monitor.bgснимка: БулфотоПреди зверското убийство на тв водещата Виктория Маринова обвиняемият

...
monitor.bgснимка: БулфотоПреди зверското убийство на тв водещата Виктория Маринова обвиняемият
Коментари Харесай

Северин карал кола без книжка преди убийството

monitor.bg

фотография: Булфото

Преди зверското ликвидиране на тв водещата Виктория Маринова обвиненият за гибелта й Северин Красимиров карал кола без брошура. Това разкриха пред „ Монитор “ близки на фамилията, поискали анонимност. Три месеца преди касапницата на кея в Русе 21-годишният мъж се върнал от Германия с пари и си купил БМВ пета серия модел е39 за 3000 лева

Записали го на името на приятелката му.

Не е пробвал автомобила преди покупката

 

тъй като продавачът подозирал, че купувачът няма брошура, и не му разрешил. Едва след прехвърлянето при нотариуса и заплащането му дал ключовете.

Друг забавен подробност е и фактът, че майката на Северин – Надежда, е платила бягството до Германия на сина си. 21-годишният юноша нямал никакви пари у себе си след закононарушението. Разбрал обаче, че човек от ромския квартал на Русе ще пътува със фамилията си натам, и го попитал дали може да го вземе. Мъжът имал място в колата и се съгласил, тъй като решил, че Северин ще му приказва по пътя и ще го държи безсънен. Уговорката им била, когато дойдат, майката да ги посрещне и да заплати транспортните разноски. „ През целия път думичка не обели ”, разказал водачът на приятелите си от ромската махала на Русе „ Селеметя “.

Красимиров нямал никакво желание да бяга в чужбина

 

В неделя обаче, откакто по всички новинарски излъчвания и уеб сайтове почнала да излиза информация за жестокото ликвидиране, се тормозил, разказали очевидци пред проверяващия екип. Категоричното доказателство, заковало причинителя, е огромното количество ДНК, открита по тялото на журналистката Виктория Маринова. Освен семенна течност от Красимиров негов биологичен материал е открит под ноктите на дамата. Тя се е борила до последно с килъра, като съумяла да окаже сериозна опозиция. Вики е одрала няколко пъти Северин, до момента в който се е борила за живота си, което изяснява съществуването на дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК) от причинителя под ноктите й.

Съдебно-психиатричната експертиза е посочила, че 21-годишният юноша може да носи наказателна отговорност и осъзнава виновността си макар ниския си интелектуален капацитет. Северин е ходил на училище 

до 8-и клас, само че не го е приключил

 

„ Не го ли виждате, че той не може да приказва български добре, по тази причина се хващаше да работи като докер и изкарваше по 20 лева С пари обаче в никакъв случай не е разполагал, постоянно е бил спокоен и непретенциозен, гласът му не се е чувал, по тази причина в квартала не успяхме да повярваме, че е той ”, описа гражданин на „ Селеметя “. Младежът живеел в другата ромската махала – „ Тракция ”. След като се схванало, че Северин е обвинен, от там ромите изгонили роднините му, с цел да не основат неприятности и на останалите жители на махалата. Поради тази причина вуйна му се скрила в „ Селеметя “. На входа на квартала през вчерашния ден пазеше екип на жандармерията, който ще бъде изтеглен идващите дни, тъй като обстановката е спокойна.

Търговец на маратонки зад протеста на ММА-ците

Търговец на маратонки, който тренира ММА, и още един състезател, са били измежду уредниците на нахлуването в ромската махала през предходната седмица, описаха локални пред „ Монитор ”. „ Първо отидоха в „ Тракцията “ и след това потеглиха към „ Селеметя “. Нас обаче ни предизвестиха и се организирахме да ги посрещнем с брадви и лопати ”, описаха жителите на „ Селеметя “. В квартала им влезнали 4 - 5 коли със свалени номера и петнайсетина мотора, чиито табели били увити с черно тиксо, с цел да не се виждат. Един от уредниците на протеста - търговецът на маратонки, пръв избягал, когато видял, че ще има отпор. Предполага се, че мотористите са се присъединили, тъй като същия ден имало събор или среща, настояват локални. Единият от русенските мотоклубове пък се намира напълно покрай мястото, където е осъществено закононарушението, видя екип на вестника.

 

Русенските магистрати го оставиха в ареста

Обвиняемият пред съда: Виновен съм

Тв водещата издъхнала след 7 удара в главата

„ Виновен съм. Ще лежа, колкото ми дадат “. Това бяха едни от първите думи на Северин пред публицистите, преди да бъде прегледана мярката му за неотклонение. По време на съвещанието в петък стана ясно, че седем жестоки удара в главата са сломили съпротивата на телевизионната водеща Виктория Маринова, която беше свиреп убита и изнасилена до бетонната алея край Дунав в Русе, до момента в който спортува. Нанесените удари са довели до тежки увреждания и са една от аргументите за настъпването на гибелта на младата жена. Това стана ясно в правосъдната зала в Русе, където бе гледана мярката за неотклонение на обвинявания в изнасилването и убийството 21-годишен Северин Красимиров.

Искането на окръжната прокуратура за налагането на непрекъсната мярка „ задържане под стража “ бе импортирано в 8,40 часа, а

 

съвещанието бе

планувано скоростно

 

- за 10,30 часа. Двама прокурори се явиха в правосъдната зала – Кремена Колицова и окръжният обвинител на Русе Георги Георгиев. Дългогодишни правосъдни кореспонденти си спомнят, че последно в Русе това се е случвало преди към 20 години. В правосъдната зала участва единствено един от околните на убитата Виктория. Свекърът й Румен Максимов, който е дълготраен публицист, стоеше в ъгъла сломен.

Северин бе докаран в правосъдната зала окован с вериги. Облечен бе със същия панталон цвят бордо и сива блуза, с които слезе от самолета на летището в София, само че имаше и черна жилетка. Впечатление направи, че си е пуснал брада, евентуално с цел да промени външността си и да не бъде разпознат. Макар че служебният му бранител Иван Дойнов го предупреждаваше да мълчи, той отговори на въпросите на публицисти на не доста верен български език.

„ Да, отговорен съм. Спомням си, като минавам така и или тя, или аз я ударих, без да желая. „ Оглеждай се нещо “, така съм споделил и тя сподели, нещо ми сподели тя, не помня хубаво. И аз отидох там, ударих й един пестник, падна тя, след това аз желаех да си не преставам напред, тя ми хвана косата. Каквото ми дадат,

 

пожизнен затвор,

ще го лежа “

 

съвсем проплака Северин. Каза, че съжалява и че не може да повярва, че той е направил закононарушението.

В правосъдната зала станаха известни някои детайлности от живота на Северин. Той сподели, че няма приключен осми клас, непрекъснатият му адрес е в квартал „ Тракцията “, където е домът на вуйна му, и се препитавал като докер, само че в никакъв случай не е имал непрекъсната работа.

Според юриста Иван Дойнов налагането на мярка „ задържане под стража “ е най-подходящата за Северин, който имал терзания за живота си, в случай че останел на независимост. „ Не мога да преценява каква да ми бъде мярката, отпущам на съда “, пък сподели Красимиров. След чуването на страните арбитър Милена Пейчева се произнесе с определение за налагането на най-тежката мярка за неотклонение и Северин остава в ареста. Обжалване може да се направи в тридневен период пред апелативния съд във Велико Търново, само че това надали ще случи, като се имат поради изразените терзания за живота на обвинения.

 

КАРЕ:

 

Заровил телефона на Вики,

с цел да скрие самоличността й

 

След привършване на съвещанието окръжният прокурор Георги Георгиев изясни пред публицисти, че Красимиров е заровил телефона на Виктория, тъй като се страхувал да не бъде разкрита бързо самоличността й. В кейса на телефона е била служебната карта на Маринова и това е бил единственият документ, който тя е носела със себе си, до момента в който спортувала на бетонната алея край Дунав. Това значимо материално доказателство бе намерено на мястото на закононарушението след разпита на Красимиров в Русе в четвъртък.

„ С това на практика сякаш изчерпваме работата си по версията за обир, съпроводен с ликвидиране “, добави Георгиев. По време на разпита Красимиров е обяснил, че няма някой, който да му е оказал помощ или да е взел участие дружно с него в осъществяването на закононарушението. Специално е разпитан и по версията за обезпечение или за дейности, свързани с работата на Виктория, само че Северин твърдял, че нито е познавал жертвата си отпреди, нито я бил виждал по малкия екран, в която тя работела.

„ Нямаме доказателства за присъединяване на други хора. Имаме очевидци, които са видели единствено един мъж, облечен с облекла, каквито намерихме у него. Имаме ДНК експертиза, която демонстрира, че няма генетичен материал от друго лице от мъжки пол, само че продължаваме да работим и по тези версии “, посочи Георгиев.

При разпита в Русе Красимиров е признал за нанесените удари, от които съгласно здравната експертиза е настъпила гибелта на Виктория. По отношение на обвиняването в обезчестяване не е дал пояснения, добави окръжният прокурор.

 

 

 

Съдия №1 и отбраната му не се явиха на делото

 

Лозан опитва финт по делото за декларацията

 

Съдът го поряза, взема решение за санкцията от Сметната палата до месец

 

МАРИЯ КАДИЙСКА

Скандалният началник на Върховен касационен съд опитва да финтира делото, което самичък заведе против санкцията от 1000 лева поради неподадената към Сметната палата имуществена декларация. За задачата Панов опита да отсрочи процеса, като нито той, нито юристът му пристигнаха на правосъдното съвещание.

Въпреки това арбитър Ангел Павлов даде ход на делото и уточни за какво счита, че няма спънки по тази причина. Оказа се, че съгласно закона призовката за Панов е била призната от юрисконсулта във Върховен касационен съд Здравко Стойков, който е длъжностно лице, натоварено да приема бумаги, и по тази причина призоваването е постоянно. Призовката за юриста пък била върната, защото той бил отвън София, само че по-късно изпратил до съда допълнение към жалбата и даже показал на кои дати има опция да се яви на последващо съвещание. „ Депозираната молба от юриста значи, че е осведомен с назначеното правосъдно съвещание “, отсече съдът.

Ответник по делото е комисията „ Антикорупция “, в чиято конструкция влезе тази част от Сметната палата, която дава отговор за публичността на имуществото на заемащите висши държавни постове лица. Съдът изчете в детайли и по какъв начин се е стигнало до налагането на санкция на Панов.

На 21 юли 2017 година основният специалист в Сметната палата Яница Ушева съставила акт за нарушаване, че до 30 април с.г. Панов не е подал декларация за имущество и приходи за 2016 година, нито пък документално е уведомил ръководителя на Сметната палата, че няма смяна в имуществото и приходите му. В пледоарията си пред съда представителят на комисията „ Антикорупция “ съобщи, че от името на нейния ръководител моли да бъде отхвърлена жалбата на Панов като неоснователна и да бъде доказано като вярно и законосъобразно наказателното разпореждане против него от 10 януари 2018 година

Мотивите са, че с неподаването на декларация пред Сметната палата Панов е нарушил закона за гласност на имуществото си като член на Висш съдебен съвет. „ Обстоятелството, че Панов като ръководител на Върховен касационен съд е подал декларация пред ИВСС, не го освобождава от законовото обвързване за подаване на декларация пред Сметната палата в качеството му на член на Висш съдебен съвет “, съобщи представителят на КПКОНПИ. Съдът разгласи, че ще вземе решение във допустимо най-кратък период.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР