Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) настоява Европейската

...
Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) настоява Европейската
Коментари Харесай

Елена Йончева: Всички ние се превръщаме в съучастници, ако мълчим за системната липса на правосъдие в България


Мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент (ЕП) упорства Европейската комисия да ускори одита и наблюдението върху метода, по който се изразходват европейските средства в България, в това число и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за развиване и резистентност. Това е едно от заключенията на европейските депутати от групата, които посетиха България в края на септември. В понеделник в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) беше обсъждан техния отчет. Мониторинговата група се състои от по двама представители на всяка политическа група в Екологичен потенциал. Единственият член от България е Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите.

Целта не е да се понижи финансирането за България, нито да бъдат наказвани българските жители, а да има мощен предпазен механизъм против възможна корупция. Да се ограничи заплахата тези средства да бъдат откраднати, вместо да бъдат вложени по предопределение – за планове, които ще подобрят средата за живот в страната, разяснява след съвещанието тя. Мониторинговата група ще продължи да следи България – процедура, която стартира през лятото на 2020 година и съответства с митингите в София против държавното управление на ГЕРБ.

Групата ще изпрати спомагателни въпроси към ръководещите в България, както и до основния прокурор, с цел да получи изясненост какво е направено за корупцията по високите етажи на властта и други случаи от публичен интерес. Отчетността на основния прокурор е явно незадоволителна. Проблемът би трябвало незабавно да се в профил, тъй като това би коствало милиони евро на българските жители, разяснява Елена Йончева по време на дебатите.

Според нея Европейската комисия се колебае да употребява всичките си принадлежности при проблемите с върховенството на правото.Трябва да засилим натиска за промени. Гражданското общество в България се надява да бъде видяно в Брюксел. Не може повече да мълчим за систематичната липса на правораздаване. Ако не реагираме, ще се превърнем в съучастници, сподели тя.

Ще питаме проверяващите както за Барселонагейт, по този начин и за аудиозаписа с гласа на Бойко Борисов, и за фотосите с пачките в чекмеджето, разясни Елена Йончева след съвещанието. Случаят „ Барселонагейт “ би трябвало да бъде доведен до край, макар че ГЕРБ към този момент не ръководят, тъй като не трябва отдръпването от власт да се смята за задоволително, когато има подозрения за закононарушения, осъществени от министър-председателя.

Разследването на корупцията по високите етажи беше една от тематиките в диалозите на задачата на мониторинговата група в България. Заключенията й се основават на информация, получена от срещите с основния прокурор, с президента, с медии, с неправителствени организации, с министри в служебния кабинет и с омбудсмана.

За разлика от отчетите за върховенството на правото на Европейската комисия, в нашите ние не използваме само държавното управление в съответната страна като източник на информация. Затова тонът ни не е толкоз изкусен, сподели ръководителят на мониторинговата група Софи ин’т Велд в полемиката в понеделник.

Освен че европейските депутати са съществено обезпокоени от проблемите в битката с корупцията и неналичието на отчетност на основния прокурор, те показват мощно безпокойствие за медийната независимост и плурализъм. Управляващите би трябвало да създадат старания да подобрят средата за работа и сигурността на публицистите. Приоритетно би трябвало да се открият правила за бистрота при приемане на европейски средства от медиите, предлагат от групата.

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР