Мощното земетресение, което разтърси вчера Южна Турция и съседна Сирия,

...
Мощното земетресение, което разтърси вчера Южна Турция и съседна Сирия,
Коментари Харесай

Мощното земетресение в Турция: Защо е толкова опустошително

Мощното земетресение, което раздруса през вчерашния ден Южна Турция и прилежаща Сирия, се оказа опустошително поради композиция от фактори - часът, в който стана, мястото  - релативно спокойна от два века насам разломна линия  - и зле издигнати здания. Трусът с магнитуд от 7,8, бе последван от втори трус с магнитуд 7,5. Тази заран имаше още едно мощно земетресение, пишат в анализ Даниъл Лоулър от Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

Броят на починалите и на ранените в Турция и Сирия не стопира да пораства .

Причината за това нарастване е мощността на сеизмичното събитие, невиждано в Турция от земетресението през 1939 година в Ерзинджан с магнитуд 7,8. Вчерашното земетресение също така стана в един доста обитаем регион.

Земята се разтресе през вчерашния ден първо в 4,17 ч. и всички, които спяха, се оказаха заклещени под рухналите си домове, споделя Роджър Мусон, откривател в Британския геоложки институт.

Освен това строителството на жилищата не дава отговор в действителност на фактора " зона със забележителен сеизмичен риск ", добавя Мусон,

който е създател на книга, отдадена на земетресенията. А пък това неотговарящо на фактора " висок риск " качество на строителството може да се изясни с това, че сеизмичната разломна линия, на която се намират постройките, беше релативно спокойна в предишното.

Турция е ситуирана върху една от главните сеизмични зони на планетата .

През 1999 година там бе записано земетресение на Северноанадолския разлом в северния регион Дюздже, в което починаха над 17 000 души.

Вчера земята се разтресе в другия завършек на страната, покрай границата със Сирия, по протежението на Източноанадолския разлом .

Там не е имало доста земетресение от над два века насам, което може би е подтикнало популацията да пренебрегва обстоятелството, че този разлом е рисков, споделя Роджър Мусон. Този нескончаем интервал без мощно земетресение там значи, че едно огромно количество сила е могло да се натрупа по протежението на разлома. Тази догадка бе доказана, съгласно откривателя, и от мощния втори трус след първия трус през вчерашния ден.

Земетресението от през вчерашния ден е съвсем повтаряне на земетресението, станало в зоната на 13 август 1822 година с магнитуд, оценен на към 7,4

от сеимолозите. Този трус по това време е провокирал голямо количество опустошения, цели градове са били опустошени, а се счита, че починалите са били десетки хиляди, напомня Роджър Мусон.

Земетресението от през вчерашния ден стана на дребна дълбочина

-  около 17,9 километра - покрай град Газиантеп и неговите два милиона поданици. То бе провокирано от придвижване на север на Арабската тектонична плоча, която напредва в Турция, изяснява сеизмологът.

Когато напрежението става прекомерно мощно, плочата напредва внезапно и освобождението на сила

освен това придвижване провокира доста земетресение, като това, което стана през вчерашния ден, показва експертът.

Мащабите на разрушенията зависят също от дължината на разцепването на земята по протежението на разломната линия

- към стотина километра в тази ситуация със земетресението от през вчерашния ден, споделя сеизмологът. Това значи, че която и да е точка наоколо до тези 100 километра се е озовала де факто в центъра на труса.

Строителството на здания е предоминиращ фактор ,

когато се случва земетресение, споделя от своя страна Кармен Солана, която е вулканолог от Британския университет в Портсмът.

" Устойчивостта на инфраструктурата за жал не е идентична на всички места в Южна Турция и изключително в Сирия. Следователно спасяването на хората в този момент зависи от бързината, с която се правят избавителните интервенции ", показва тя.

Трусът в Турция през 1999 година стана мотив за законодателство, признато през 2004 година и задължаващо всяко ново строителство да се подчинява на критерии за сеизмична резистентност.

Мащабите на разрушенията, установени през вчерашния ден, би трябвало да накарат турските управляващи да ревизират дали законът е бил спазен, съгласно Джоана Фор Уолкър от Института за понижаване на рисковете и злополуките към Юнивърсити колидж в Лондон.

Много здания рухнаха като палачинки, добавя вулканологът Бил Макгуайър от същия лондонски университет .

Това се случва, когато стените и подовете не са задоволително солидни, всеки етаж се срутва отвесно върху този под него, като оставя малко шансове за оцеляване на жителите, изяснява той.

Не е необичайност да се види тук-там една постройка, съвсем непокътната от труса, и

до нея, идната постройка - изцяло срутена поради подозрително строителство или неприятни материали, споделя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР