Морският сезон в Гърция започна, а с него изплуваха и

...
Морският сезон в Гърция започна, а с него изплуваха и
Коментари Харесай

Морският сезон в Гърция започна: Какви са нерешените проблеми на границата ни?

Морският сезон в Гърция стартира, а с него изплуваха и нерешените проблеми по границата ни. Цял рейс беше карантиниран преди дни на граничния пункт Кулата поради отвод на здравните управляващи да признаят проби против Covid-19 на наши сънародници, издадени в южната ни съседка. Заради бързите проби, които на инцидентен принцип вършат гръцките здравни управляващи на Промахон, опашките преди почивните дни стават километрични.
Туроператорите от Благоевград са прекомерно внимателни и макар облекченията на Covid-мерките, към момента не оферират пътувания към Гърция.

Здравка Чимева, която провежда почивки и екскурзионни пътувания в Гърция , се притеснява от провален сезон и нов удар за туризма. Тя упорства да има зелен кулоар за проведените пътувания към южната ни съседка, а на наша територия, в непосредствена непосредственост до граничния пункт Кулата да се разкрие лаборатория, която да прави бързите проби на влизащите в България, каквото е условието на здравните ни управляващи.

Независимо дали си за еднодневен плаж, една или две нощувки, 7 часа на границата е изгубено време, безапелационна е Чимева.

„ Преди две години отново имаше такива стълпотворения. Опашките бяха до разклона към Петрич и тогава някоя интелигентна глава реши и направиха зелен кулоар за проведените туристи “, напомня Здравка Чимева.

Времето е хубаво, хората са зажаднели да пътуват, би трябвало нещо да се направи, моли тя.

Областният шеф на Благоевград Николай Шушков се ангажира да разиска тематиката със здравния министър и в случай че е допустимо, да се обособи пункт за бързи проби до зоната за граничен надзор.

Адвокат Мартина Георгиева работи в Гърция. Тя разясни, че случаите с показване на подправени PCR проби от страна на български жители към този момент биват поети от Районната прокуратура в Петрич. Преди време тези проблеми са били решавани от гръцките управляващи, а самата Георгиева е била търсена от наши сънародници, които са хванати в нарушаване. Наказанието е санкция от 300 до 1000 евро и условна присъда.Адвокат Георгиева поучава преди пътешестване към Гърция да се ревизира резултатите от кои гръцки лаборатории признават нашите здравни управляващи и да не се тестват с мобилни лаборатории.

Европейските здравни управляващи признават 82 производителя на антигенни проби, у нас те са единствено 16, от които пък в Гърция се употребяват 3, разясни Мартина Георгиева. В никой антигенен тест не се показва кой е производителят, посочи тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР