Мощната буря Йота отне живота на повече от 20 души

...
Мощната буря Йота отне живота на повече от 20 души
Коментари Харесай

Бурята Йота отне живота на над 20 души! СНИМКИ

Мощната стихия Йота лиши живота на повече от 20 души при прекосяването си през Централна и Южна Америка, където нанесе огромни разрушения, съобщи ДПА. Най-малко 16 души са починали в Никарагуа, сподели вицепрезидентката Росарио Мурильо.

Двама души са изгубили живота си в Колумбия, и по един в Салвадор и Панама, по публични данни. Поне пет са жертвите в Хондурас.



Йота удари карибския бряг на Никарагуа в понеделник като вихър от четвърта категория, с ветрове от 250 километра в час. По-късно отслабна до тропическа стихия.

Бурята през вчерашния ден беше над Салвадор, само че се чака през днешния ден да донесе дъждове в елементи на Хондурас, Гватемала, Белиз, Никарагуа и Салвадор, съгласно прогнозата на американския народен център за ураганите.



Дъждовете ще доведат до обилни рискови за живота местни наводнения и кални свлачища на по-високи места, предизвестяват от центъра.

Високи талази ще залеят по-голямата част от централноамериканското крайбрежие и мексиканския полуостров Юкатан.



Getty Images/Guliver

Йота провокира повсеместни вреди в Никарагуа, където унищожи къщи и мостове, повали дървета и електрически стълбове и наруши телекомуникациите, изключително към град Пуерто Кабесас.

Вицепрезидентката Мурильо заяви, че са евакуирани 160 000 никарагуанци, съобщи Българска телеграфна агенция.


В Северен Хондурас Йота усили вредите, нанесени от урагана Ета преди две седмици.

Президентът Хуан Орландо Ернандес сподели, че Хондурас е претърпял "много тежки " моменти, само че вредите не са били толкоз тежки, както се е очаквало.

На колумбийския остров Провиденсия съвсем цялата инфраструктура е разрушена, а хиляди фамилии са останали без дом.

Президентът Иван Дуке разгласи архипелага Сан Андрес и Провиденсия за зона на злополучие.

Проливни дъждове се изсипаха над Колумбия, а повече от 10 души са изчезнали.

В Хондурас са наранени 357 300 души, заяви през вчерашния ден на уеб страницата си в. "Трибуна ", като се базира на ръководството по попречване и очистване на последствията от естествени бедствия, съобщи ТАСС.

В страната са се задействали четири свлачища, а 30 пътни сектори са били затрупани. Повредени са 7000 домове. В момента в 750 убежища се намират над 60 000 души, напуснали рискови региони.

Йота е 30-тата стихия за тази година, която е задоволително мощна, с цел да получи свое име. Предишният атлантически връх беше 28 стихии, напомня ДПА.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР