Мощни сигнали се излъчват в посока на Земята от дълбокия

...
Мощни сигнали се излъчват в посока на Земята от дълбокия
Коментари Харесай

Пик на мистериозните сигнали от дълбокия Космос през последните месеци

Мощни сигнали се излъчват в посока на Земята от дълбокия Космос с невиждана скорост, предава trafficnews.bg. Това може да звучи много стряскащо, само че съгласно учените, източник на повтарящи се бързи радиосигнали, открит предходната година, е бил записан, изстрелвайки повече от 1800 изблика на звуци към нас в границите на два месеца. Хиперактивният темперамент на експлоадирането разреши на откривателите да дефинират неговата галактика-домакин и източник.

Наречен FRB 20201124A , обектът е открит благодарение на петстотинметровия кълбовиден радиотелескоп FAST, ситуиран на територията на Китай. Това е разказано в отчет, управителен от астронома Хенг Сю от Пекинския университет в Китай, написа Hicomm.

Бързите радиоизбухвания или FRB са тайнствен галактически феномен. Емисиите с висок интензитет нормално не престават единствено част от секундата и техният генезис беше незнаен до неотдавна. Досега има няколко хиляди уловени от учените, откогато първият беше открит през 2007 година Всички FRB са необикновени, само че новооткритият беше изключително чудноват. Над 82 часа наблюдаване, разпределено в продължение на два месеца, съгласно публикацията, оповестена в Nature, FAST откри 1863 изблика.

Неговата поляризация и мощ на сигнала варират доста, което го направи първият FRB, който демонстрира тези типове вариации във вълните си, сподели създателят на проучването Фан Уанг от университета в Нанкин. Доказателствата до момента сочат, че неговият източник е магнетар: неутронна звезда с мощно магнитно поле. Въпреки това методът, по който поляризацията му се трансформира с времето, допуска, че в действителност различен обект може да способства за сигналите.

„ Тези наблюдения ни върнаха към чертожната дъска “, споделя астрофизикът Бинг Джан от Университета на Невада, Лас Вегас. „ Ясно е, че FRB са по-мистериозни от това, което сме си представяли. Необходими са повече наблюдения по отношение на дължина на вълната, с цел да се разкрие в допълнение природата на тези обекти. “

Почти всички FRB, открити до момента, са пристигнали от прекомерно надалеч, с цел да може ясно да се разбере от кое място произлизат. Само шепа са се повторили, а още по-малко са по предсказуем модел. Това ги прави извънредно сложни за проучване, което значи, че техният генезис е убягвал на учените повече от десетилетие.

Смята се, че сигналите идват от големи детонации в дълбокия Космос, които изчезват за по-малко от секунда. През 2020 година откривателите споделиха, че са засекли радиоизригвания, идващи от обект, прочут като магнетар. Магнетарите са тип неутронни звезди с извънредно мощно магнитно поле – счита се, че единствено шепа от тях участват в Млечния път.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР