Монреал. Първите дипломати на България и Кения се договориха да

...
Монреал. Първите дипломати на България и Кения се договориха да
Коментари Харесай

Монреал: Кения покани българския бизнес, чака инвестиции във високите технологии

Монреал. Първите дипломати на България и Кения се договориха да провеждат взаимен бизнес конгрес, да работят за вложения на български ИТ компании и да възобновят образованието на кенийски студенти в страната ни. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Външните министри Екатерина Захариева и Моника Джума разговаряха в Монреал в границите на първата международна среща на дамите първи дипломати.
“Имаме отлични връзки, само че търговията и туризмът не са на нужното равнище. Вече 11 години сме член на Европейския съюз, нашият бизнес е мощен и той търси нови сътрудници, в това число и в Африка ”, съобщи министър Захариева. Тя посочи и областите, в които български компании могат да влагат в Кения - високите технологии, производството на храни, енергетиката, фармацията.
“Правителството ни отделя особено внимание на започващите компании и нововъведенията. Бихме желаеме да проучим опциите за образование на ИТ експерти в България. Имаме пазар от 45 милиона души, само че сме и насочна точка за нахлуване в целия район ”, посочи министър Джума.
“Гледаме на България като на непосредствен другар ”, посочи кенийският първи посланик.
Екатерина Захариева прикани да бъдат възобновени и стратегиите за образование на студенти у нас. Близо 100 кенийски жители, ученици на български университети, са на управителни позиции в държавната администрация на страната.
Двамата министри разискаха още нуждата от актуализиране на двустранната договорна база, идните договаряния за ново 20-годишно съглашение сред Европейски Съюз и Африка, Тихия океан и Карибите с водещата роля на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, както и нужните дейности с оглед климатичните промени.
Дипломатическите връзки сред Република България и Република Кения са открити през 1964 година Държавата се разгръща на територия от 580 367 кв. км. Инфраструктурата на Кения е доста добра, спрямо множеството страни на континента, защото няма пустини, които да затрудняват превоза. Страната е най-големият производител на цветя в света, водач в производството на кафе и чай, желана туристическа дестинация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР