money.bgТайните на Вселената са една от основните теми, които вълнуват

...
money.bgТайните на Вселената са една от основните теми, които вълнуват
Коментари Харесай

Bceвиждaщoтo oĸo нa Южнa Aфpиĸa, ĸoeтo paзĸpивa тaйнитe нa Bceлeнaтa

money.bg

Тайните на Вселената са една от главните тематики, които вълнуват въображението на модерния човек. Многобройни книги и филми описват истории за непознати планети, черни дупки, извънземен живот и така нататък

Изследването на космоса е измежду най-важните задания на актуалната просвета, като водещи страни, бизнес организации и амбициозни милиардери не щадят средства в това начинание.

Стъпка напред в тази посока е MeerKAT - новият супер съвременен радиотелескоп на Южна Африка, който дава опция за изцяло нов взор към Вселената и може да даде отговори на най-важните въпроси за нея.

" MeerKAT ще се занимае с някои от главните научни въпроси в актуалната астрофизика - по какъв начин са се образували галактиките, по какъв начин се развиват, по какъв начин сме стигнали да сме тук... и за тези цели MeerKAT е най-хубавият в света ", споделя доктор Фернандо Камило, основен академик в Южноафриканската радио астрономическа обсерватория, която построява и ръководи телескопа.

Строеният в продължение на 10 години и струващ 330 млн. $ MeerKAT е формиран от 64 сателитни антени с височината на 3-етажна постройка, свързани в продължение на 8 км в полусуха и едва обитаема област в Южна Африка, където разстройствата в сигнала са минимални.

Наблюдателната система към този момент разкрива нови детайлности за личната ни вселена - Млечния път. Той сподели изображения на региона към свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката, която е на разстояние от към 25 000 светлинни години. " Това е най-ясният аспект на центъра на нашата вселена ", споделя доктор Камило, представен от CNN.

Качеството на изображенията, получени благодарение на радиотелескопа, изненадва даже учени с дълготраен опит. " Картината, която видях, просто ме стъписа, в никакъв случай не съм мислел, че ще забележим тези детайлности ", сподели Фархад Юсеф-Задех, специалист по астрономия в Северозападния университет в Илинойс.

MeerKAT е финансиран от държавното управление на Южна Африка, а 75% от работата е ориентирана към локалните компании. Организаторите настояват, че планът е подкрепил над 7000 работни места в локалните селски общности.

Радиотелескопът се употребява от учените за проучване на интензивността на водорода и пулсарите. Той ще бъде част от комплекса Square Kilometre Array, който, щом е изцяло действен в края на 2020 година, ще бъде най-големият и най-мощен радиотелескоп в света.

Проектът, управителен от 12 страни, ще включва 3000 сателитни антени, ситуирани в Африка и Австралия. Той ще сканира небето 10 000 пъти по-бързо от всеки различен телескоп. Качеството на изображенията му ще засенчи даже тези на галактическия телескоп " Хъбъл ". Плановете са Square Kilometre Array да бъде приключен до 2030 година

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР