Мощният парников газ метан изтича от инфраструктурата за природен газ

...
Мощният парников газ метан изтича от инфраструктурата за природен газ
Коментари Харесай

Газовата инфраструктура в целия ЕС изпуска затоплящия планетата метан

Мощният парников газ метан изтича от инфраструктурата за природен газ в Европейския съюз поради течове и продупчване на отвори, демонстрират видеозаписи, предоставени на " Ройтерс ".

Използвайки инфрачервена камера на стойност 100 000 евро, Работната група за чист въздух (CATF) е открила, че метанът изтича в атмосферата в 123 петролни и газови обекта в Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Полша и Румъния тази година.

Метанът, най-голямата причина за климатичните промени след въглеродния диоксид (CO2), е главният съставен елемент на природния газ и е над 80 пъти по-мощен от CO2 през първите 20 години във въздуха.

Понастоящем Европейски Съюз не контролира излъчванията на метан в енергийния бранш, което значи, че фирмите, ръководещи обектите, изследвани от CATF, не нарушават законите поради течове или продупчване на отвори.

Въпреки че някои страни членки изискват от компаниите да регистрират някои излъчвания, не съществува обща рамка, която да ги принуждава да наблюдават по-малките течове или да ги отстраняват.

Това ще се промени.

През тази година Европейски Съюз предлага закони, които ще принудят петролните и газовите компании да следят и регистрират излъчванията на метан, както и да подобрят откриването и отстраняването на течове.

В енергийния бранш метанът се отделя съзнателно посредством продупчване на отвори и инцидентно от обекти като резервоари за предпазване на газ, терминали за полутечен природен газ (LNG), компресорни станции на тръбопроводи и площадки за преправка на нефт и газ.

CATF са посетили над 200 обекта в седем страни от Европейски Съюз и са снимали излъчвания с инфрачервената камера в комфортни позиции за разкриване на въглеводороди, невидими с просто око, като метан.

" Щом го видите, не можете да не го видите ", отбелязва Джеймс Турито от CATF, който е снимал излъчванията, като добавя: " Ако имаме някаква вяра да реализираме единствено 1,5 градуса повишаване на междинната световна температура, би трябвало да спрем тези течове. "

Общо CATF са преброили 271 случая, като някои обекти са излъчвали метан от няколко места.

Турито посочи, че над 90% от обектите, които е посетил в Чехия, Унгария, Италия, Полша и Румъния, са излъчвали метан, до момента в който в Германия и Австрия броят им е по-малък.

Селекция от термографията CATF, която демонстрира въглеводороди и летливи органични съединения, е била прегледана от петима механически специалисти, с които " Ройтерс " са се свързали.

Като се има поради, че излъчванията са били в съоръжения, работещи с природен газ, а метанът е главният му съставен елемент, те са стигнали до заключението, че излъчванията, регистрирани от CATF, съвсем несъмнено са метан.

В един газов цех, благосъстоятелност на италианската петролно-газова компания Eni, покрай град Пинето на адриатическото крайбрежие на страната, метанът наподобява изтича от ръждясала дупка в контейнер.

Кадрите хващат моментна фотография на излъчванията на всеки обект в даден ден, тъй че не могат да дефинират количествено размера метан, отделян за по-дълги интервали.

Това, което разкрива, са излъчванията, които биха могли да бъдат избегнати, в случай че притежателите на инфраструктура употребяват търговски налична технология за премерване и понижаване на излъчванията, споделиха специалисти по излъчванията.

" Ако има пукнатини в резервоарите за предпазване, относително елементарно е да се поправят резервоарите ", сподели Джонатан Дорн, специалист по качеството на въздуха в Abt Associates.

Турито сподели, че се е обадил на незабавен номер за съобщаване на течове на мястото на Ени, само че линията е била мъртва.

Ени сподели, че течът в Пинето е от воден контейнер, който би имал нищожно количество газ и че е бил открит и отхвърлен по време на постоянна поддръжка.

" Укрепваме напъните си в използването на периодически акции за разкриване на течове и мониторинг на ремонти ", сподели Ени и добави, че поддържа регулациите на Европейски Съюз за справяне с излъчванията на метан.

Брюксел уведоми енергийните компании през октомври, че ще ги насочи към нови правила за приключване на газ, а също по този начин обмисля ограничавания за обезвъздушаване или изгаряне на метан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР