Мосад - израелската тайна служба, е заподозряна в убийството на

...
Мосад - израелската тайна служба, е заподозряна в убийството на
Коментари Харесай

Защо Мосад се интересува от Иран?

" Мосад - израелската загадка работа, е обвинена в убийството на иранския нуклеарен физик Мохсен Фахризаде. Какъв претекст може да има Мосад ? - пита немският настоятелен ежедневник " Ханделсблат ".
 Иран упрекна Мосад в „ стратегия за убиване” на нуклеарната договорка
Иран упрекна Мосад в „ стратегия за ликвидиране ” на нуклеарната договорка

Невероятна поредност от съвпадения. Или просто последователност на стратегия на Мосад за ликвидиране на JCPOA

Израел счита иранската нуклеарна стратегия за екзистенциална заплаха. По тази причина Йерусалим разгласи за предпочитана задача да предотврати или най-малко да забави осъществяването на програмата. Мосад, израелската външна разследваща работа, е виновна най-вече за тази задача. (...) Ето за какво. Според мнозина Мосад е имал претекст за убийството на иранския физик , отбелязва журналистът Пиер Хойман.
 Агенти на Мосад ликвидирали втория в
Агенти на Мосад ликвидирали втория в " Ал Кайда " на улицата в Техеран

Иран отхвърля

Дълго време финансовите запаси на Мосад бяха доста лимитирани. Бившият министър-председател Ариел Шарон обаче му обезпечи средства за въздържане на военната нуклеарна стратегия на израелския зложелател. В последна сметка Мосад се регистрира непосредствено пред министър-председателя. Всяка интервенция би трябвало да бъде утвърдена от министър-председателя. Под командването на 58 -годишния Йоси Коен интервенциите на Мосад станаха по-агресивни, разяснява в. " Ханделсблат ".

Бившият парашутист Йоси Коен, който управлява Мосад от четири години, преследва освен терористите и водачите на нуклеарната стратегия на Иран. Той също по този начин се употребява като външен министър в сянка за визити в страни, които не поддържат дипломатически връзки с Израел. Например, той изигра основна роля в нормализирането на връзките сред Израел, Обединените арабски емирствата и Бахрейн .
 Нетаняху и шефът на Мосад на скрито посещаване в Саудитска Арабия
Нетаняху и шефът на Мосад на скрито посещаване в Саудитска Арабия

На посещаване в Рияд през вчерашния ден беше държавният секретар на Съединени американски щати

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху го счита за един от най-близките си и доверени лица. Освен това Нетаняху е посочвал Йоси Коен за собствен правоприемник. Преди Коен да оглави Мосад, той беше консултант по националната сигурност на Нетаняху и при започване на коронакризата той беше претрупан със закупуването на апарати за обдишване.

Мохсен Фахризаде не е първият академик, починал при мистериозни условия. През последните години ирански физици и химици починаха вследствие на пукотевица по колите им или от детонация на бомби, които бяха инсталирани на покривите на колите им от преминаващи мотористи.

През последните месеци Мосад ускори тайната си война против иранската нуклеарна стратегия, показва създателят на публикацията. Например през лятото имаше редица загадъчни детонации. Най-малко две здания бяха унищожени, в които са били извършени проучвания и произвеждане, свързани с нуклеарната стратегия на режима на аятоласите .

Освен това се твърди, че Израел е оказал помощ на Съединени американски щати да намери иранския военачалник Касем Солеймани, който беше погубен от американски безпилотни летателни апарати през месец януари. А при започване на август сътрудниците на Мосад гръмнаха и убиха водещ деятел на " Ал Кайда " в Техеран.
 Иран упрекна Мосад в „ стратегия за убиване” на нуклеарната договорка
Иран упрекна Мосад в „ стратегия за ликвидиране ” на нуклеарната договорка

Невероятна поредност от съвпадения. Или просто последователност на стратегия на Мосад за ликвидиране на JCPOA

За да може да внедрява нови сътрудници в Иран, Мосад набира освен персийци, имигрирали в Израел. Спецслужбата разчитат и на локални сътрудници. Според Амос Ядлин, някогашният началник на разузнаването, вербуването на локални поданици се улеснява на първо място от политическите условия.

Според него през четирите десетилетия след идването на власт на аятолите обстановката в страната не се е подобрила. Опозицията се е засилила. Освен това в многонационалната страна живеят малцинства, които са подтиснати от режима, защото те не са перси. Например, това са кюрдите или азербайджанците.

Мосад притегля вниманието със смелите си интервенции в чужбина още преди иранската нуклеарна стратегия, отбелязва сп. " Шпигел ". Някои от тях са били несполучливи, като да вземем за пример убийството през 1973 година на почтен сервитьор в Норвегия, който сътрудниците са объркали с палестински терорист.
 Мосад не постоянно харесва високите технологии, от време на време са зложелател на шпионина
Мосад не постоянно харесва високите технологии, от време на време са зложелател на шпионина

Шефът им Йосиф Коен похвали Тръмп за Иран и Йерусалим

Мосад обаче е прочут на първо място с интервенции, които от негова позиция са били сполучливи. (...) Една от най-рисковите интервенции през днешния ден е отвличането на целия нуклеарен списък на Иран от вместилище в Техеран. Той съдържаше тайната работа на иранския нуклеарни учени. Най-известното име в документите беше това на Мохсен Фахризаде.

" Когато преди две години " Нетаняху онлайн разгласи за идването на архива в Израел, заключи " Шпигел ", " той сподели това, което в този момент звучи като издаване на смъртна присъда: " Запомнете това име: доктор Мохсен Фахризаде ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР