Монтана. Експерти от РИОСВ – Монтана извършиха извънредна проверка в

...
Монтана. Експерти от РИОСВ – Монтана извършиха извънредна проверка в
Коментари Харесай

РИОСВ – Монтана провери сигналите за нарушаване на скалните образувания на „Белоградчишки скали“

Монтана. Експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана направиха изключителна инспекция в региона на предпазена територия Природна забележителност (ПЗ) „ Белоградчишки скали “ по отношение на изявления и известия в медиите за разрушение на скалните формирания, оповестиха за Радио „ Фокус “ от инспекцията. Проверката се реализира в наличието на представители от община Белоградчик и на лицето-изпълнител на монтажните действия по осветяване на скалите.
Установено е, че по продължение на крепостната стена и вътрешното пространство са инсталирани 22 прожектора, от които 7 върху новопоставени стойки, а останалите – върху съществуващи. На скална площадка „ първа плоча “ (най-високата налична част от крепостта „ Калето “) са сложени 11 стойки с 14 прожектори върху тях. Монтажната планка с размери 20/20 см на всяка стойка е захваната към скалата чрез четири анкерни болта Ф10х120 мм. Монтирането на осветителните тела и стойките е осъществено в интервала от 22 май до 25 юни 2019 година Снети са GPS-координати на местата на поставените стойки.
Не е установено нарушение на целостта на скалите, къртене, чупене и рушене на образуванията, което да докара до смяна на естествения образ на естествената забележителност.
Община Белоградчик като ползвател и стопанисващ Белоградчишката цитадела, не е уведомила Регионална инспекция за опазване на околната среда – Монтана за желанието си да сложи осветяване върху скалните формирания, което наложително се съгласува с инспекцията съгласно условията на Закона за предпазените територии (ЗЗТ). За осъщественото административно нарушаване на екологичното законодателство по Закон за защитените територии ще бъдат подхванати ограничения по административно-наказателна отговорност от община Белоградчик. Законът планува имуществена глоба от 1000 до 10 000 лева (за реализиране на активност в предпазена територия без позволение или съгласуване).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР