Морското свинче е един от най-разпространените видове домашни любимци сред

...
Морското свинче е един от най-разпространените видове домашни любимци сред
Коментари Харесай

Морско Свинче

Морското свинче е един от най-разпространените типове домашни любимци измежду гризачите. Съществуват доста разнообразни разновидности морски свинчета, които даже не си наподобяват.

История на Морско Свинче

Първите морски свинчета са били опитомени от племена в Южна Америка преди повече от пет хиляди години. Тогава обаче тези сладки животни не са изпълнявали ролята на елементарни домашни любимци. Те били употребявани най-вече за развъждане поради вкусното си месо. Морските свинчета постоянно били принасяни в жертва на боговете при разнообразни ритуали и религиозни обреди. През XIII век преди новата епоха някои индиански племена са почнали да кръстосват разнообразни типове морски свинчета и през XVI век към този момент съществували доста породи от тези симпатични гризачи. В природата те живеят в дупки или се крият сред камъните. Колко дълго живеят морските свинчета? В някои случаи повече от 8 години даже, когато са отглеждани като домашни любимци.

Стандарт на Морско Свинче

Днес съществуват доста породи морски свинчета. Сред тях се срещат дългокосмести, късокосмести и даже такива с гладка кожа, покрита със напълно лек пух. Морските свинчета, без значение от породата си, са с дължина на тялото от 25 до 35 сантиметра. Те имат огромна глава с необятна тъпа зурла. Шията на морските свинчета е толкоз къса, че все едно отсъства и наподобява, че главата просто минава в тяло. Ушите на морско свинче са леко провиснали. Тялото им е едро и много заоблено. Опашката отсъства изцяло.

Колко тежат морските свинчета? Мъжките екземпляри тежат от един кг до кг и половина, а женските стигат от осемстотин грама до кг и двеста грама. Морските свинчета, които живеят в дивата природа, са с кафеникаво-сив тил, а коремчето и вътрешната страна на лапите са с по-светъл цвят. Козината на питомните морски свинчета, без значение от това дали е дълга или къса, e с разнороден цвят.

Морските свинчета могат да са както едноцветни, по този начин двуцветни или трицветни, само че доста постоянно в козината участва белият цвят. Дългокосместите морски свинчета постоянно имат гребен от дълги косми на главата, който стои изправен и им придава комичен тип. Морските свинчета имат добре развити зъби, които са остри. Зъбите на морското свинче са 20 на брой, като най-важни са горните и долните резци, които служат за отхапване на храната.

 Малко морско свинче

Грижи за Морско Свинче

Морските свинчета са добродушни домашни любимци, които са доста доверчиви. Те доста обичат да седят в скута или в ръцете на стопанина си и да си играят с него. Но би трябвало да сте доста деликатни по време на игрите с морското свинче, защото рухването даже от дребна височина може да има съдбовни последици за животинката. Трябва да се посъветвате с ветеринар по какъв начин да обезпаразитявате морското свинче, защото по козината му могат да се появят бълхи. Препоръчва се да отглеждате морските свинчета по двойки.

Когато са сами, морските свинчета доста тъгуват, защото са обществени животни. Това води до преяждане, нервно държание, може да докара до меланхолия или отвод от храна. Морското свинче живее добре в клетка или стъклен аквариум. Но в клетката или аквариума му наложително би трябвало да има местенце, където да се скрие, в случай че се уплаши. Морските свинчета са доста страхливи животинки и при мощен звук е допустимо да желаят да се скрият на мрачно местенце, което считат за несъмнено. Също е допустимо морското свинче да трепери, в случай че е изплашено и се усеща зле.

Добре е в случай че в клетката на морското свинче има кора от дърво, защото тя ще спомага за поддържането на зъбите на животното в добра форма. Морското свинче няма потребност от разнообразни типове въртележки, защото крайниците им са къси. Морското свинче има потребност от придвижване, тъй че се постанова понякога да го пуснете да потича отвън клетката. Но би трябвало да внимавате, тъй като животинката може да пострада при затваряне на врата, да прегризе електрически кабел или да падне отвисоко.

