Морският бизнес, който вече се съживява след продължителната криза, изпитва

...
Морският бизнес, който вече се съживява след продължителната криза, изпитва
Коментари Харесай

Нови ниши на трудовия пазар открива синята икономика

Морският бизнес, който към този момент се съживява след продължителната рецесия, изпитва все по-голяма потребност от фрагменти. Наред с това, бързо изменящите се условия на морската промишленост, свързани с развиването на технологиите, стартират да изпреварват темповете на адаптиране на просветителната система, която би трябвало да приготвя фрагменти със модерни познания и професионални умения. Това беше установено по време на първия по своя жанр конгрес, ориентиран към морските специалности, наименуван „ Дни на сини кариери “, проведен от Морски клъстър България наскоро във Варна. След като отшумя, като събитие в този момент идват изводите и анализите от неговата работа.

Илзе Атанасова, ръководител на УС на Морски клъстър България показа за в. „ Черно море “ че концепцията на този конгрес е била да бъдат разпространявани вероятностите за професионална кариера в сините браншове.

Той е бил ориентиран на първо място към учениците от междинни учебни заведения, само че и към студенти, безработни експерти, дал е опция за среща сред работодатели, обучителни институции и евентуални бъдещи експерти.

Имало е представители от

четирите основни за района
и страната бранша на синята стопанска система ( морски превоз, който включва мореплаване, корабостроене, кораборемонт и пристанища, аквакултури, круизен туризъм и офшорен рандеман на петрол и газ), които са изнесли презентации, дискутирали по тематиките, които интересуват бъдещите експерти. Интересен е обстоятелството, че за първи път младежите са имали опцията да чуят представител на компанията „ Тотал ”, която до момента се е въздържала да дава информация за резултатите от хода на работата си. Вече втора година прави дълбоководно сондиране за петрол и газ в блок „ Хан Аспарух ” и единствено един път в годишния си доклад разгласи, че е разкрила петрол.

Презентации са създали и други специалисти по офшорен рандеман на газ- все експерти с богат опит. Оказва се, че към този момент има още една ниша на трудовия пазар- реализация в офшорната промишленост, която е напълно нов за района бранш на синята стопанска система. В същото време добивът на петрол и газ в морето набира скорост и доста бързо се развива в южната ни съседка Гърция, в Кипър.

Всъщност това бе и задачата на форума – да разпространяваме опциите за кариерно развиване в сините браншове, срещайки младежите, бизнеса и просветителните организации. Да обменят хрумвания, да дискутират проблематики. Идеята ни е да продължим в тази тенденция, т.е. това да не остане единствения конгрес, който направихме, разяснява Илзе Атанасова. По нейните думи и преди са били проведени сходни конгреси за обособени браншове, само че в сходен формат, обхващащ огромно морския бизнес до момента не е правено. А показани дружно, се дава опция да бъдат видени другите вероятности, които предлага всеки от секторите на синята стопанска система. Например, с образованието, което се получава във ВВМУ, ТУ излиза, че може да се работи освен в корабоплаването, само че и в круизния туризъм. Съществуват доста други благоприятни условия за работа и на брега, като пристанищни действия, менажиране на кораби, набиране на личен състав и други.

Всичко това, което вършим е

в директна връзка с политиката на Европейски Съюз,
ориентирана към превъзмогване на пропуските в образованието, квалификацията, към възстановяване на връзката сред бизнес и просветителни институции за да се търсят взаимни форми за привличане интереса на младежите към специалности, свързани със секторите от „ Син напредък “, акцентира ръководителят на Морски клъстър България. Самите работодатели към този момент осъзнават казуса и фирмите стартират да създават разнообразни стажантски стратегии, с цел да подкрепят образованието на младежите, съгласно потребностите си от фрагменти. Създава се връзка сред тях още от ученическата пейка. И по този начин младежите могат да се ориентират към една или друга работа, а и самите компании оказват помощ да по-бързото им нахлуване в бъдещата специалност.

Оживлението в морския бизнес е международен развой, който визира и родната синя стопанска система. Това е единствената сфера от националното стопанство, която постоянно е имала международен темперамент и по тази причина е

най- сензитивна към интернационалната обстановка.
Има ли оживления в Европа и света, не може да не се появи и у нас. Данните в последния доклад- разбор на Конференцията за търговия и развиване на Организация на обединените нации (UNCTAD ), оповестен 2017 година, демонстрират стабилно развиване на морската търговия през интервала до 2030 година, която е основна за развиването на международната стопанска система. Над 80% от размера на международната търговия и повече от 70% от нейната стойност се придвижва на борда на корабите и минава през пристанищата. Прогнозата в този отчет е за 2,8% растеж до края на 2017 година като размерът на търговията по море да доближи 10,6 млд.тона.

В същото време в отчета на Международната организация на корабопритежателите (BIMCO) се отбелязва световен недостиг на морски фрагменти. Недостигат към 16 000 морски офицери. До 2025 година международният търговски флот ще има потребност от още 147 500 старши офицери. България се подрежда на пето място в Европейски Съюз по брой на корабни офицери и на четвърто по изпълнителски състав.

Сериозен растеж има и в развиването на

бранша морски аквакултури,
където също към този момент се усеща дефицит на експерти. По българското черноморско крайбрежие са построени голям брой ферми за черни миди. Очаква се да бъдат увеличени фермите за развъждане на скъпи типове риба посредством потреблението на рециркулационни системи. Над 15 % от европейското произвеждане на аквакултури се пада единствено на източното Средиземноморие. Визията на Европейската софтуерна платформа за развиване на бранша планува увеличение от 305 000 т. ( 112% ) за интервала 2010-2023 година, добави ръководителят на УС на Морски клъстър- България.

Расте дефицитът на фрагменти и в морския туризъм, стана ясно по време на форума. Миналата година краткотрайно решение е открито с наемането на към 3 000 индивида от Украйна, Молдова и други Компаниите за набиране на личен състав за круизния туризъм също срещат компликации, свързани с непълен брой претенденти.

Кризата за квалифицирани фрагменти става проблем за цялата морска стопанска система, освен за нашата страна, само че и за цяла Европа. Така че е нужно обединяването на напъните най-малко на районно ниво. В тази тенденция са и дейностите за основаването на Център за сини кариери в района на Източно Средиземноморие със седалище в Кипър и представителства във Варна, Констанца и Атина ( виж „ Кариерен център ще притегля фрагменти за морската промишленост ” във в. Черно море от 14 август 2017 г.). Идеята е посредством новия център нашите четири европейски страни от района да могат да работят в обща мрежа. Именно в тази тенденция бяха и извършените първи Дни на сини кариери във Варна, изясни Илзе Атанасова.

През миналата година

забавно събитие за морския бизнес
е присъединяване на български компании и то, освен членове на Морски клъстър България, в влиятелното ревю Юропорт (Europort) в Ротердам, Холандия, сподели още тя. По нейните думи ревюто е обичайно и се провежда на две години. За отбелязване е, че за първи път присъединяване на нашите компании със независим щанд е осъществено с финансовата поддръжка на Изпълнителна организацията за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП), което е разрешило на повече представители на дребния бизнес да излязат на високия интернационален конгрес.

По принцип такива участия дават опция за основаването на нови контакти и партньорства. Това, обаче е обвързвано със средства, които не постоянно са по опциите, изключително на дребните предприятия. Осигуреното за първи път съфинансиране от ИАНМСП значи че политиката се насочва в поддръжка за развиването на морския ни бизнес.

Морски клъстър България (МКБ) по принцип постоянно е отворен за съдействие, за реализиране на по-тесни интернационалните бизнес контакти и по всякакъв начин се стремим да подтикваме партньорствата на нашите членове в разнообразни сфери. Имаме подписан меморандум за съдействие с италианския софтуерен морски клъстър в Монфалконе, Италия, сподели още Илзе Атанасова. Утвърждава се междуклъстърното ни партньорство, като по покана на италианските сътрудници, представители на компании, членове на МКБ взеха присъединяване в ревю за нововъведения и организираха ползотворни срещи от вида бизнес- бизнес. Сътрудничеството ни продължава интензивно и тази година, като обмисляме последващи нови взаимни хрумвания. Приключваме през годината взаимната самодейност, обвързвана с правене на оценка на иновационния потенциал и потребностите на МСП и построяването на база данни, в която ще бъдат обединени иновационни компании, проучвателен организации в България, Италия, Румъния и Хърватия. Идеята е да продължим да сътворяваме нови благоприятни условия пред нашите членове да се срещат и основават общи артикули, услуги.

През годината ще организираме още един конгрес от типа на дните на сините кариери. Все още е в начален стадий и не можем да заявим, дали ще бъде още веднъж във Варна или в различен район на страната, с цел да можем да притеглим повече младежи да се образоват в специалности свързани с морския бизнес. Надяваме се да го създадем взаимно с ВВМУ, ТУ и Колежа по туризъм към ИУ, сподели още ръководителят на УС на клъстъра.

Предстои едно знаково събитие, което се организира за първи път в България. Става дума за Европейския морски ден,който се провежда от Главна дирекция „ Морско дело и риболовство “ на Европейска комисия годишно в разнообразни страни от общността. Този път негов хазаин ще бъде Бургас на 31 май и 1 юни. Морски клъстър- България ще се включи в него със семинар, който ще организираме дружно с френския новаторски морски клъстър Пол Мер Медитеране (Pôle Mer Méditerranée). Като член на Асоциацията на бизнес клъстерите планираме организирането на втора районна междуклъстерна среща през лятото. Първата беше преди 2 години и се организира в Община Варна, добави Илзе Атанасова.

Стефан Денков/chernomore.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР