Мощният ръст на Bitcoin създаде множество криптомилионери, а американските инвеститори

...
Мощният ръст на Bitcoin създаде множество криптомилионери, а американските инвеститори
Коментари Харесай

Американците са спечелили 4 млрд. долара от Bitcoin през 2020-а

Мощният растеж на Bitcoin сътвори голям брой криптомилионери, а американските вложители са получили лъвския пай от благосъстоянието. Те са спечелили общо 4.1 милиарда щ. $ от търговия с виртуалната валута през предходната година, по оценка на компанията за изследвания от Ню Йорк - Chainalysis. Тя разгласява на 7 юни анализ с ранглиста на 25 страни с най-високи облаги от Bitcoin.

Дали се дължи на убеждението, че криптопарите могат да са сполучлива застраховка против безогледното отпечатване на пари от централните банки или пък на естествения ентусиазъм за бързи облаги от пословично чевръстия актив, цифровата валута притегли дребни и професионални търговци от целия свят. Американците са безспорните водачи, откроили се блестящо от тълпата, като по-голямата част от спечеленето идва от транзакции на борсата Coinbase.

На второ място, с 3 пъти по-ниска обща облага от Bitcoin за 2020-а са вложителите от Китай (1.1 милиарда долара), следвани от Япония (900 млн. долара), Англия (800 млн. долара), Русия (600 млн. долара) и Германия (600 млн. долара). 

Сред водещите 25 страни са класирани и по-дребни разрастващи се пазари като Украйна, Виетнам, Турция и Чешката република.

Анализаторите от Chainalysis показват забавния факт, че има страни, чийто дял в вложенията в Bitcoin е по-висок спрямо класацията им по обичайните стопански индикатори. В този смисъл съвършеният образец е Виетнам. Въпреки забележителния стопански напредък на азиатската страна през последните 20 години и триумфа й в съкращаване на нивото на беднотия от над 70% до под 6% от 2002-а насам, тя е на 53-о място по величина на Брутният вътрешен продукт - 262 милиарда щ. $ - и попада в категорията на страните с по-нисък от междинния приход съгласно определението на Световната банка. Виетнам обаче има високи триумфи в транзакциите с виртуални валути и със своите 400 млн. $ е на тринадесето място по облаги от вложения в Bitcoin за 2020-а в класацията на Chainalysis, изпреварвайки страни с надалеч по-голям Брутният вътрешен продукт като Австралия, Саудитска Арабия и Белгия.

Този феномен се следи и при няколко други страни:

- Чешката република е на 54-о място по Брутният вътрешен продукт в света (251 милиарда $ през предходната година), само че е 18-а по облаги от вложения в Bitcoin с 281 млн. щ. долара;

- Турция е 25-а по Брутният вътрешен продукт от 761 милиарда $, само че 14-а по чист приход от виртуалната валута от 300 млн. долара;

- Испания е 19-а по Брутният вътрешен продукт (1.4 трлн. долара), само че е на осмо място по облаги от Bitcoin за 554 млн. $ през 2020-а.

Други страни следват противоположна настройка, като измежду тях Индия е най-хубавият образец. Със своето население от над 1 милиарда души, тя е втората по популация страна в света и петата по величина стопанска система с Брутният вътрешен продукт от 2.9 трлн. щ. $. Тя обаче се класира едвам на 18-о място по облаги от вложения в Bitcoin за 2020-а - 241 млн. $. Това евентуално се дължи на неприятелското отношение на индийското държавно управление към бизнеса с криптовалути и възбраната за жители на страната да купуват, продават, имат или добиват цифрови монети. Подобен по-твърд метод предприе и Анкара и е твърдо евентуално в идната ранглиста на Chainalysis тя да не успее да повтори триумфа си от 2020-а. 

Нюйоркската компания изяснява, че е направила оценките си въз основата на данни за транзакциите от субектите за крипто усуги, въпреки че децентрализираната природа на технологията прави невероятно да се наблюдава точната локация на страните по самостоятелните сдеки. 

Криптолудостта в края на предходната година усили четворно цената на Bitcoin, която завърши 2020-а наоколо до 29 хиляди щ. $. Възходящият пазар през първите месеци на 2021-а качи котировките над 60 хиляди $, само че след това през май те се намалиха внезапно след мненията на Илон Мъск в " Туитър " и прецизния контрол на Пекин.

В ранното утро на 9 юни криптовалутата се разменяше против 33,221 щ. $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР