Мониторинговата група призовава Европейската комисия да подсили мониторинга над България

Мониторинговата група призовава Европейската комисия да подсили мониторинга над България ...

Делегацията евродепутати поиска от ЕК подсилване на мониторинга над България


Мониторинговата група призовава Европейската комисия да подсили мониторинга над България и одита на европейските фондове, включително на Механизма за възстановяване и устойчивост. Това се казва в изявление на нейния председател София ин `т Велд, разпространено след края на посещението на евродепутатите у нас, предава кореспондент на .
Още по темата
Същевременно от мониторинговата група разбират ограничените възможности на служебното правителство да се справи с поредицата от предизвикателства. Депутатите обаче са окуражени от ангажимента на кабинета в София да използва инструментите, с които разполага. Те ще продължат да следят внимателно случващото се в България.

Ситуацията със свободата и плурализма на медиите в страната продължава да бъде обезпокоителна, заявява още София ин `т Велд. Според нея властите трябва да увеличат усилията за подобряването на работната среда и безопасността на журналистите, както и за гарантирането на тяхната независимост.

Високата степен на концентрация на медиите и липсата на прозрачност при отпускането на пари от обществения бюджет и еврофондовете трябва да бъдат на първите места в политическия дневен ред, се казва още в изявлението.

"Бедността в България е шокираща, това не е като климата, тя е резултат от лошо управление", заяви след визитата у насСофия ин `т Велд и изтъкна, че са зададени въпроси към прокуратурата, на които не са дадени отговори.

Източник: dir.bg