Обучение на Морско Свинче

Въпреки публикуваното мнение, че морските свинчета са гризачи, които не вършат нищо по през целия ден, с изключение на да се хранят и да спят, те се поддават на образование. Точно по тази причина те постоянно се употребяват за атракции и вадят със зъбите си билетчета и късметчета. Морското свинче може да бъде научено да реагира, когато го повикате по име. Това може да се получи, като всякога, когато го храните, казвате името му. Морското свинче може да се научи да бута топка, като когато е гладно, се извади отвън клетката, и под топка се постави обичано на животинката лакомство. Тя ще избута топката и последователно това ще се трансформира в конвенционален инстикт. Някои морски свинчета елементарно се научават да се катерят на рамото на стопанина си. Но в този случай индивидът би трябвало да е седнал, и то на мека повърхнина, с цел да се избегне рискът от рухване на животинката и от пострадване. Имайте поради, че по темперамент морското свинче е добродушно, и нормално не би показало експанзия, в случай че не се почувства застрашено.

Хранене на Морско Свинче

Морските свинчета се хранят със специфични тревни смески, зърнени храни, сочни зеленчуци. Симпатичните морски свинчета обичат и плодове. Трябва да сте наясно, че когато давате на морското свинче тревни смески, те би трябвало непрекъснато да са в клетката на животинката. С помощта на твърдите тревички морското свинче поддържа зъбите си в добра форма и не им дава опция да прораснат. Тревните смески спомагат за естествената работа на храносмилателната система на морското свинче.

Заболявания при Морското Свинче

Често морските свинчета страдат от неправилна захапка, което е генетично обусловено. Това излиза наяве, откакто морското свинче откаже изцяло да се храни или се храни едвам едва и избира единствено доста дребни късчета храна. Неправилно поставените зъби могат да бъдат поправени от ветеринари, които са специализирали в лекуване на зъби на гризачи. Операцията се прави при цялостна анестезия. Друго заболяване, от което страдат морските свинчета, е продължен корен на някой от зъбите.

 Морски свинчета

Това провокира остри циреи и прави храненето на животното невероятно. Друг проблем на морските свинчета е счупването на зъбите, което довежда до неспособност за хранене, загуба на тегло и даже летален излаз. Често счупването на зъбите е породено от това, че животното се пробва да прегризе металните пръчки на клетката, която населява. При подобен проблем ветеринар би трябвало да в профил счупения зъб, след което най-вероятно ще се наложи да храните морското свинче от ръка, като нарязвате храната на доста ситно. Като цяло морските свинчета не са податливи на съществени инфекциозни болести.

Но е допустимо да се разболеят и елементарно ще разберете, че това се е случило по някои признаци. Незабавно би трябвало да потърсите ветеринарна помощ, в случай че морското свинче лежи със затворени очи, диша затруднено, кашля, пие доста вода, има хрема, от очите му тече секрет, козината му пада при леко допиране, върху кожата има дребни рани. Симптоми на инфекциозно заболяване са също по този начин треперенето, диарията, парализирането.

Любопитни обстоятелства за Морското Свинче

Морските свинчета са наречени по този начин, защото издават звуци, наподобяващи грухтене. Морски се назовават, тъй като са докарани оттатък морето, по този начин са били известни още в антични времена. Но с изключение на грухтенето морските свинчета могат да издават разнообразни други звуци. Когато морското свинче е предостатъчно, то може да издава тон, който наподобява на мъркането на котките.

Бременните морски свинчета издават звуци, които наподобяват на чуруликане на птици. Обикновено женските вършат това и при липса на мъжки. Чуруликането на женските се чува единствено нощем и трае от 2 до 10 минути. Мъжките екземпляри по време на брачния интервал издават звуци, които наподобяват на ръмжене. Трябва да знаете, че те са доста плодовити животни, тъй че би трябвало да сте деликатни какви животни поставяте в една клетка, в случай че задачата ви не е размножаване на морски свинчета.

Интересен факт е, че от време на време морските свинчета се хранят със личните си екскременти. Това е атавистичен табиет, който актуалните морски свинчета са наследили от античните си прадеди. По този метод морските свинчета обогатяват организма си с витамини от групата К и В. Причината е във обстоятелството, че тези витамини се усвояват от организма на морското свинче единствено в случай че преминат два пъти през храносмилателната система.

Морските свинчета са едни от най-често употребяваните животни за разнообразни типове лабораторни опити. Интересен факт е, че в случай че държите морското свинче наоколо до главата си, то може да се опита да прегризе няколко ваши косъма.

Недостатъци на Морското Свинче

Дивите морски свинчета разнасят редица заболявания, някои от които са рискови за хората. Сред най-често срещаната инфекциозна болест, популяризирана от морските свинчета, е салмонелоза. Понякога тя може да бъде популяризирана и от домашни морски свинчета, което обаче се случва извънредно рядко.

Ако желаете да сте притежател на такова мъниче, вижте нашите разгласи и цени за морско свинче. Разгледайте и нашите предложение с имена за морски свинчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР