Монтана отбелязва днес празника си – „Денят на Светия дух”,

...
Монтана отбелязва днес празника си – „Денят на Светия дух”,
Коментари Харесай

Монтана отбелязва днес празника си – „Денят на Светия дух” /снимки/

Монтана отбелязва през днешния ден празника си – „ Денят на Светия дух”, оповестиха от локалната администрация.
Празникът стартира с богослужения, отслужени от Видинския митрополит Даниил в храм "Свети Дух ". В обръщението си Владиката прикани хората да отворят душите си за Божия подарък, тъй като единствено по този начин ще намерят избавление.
„ Уверихме се какъв брой разрушително е отрицанието, какви беди носи за индивида и обществото. Когато се отдалечаваме от Бога, изпадаме във все по-големи рецесии. За да спасим душите си, би трябвало да пуснем Светия Дух в тях “, сподели митрополит Даниил. След службата кметът на Монтана Златко Живков и ръководителя на Общинския съвет Иво Иванов му предадоха подаяние във връзка празника за църквата от проф. доктор Иван Гаврилов - портрет на Екзарх Йосиф Български.
С литийно шествие хората се насочиха към централният площад Жеравица, където Видинският епископ отслужи водосвет.
„ За нас в Монтана е прекрасен ден, съобщи в обръщението към жителите кметът Живков. Площад Жеравица, на който се намираме припомня за героичното минало от нашата история. Градът ни води началото си от втори век след Христа. В годините на петвековното иго Чипровското въстание от 1688 година е величава епопея, а в местността Жеравица е разразена най-голямата борба сред българите и нашествениците. След опустошителните години на 2 декември през 1891 година селището повторното е оповестено за град и е подобен към този момент 130 години. Днес Монтана е значим географски, административен, стопански център, с развити обществени действия, просвета и спорт. Страната ни е хубава, само че най-красива е тук, при нас в Северозапада. Нека всички да продължим напъните си за развиването на нашия град и община”, пожела на всички Живков.
На тържествено съвещание на Общинския съвет четирима заслужили жители бяха удостоените с почетен знак на община Монтана. Те са доктор Георги Б. Георгиев - журналист и държавник, доктор Тодор Тодоров – шеф на МБАЛ „ Д-р Стамен Илиев”, Ташко Танов – треньор по джудо, донесъл интернационална популярност на града и юристът Светлин Николов - дълготраен ръководител на Общинския съвет.
Към присъстващите на съвещанието приказваха посланика на Република Сърбия в България доктор Желко Йович и представители на делегации от побратимени градове на Монтана от Сърбия, Румъния и Италия.
„ Пак посрещаме посетители от чужбина и това ни носи вярата, че животът се завръща, съобщи в обръщението си Иво Иванов – сегашен ръководител на Общинския съвет. Преодоляхме тествания, които още веднъж ни подсетиха огромното значение на християнските полезности, които са в основата на морала. Пандемията засегна всички аспекти на живота, накара ни да се замислим, че без здраве е невероятно благополучие. Ясно обръщение за високата оценка и публично самопризнание е решението, почетният знак на Монтана да бъде връчен на двама медици, означи Иванов.
Вечерта на празничният ден са проведени два концерта. В първият от 19.30 часа ще вземат участие фолклорна групировка “Ситница”, танцовите ансамбли “Младост”, “Пъстрина”, и “Северняци”, певческа група „ Пъстренец Jr.” И фолклорна групировка „ Огоста”. От 20.45 часа стартира концерт на Нели Петкова и Нели Рангелова.
Тържествена заря ще озари Монтана в 22 часа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР