към този момент предизвиква повече щета, в сравнение с изгода, остава много маргинално. Началото на договарянията обаче принуждава сътрудниците на Русия на Запад да разискват това, което им изглеждаше немислимо още през вчерашния ден – въпроса дали Москва има свои ползи. Следователно, Русия към този момент преодоля най-важното разследване от това по какъв начин приключи Студената война – формалното битие в полемиката единствено на една, западна, позиция.

Политиката на Европейския съюз стана видимо раздразнителна. Европейски Съюз като цяло, като организация, не играе никаква роля в настоящия развой и самите Съединени щати акцентират неговата ирелевантност. Но желанието по някакъв метод да бъде зает в най-важния развой за модерна Европа води до обстоятелството, че Брюксел стартира да трансформира мирогледа си. И по този начин, преди няколко дни висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели нещо за нуждата от проверка на европейската архитектура за сигурност. Ясно е, че Европейски Съюз има потребност от сходни открития, с цел да се опита да сложи преди всичко въпроса за разширение на кръга на участниците в договарянията за своя сметка. Но в последна сметка виждаме, че даже Европейският съюз, който безшумно седи зад НАТО от десетилетия, признава съществуването на казуса за обективната разлика в ползите на силите, които са значими за мира в Европа.

Освен това постоянно би трябвало да се има поради, че най-фундаменталните въпроси в връзките сред нуклеарните суперсили към момента засягат тематиката за взаимното въздържане. Преговорите за това са толкоз по-значими от всичко друго, че остават на назад във времето на фона на другата дипломатическа шумотевица. В допълнение към нормалното дипломатическо равнище, връзките сред Русия и Съединените щати се развиват в област, която е в действителност „ трансцендентална ” от позиция на други участници в интернационалната политика. Да не забравяме, че един от най-важните, в случай че не и най-важният фактор в спора беше отдръпването на Съединените щати от Договора за противоракетната защита (ПРО) през 2002 година

Това решение на Вашингтон не засягаше толкоз алегорични неща като разширението на НАТО, а основите на взаимното въздържане - една от огромните нуклеарни сили разгласи желанието си да създаде оръжейни системи, които понижават качествата на втората в единствената област, където сигурността и на двете в действителност имат значение. През 2019 година по самодейност на Съединени американски щати беше преустановен Договорът за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват. Възобновяването на сериозен диалог за този тип оръжия, вероятността от разполагането им в Европа, както и системите за противоракетна защита също може да бъде предмет на договаряния сред Москва и Вашингтон.

При цялата значителност на казуса за разширение на инфраструктурата на стандартните сили на Съединени американски щати в Източна Европа, оцеляването на Русия може да бъде застрашено единствено от постепенна смяна в интерес на американците в салдото на силите в региона, където двете страни са непобедими за цялото останало човечество. Именно тук е вероятен конфликт, при който първият удар може да значи късмет за победа - и затова смяната в салдото на силите в региона на нуклеарните ракетни оръжия е най-опасна за света. В последна сметка точно притежаването на нуклеарни арсенали дефинира мястото на Русия и Съединени американски щати в актуалния свят. И е доста евентуално в тази област да се водят интензивни договаряния.

И най-после, даже напредъкът на разговора сред Русия и Съединени американски щати по главните параметри на европейския ред не значи, че можем да изключим опцията за въоръжен спор на територията на модерна Украйна. Той може да бъде резултат от вътрешна рецесия в украинското управление и последвали рисковани дейности против Донбас. Историята знае доста образци, когато слабите режими са започвали видимо самоубийствени войни. Киевските управляващи са много способни да стартират сходен спор. И защото ориста на украинската страна по вътрешни аргументи наподобява извънредно мътна, сходни обстановки ще се повтарят и в бъдеще.

Освен това локален конфликт за Украйна може да е резултат от опит на Съединени американски щати да тества сериозността на съветската подготовка, без значение дали има прогрес в двустранните договаряния сред Москва и Вашингтон. В края на краищата самото битие на Украйна не е от съществено значение за националната сигурност на Съединените щати.

Така че, даже в случай че договарянията за общите параметри на европейската сигурност се окажат релативно сполучливи, Съединените щати може да изпратят своите киевски спътници в борба единствено с цел да поддържат Русия „ в добра форма “ и да наложат спомагателни наказания против нея. Малка война или друга мярка за стопански напън не е спънка за общата дипломация и даже за взаимни отстъпки. Особено в условия, когато същинските значими въпроси сред Русия и Съединени американски щати по принцип са свързани с Украйна единствено почти.
***

Москва. Поредният, към този момент седми полет до Украйна, от понеделник насам, беше осъществен от тежък военно-транспортен аероплан C-17A Globemaster III на английските кралски военновъздушни сили, излиза наяве от данните на западните уеб сайтове за наблюдаване на въздушния трафик, написа съветският вестник “Независимая газета “ .

Друг аероплан ZZ178 дойде в сряда на летище Бориспол край Киев. Британски самолети изхвърчат за Украйна от военновъздушната база Брейз Нортън в Англия. Операцията, в която вземат участие най-малко половината от осемте тежки транспортни самолета на Кралските военно въздушни сили (RAF), стартира в понеделник. Всеки C-17A Globemaster III е в положение да транспортира до 77,5 тона товар.

Според изданието The Drive всеки аероплан може да достави минимум 24 палета с по 9 противотанкови системи във всеки от тях. Така от сряда Лондон към този момент може да е доставил на Украйна повече от 1500 портативни противотанкови управляеми ракети NLAW.
***

Москва. Владимир Путин и иранският президент Сейед Ебрахим Раиси разискаха нуклеарното съглашение, обстановката в Афганистан, битката с тероризма в Сирия и икономическото съдействие сред страните, написа “Российская газета “ .

В началото на диалога съветският водач е благодарил на Раиси, че е посетил Москва в тези сложни времена на пандемия. „ Веднага след встъпването Ви в служба ние сме в непрекъснат контакт. Но, несъмнено, нито видеоконференциите, нито телефонните диалози могат да заменят персоналното другарство “, сподели Путин. Президентът на Руската федерация означи също, че макар пандемията през предходната година е имало лек растеж на търговията - над 6%. „ А в предишното – повече от 38 % “, добави Путин.

Между Русия и Иран се извършват огромни планове, работи се в доста области, акцентира той. Говорейки за икономическото съдействие, Путин също по този начин напомни, че връзките на Иран с Евразийския стопански съюз се развиват въз основата на краткотрайно съглашение. „ Ние работим интензивно за основаване на дълготрайна основа, зона за свободна търговия сред Иран и нашата асоциация “, сподели съветският водач. Иран и Руската федерация могат да засилят икономическото съдействие няколко пъти, сигурен е на собствен ред Раиси. " Нашите търговско-икономически връзки в сегашната обстановка, несъмнено, не провокират задоволство. Разбира се, можем да увеличим равнището на търговско-икономическото си съдействие няколко пъти ", сподели той.

Между двете страни има съдействие и на интернационална основа. „ Дори не приказвам за това, че с помощта на нашите старания значително успяхме да помогнем на сирийското държавно управление да преодолее заканите, свързани с интернационалния тероризъм “, сподели Путин. Раиси от своя страна сподели, че опитът от взаимоотношението сред Русия и Иран в Сирия може да сътвори предпоставки за използването му в други области.

Той сподели още, че в сегашните условия, когато има опълчване на едностранните дейности на Запада, в частност на Съединени американски щати, Техеран и Москва могат да основат синергия във взаимоотношението сред двете страни. " Ние се съпротивляваме на американците повече от 40 години. И в никакъв случай няма да спрем напредъка и развиването на страната поради наказания или закани. Разбира се, в този момент поставяме старания да подсигуряваме, че глобите ще бъдат анулирани ", сподели Раиси. В диалозите беше разисквана и обстановката в Афганистан. Това тревожи Русия, означи Путин. „ Бих желал да обсъдя всички тези въпроси с Вас, да знам вашата позиция по тези проблеми “, обърна се съветският водач към иранския президент.

Друга значима тематика, която беше повдигната по време на диалога сред двамата водачи, беше осъществяването на Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия (СВПД). Путин означи, че би желал да знае позицията на президента на Иран по този въпрос. Като цяло съветският водач акцентира, че договарянията са имали огромен дневен ред. Раиси от своя страна сподели, че иранската страна е предала на Русия план на съглашение за стратегическо съдействие за интервал от 20 години. След протоколния диалог договарянията по традиция продължиха при закрити порти.
***

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР