Монтана. До края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на

...
Монтана. До края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на
Коментари Харесай

Зам.-министър Николай Нанков: До края на 2020 г. ще приключи рехабилитацията на пътя през прохода „Петрохан“

Монтана. До края на 2020 година ще завърши рехабилитацията на пътя през прохода „ Петрохан “. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при визитата си в Монтана, където взе присъединяване в полемиката „ Европа в нашия дом “, оповестиха от пресцентъра на министерството .
Път II-81 е измежду целите на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и сега по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ се рехабилитират 43 км на територията на област София, които се чака да бъдат подготвени през тази пролет. Отделно по Програмата за трансгранично съдействие Интеррег VA „ Румъния – България “ 2014-2020 година В момента тече социална поръчка за избор на реализатор за рехабилитация на още 7,7 км от трасето - от км 86,3 до км 94. Индикативна стойност е 5,3 млн. лева От програмата е обезпечено финансиране и за различен сектор от пътя – от км 94 до км 101. Подписването на контракта за него следва.
С сполучливото довеждане докрай на тези обекти ще бъде освежен целият проход, защото правата на територията на област Монтана беше ремонтирана през 2015 година по стратегия „ Транзитни пътища V “.
Възлагат се предпроектни и геоложки изследвания за създаване на тунел под прохода „ Петрохан “, който ще бъда препоръчан за финансиране посредством публично-частно партньорство. Реалният период да се докара планът до край е осем години при доста добра организация. За тунел се приказва доста от дълго време, само че за първи път е включен в управническа стратегия, означи заместник-министър Нанков.
Напредва и работата по плана за пътя „ Видин – Ботевград “, който е основен за района. Изготвени и признати са техническите планове за секторите от Видин до Монтана, а за сектора Монтана – Враца е направен единствено абстрактен план. Очаква се при започване на тази година да бъдат оповестени публичните поръчки за правите по трасето сред Видин и Ружинци. През 2018 година бяха оповестени публичните поръчки за избор на реализатор на два подучастъка по трасето сред Мездра и Ботевград. За сектора от Мездра до Ботевград към този момент са отворени шест предложения за строителството на Лот 2, а за Лот 1 в петък, 22 февруари, ще бъдат отворени офертите.
Зам.-министър Нанков уточни, че вложенията в района по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 ще продължат. По програмата са подписани общо 17 контракта на стойност 60 млн. лева 14 от плановете са на общините Монтана, Лом, Берковица, Бойчиновции, Чипровци, Вълчедръм и Вършец и са за 37 млн. лева, с които ще бъдат актуализирани градовете. Три плана за 24 млн. лева са на Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Ще бъдат осъвременени 15 учебни заведения и детски градини с 6856 младежи. Два са обектите на обществената инфраструктура на стойност 1,2 млн. лева По ограниченията за енергийна успеваемост се прави саниране на 4 публични и 10 жилищни здания. Ще бъдат благоустроени 48 хиляди кв. м незастроени зелени и паркови площи в градската среда, като инвестицията е в размер на 9 млн. лева
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР