Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за

...
Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент организира изслушване за
Коментари Харесай

Мониторингова група в ЕП вика Кирил Петков на изслушване

Мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент провежда чуване за обстановката в България на 27 януари 2022 година в Брюксел. Европейските депутати ще поканят премиера Кирил Петков или представители на съдружното държавно управление, основния прокурор Иван Гешев, както и други институции, които имат отношение към върховенството на правото в страната, заяви евродепутатката Елена Йончева, която е единственият член на мониторинговата група от България.

Очаква се ръководещите да показват своите проекти за промяна в правосъдната система, за въвеждане на отчетност на основния прокурор, както и за законодателни промени, които да доведат до ефикасна битка с корупцията. На вниманието на Европейския парламент ще бъде също медийната независимост и предотвратяването на така наречен SLAPP каузи против публицисти и цивилен деятели, които са форма на правосъден тормоз.

Възможно е европейските депутати да упорстват да получат спомагателна информация за следствията на корупцията по високите етажи на властта – за фотосите с кюлчетата злато и банкнотите евро от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който се насочат закани против предприемач и политически конкурент, и други Случаят „ Барселонагейт ”, да вземем за пример, не е завършен, уточни Елена Йончева.

В мониторинговата група членуват 14 евродепутати, по двама от всяка политическа група. Наблюдението на България стартира през лятото на 2020 година и съответства с митингите против ръководството на ГЕРБ в страната. Оттогава имаше две чувания на представители на изпълнителната и правосъдната власт, както и на неправителствения бранш. Бившият премиер Бойко Борисов отхвърли да се срещне с европейските депутати – нещо, което преди него не си е разрешавал нито един министър-председател. Главният прокурор Иван Гешев също изпрати заместници. И в двата случая беше належащо европейските депутати да насочат спомагателни писмени въпроси, с цел да получат още уточнения, напомни Елена Йончева.

По нейно гледище, през септември 2021 година, мониторинговата група начело с ръководителя й Софи ин’т Велд бе на задача в България. В резултат европейските депутати предложиха на Европейската комисия да ускори одита и наблюдението върху метода, по който се изразходват европейските средства в България, в това число и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за възобновяване и резистентност. Целта не е да бъде спряно финансирането за България, а да се вземат превантивни ограничения, тъй че да не изгубим нито едно евро, коментира Йончева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР