Монтана отбеляза 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски с

...
Монтана отбеляза 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски с
Коментари Харесай

181 години от рождението на Апостола на свободата честваха в Монтана

Монтана означи 181-вата годишнина от рождението на Васил Левски с поклонение пред неговия монумент. То бе проведено от Общински комитет „ Васил Левски ” със съдействието на Регионалния исторически музей.
 chestvane_levski_montana201807a  chestvane_levski_montana201807b
В словото си доктор Ваня Иванова – шеф на музея, сподели: „ Всеки минал ден ни отдалечава от епохата, в която е живял Левски. От съответните условия на живот като материална реалност, подвижност и мисловни парадигми. Същевременно обликът на българския Апостол на свободата остава все по този начин ослепителен, а поклонението пред него – все по този начин известно, усилват се и местата наизуст, свързани със светлата му персона. Васил Левски се утвърждава като безконечен образец за подражателство – със своята безкористност, висок морал и чутовна отдаденост на по този начин бленуваното през втората половина на 19-ти век основаване на самостоятелна българска страна и равнопоставеност на всички народности, които „ ще живеят в нейните лимити “.

Пред паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от българския Северозапад бяха поднесени венци и цветя от името на Областния шеф на Област Монтана, Кметът на Община Монтана, културните институции в града, учебни заведения, неправителствени организации, жители. Траяна Ценова – ръководител на Общинския комитет „ Васил Левски ”, акцентира всеобщата съпричастност към честването. Присъстващите получиха флаер, върху който са закрепени по-важните дати от живота и делото на Апостола на свободата. Идеята е този флаер да провокира интереса им да потърсят по-подробна информация за маркираните в него исторически обстоятелства, персони и протичащи във времето процеси, разясни доктор Иванова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР