Морската трева в крайбрежните райони на Средиземно море улавя пластмасовите

...
Морската трева в крайбрежните райони на Средиземно море улавя пластмасовите
Коментари Харесай

Морската трева улавя и запечатва пластмасовите частици в Средиземно море

Морската трева в крайбрежните региони на Средиземно море улавя пластмасовите боклуци и ги "запечатва " в естествени снопове нишки, известни още като "нептунови топчета ", откриха учени, представени от в. "Гардиън ".

Без човешка интервенция, растенията, покриващи морското дъно в плитчините, могат да съберат близо 900 милиона пластмасови предмета годишно единствено в Средиземно море, сочат резултатите от изследването, оповестени в сп. "Сайънтифик рипортс ".

"Показваме, че пластмасовите боклуци на морското дъно може да бъдат улавяни от морската трева и вероятно по този начин да напущат морето, като биват изхвърляни на брега ", сподели ръководителката на проучването Анна Санчес-Видал, морски биолог в университета на Барселона, предава Българска телеграфна агенция.

Така морето непрекъснато се пречиства от замърсяването с пластмасови боклуци.

Изследването демонстрира още един удобен принос на морската трева за океанските екосистеми и за хората, които живеят по бреговете. Морската трева има жизненоважна роля за възстановяване на качеството на водата, всмуква въглеродния двуокис и отделя О2, естествена среда и леговище е за стотици типове риби. Тя е и в основата на питателните вериги по крайбрежията.

С прикрепянето си към дъното в плитчините те пречат на ерозията на плажовете и понижават разрушителния резултат на морските стихии.

Известни са 70 типа морски треви. Досега не е известно дали пластмасите повреждат морската трева.

Екипът на Санчес-Видал е изследвал типа Posidonia oceanica, публикуван в Средиземно море. През 2018 година и 2019 година учените преброили броя пластмасови частици в морските топки, изхвърлени на четири плажа в Майорка, Испания. Те разкрили пластмаси в половината от обособените тревни листа, до 600 броя частици на кг листа. Само в 17 на 100 от пробите нептунови топки се съдържали пластмасови частици, само че там концентрацията била по-висока - 1500 броя на кг топки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР